İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çurgunlu “Nezle veya soğuk algınlığı; hapşırık, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, öksürük, yüz ve alın bölgesinde dolgunluk hissi gibi belirtilerle ortaya çıkar, genelde ateş görülmez. Grip ise daha ağır şikayet ve bulgularla seyreder, Ateş, şiddetli halsizlik, kas ağrıları, baş ağrısı, öksürük gibi şikayetler vardır” diyor. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çurgunlu nezle ve gripten korunma yollarını anlattı.
#Nezle Mi Grip MiBu aralar her gün birkaç kişi “öksürük, aksırık, kırıklık ve hafif ateşim var ne yapayım?” diye soruyor. Ne iyi ki çoğu grip değil, nezleli ve en geç bir haftada kendiliğinden iyileşebilecek. Dr. Evren Altınel sizin için nezleyle gribin temel farklarını gösteren bir tablo hazırladı
“Bak şundan içersen öksürüğün şıp diye kesilir” ya da “Sen şunu bir dene akşama ayağa kalkarsın…"Siz de hastayken etrafınızdakilerden benzer cümleler duymuşsunuzdur. Peki büyüklerimizden miras kalan bu karışımlar; eczaneden aldığımız ilaçlar kadar işe yarıyor mu? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile birlikte bu karışımları tek tek mercek altına aldık.
#Şifalı Karışımlarİlkbahar ayları hem mevsimsel alerjilerin hem de kıştan kalma hastalıkların bir arada görüldüğü bir dönem. Hal böyle olunca belirtiler birbirine karışıyor ve kafalarda "Alerji mi enfeksiyon mu?" sorusu canlanıyor. Peki bunu belirtilerimize bakarak ayırt edebilir miyiz?
#GripÖzellikle son birkaç haftadır çocuk yetişkin fark etmeksizin hasta olan insan sayısında gözle görülür bir artış var. Hastalık oranlarının gerçekten artıp artmadığını sorduğumuz Dahiliye Uzmanı Dr. Yavuz Burak Tor, kendi gözlemlerine dayanarak yüzde 200’lere varan bir artış olduğunu söylerken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Anıl Doğan ise çocuklar arasında domuz gribinin her geçen gün yaygınlaştığının altını çizdi. Hasta sayısının arttığı konusunda uzman isimler hemfikir. Peki bu artış bir salgın boyutunda mı? Hangi virüsler yaygın ve dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#SalgınYüzyıllardır soğuk havada ıslak saçla dışarı çıkmanın bizi hasta edeceği inancı hâkim ancak uzmanlar soğuk algınlığına ıslak saçın değil virüslerin neden olduğunu söylüyor. Fakat bu demek değil ki ıslak saçla soğuğa dışarı çıkmak bize bir şey yapmaz. Islak saçla kalmak ya da soğuya çıkmak migren, sinüzit hatta yüz felcine bile zemin hazırlayabilir
#SağlıkBüyükleri tarafından ‘Islak saçla dışarı çıkma, hasta olursun’ diye uyarılmayan yoktur herhalde. Halbuki nezle, grip ve Covid-19 gibi solunum yolu hastalıklarına soğuk değil, virüsler ya da bakteriler neden olur. Dolayısıyla saçlarımız ıslakken dışarı çıkıp hasta olacağımız fikri kulağa pek mantıklı gelmiyor. Ancak uzmanlar bu uyarıların bir haklılık payı olduğunu söylüyor. Peki nasıl? İşte cevabı...
#SağlıkNezle ya da diğer adıyla soğuk algınlığı üst solunum yollarını etkileyen bir rahatsızlık. Sonbahar aylarında artışa geçen nezle hem yetişkin hem de çocuklarda sıklıkla görülüyor. Burun akıntısı, boğaz ağrısı, hapşırma öksürük, hafif ateş ve vücut ağrıları nezle belirtileri olarak gösterilebilir. Peki nezle bulaşıcı m? Grip ve nezlenin farkı nedir? İşte merak edilenler...
#Nezle Bulaşıcı MıAktarlarda ve e-ticaret sitelerinde bağışıklığı kuvvetlendirmek, gripten korunmak, zayıflamak hatta kanser tedavisi için bile bitki çayı karışımları mevcut. Peki bu çayların içinde ne olduğunu ve bunun vücudunuzu nasıl etkilediğini gerçekten biliyor musunuz? Karışımlarda en fazla kaç bitki olmalı? Uzmanlar yanıtladı...
#SağlıkSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, son aylarda Avrupa ülkelerinde sıklıkla görülen ve çocuk ölümlerine neden olan, 'Beta Hemolitik Streptokok' hastalığı ile ilgili, "Enfeksiyonu geçirmiş kişilerde ileride kalıcı hastalıklar olabiliyor. Bu hastalıklar bazen kalp kapaklarını tutabiliyor, kapak yetmezlikleri, kapak patolojileri, ameliyat gerektiren durumlar olabiliyor. Yani nezle grip oldum geçer, gider deyip aldırış etmemek sizi ömür boyu bir hastalığın yükünü taşımak zorunda bırakabilir” dedi.
#Hastalık“Ortalık virüs kaynıyor, virüs saldırısı mı var hocam?”, bugünlerde en çok karşılaştığım soru zannediyorum budur ve itiraf edeyim, bu kadar çok grip, soğuk algınlığı ya da RSV enfeksiyonuna yakalanmış insan görünce “Bu soru da nereden çıktı?” demek bence de mümkün değil.
#HastalıkSon günlerde grip, COVID-19 ve RSV’nin bir araya gelmesiyle solunum yoluyla bulaşan hastalıklarda ciddi bir artış var. Yoğun bakımlar yeniden dolmaya başlarken uzmanlar, okulda birbirlerinden hastalığı kapan çocuklarda belirti görülünce anne babaların korunmak için evde maske takması gerektiğini söyledi.
#GripYapılan araştırmalara göre kulaklıklar, uzun kullanımlarda büyük sorunlara yol açıyor. Özellikle kulaklıklarda biriken ‘kirler’ pek çok riskin ortaya çıkmasına neden oluyor. Peki bu tehlikeler neler? Sağlımız için kulaklık kullanımında nelere dikkat etmek gerekiyor? Mercek altına aldık.
#KulaklıkFunda yaprağı göbek ve karın bölgesinde yağların giderilmesini sağlar. Vücuttan toksinleri atan funda yaprağı hızlı ve etkili zayıflamaya yardımcı olacaktır. Kabızlığı önlemesi ile bilinen funda yaprağı suyu bağırsak hareketlerini arttırmaktadır. Funda yaprağı faydaları nelerdir? Zayıflatır mı? Ne işe yarar? Funda yaprağı suyunun yararları nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Funda Yaprağı FaydalarıSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüsün artık genellikle akciğerlere inmediğini belirterek, “Gençseniz, kronik bir hastalığınız yoksa ve aşılıysanız çok sorun yok. Hastalanabilirsiniz ama hafif atlatacaksınız; yani endişelenmeye gerek yok. Nasıl ki nezle, grip, soğuk algınlığı nasıl bir hastalıksa bu da öyle bir hastalık haline dönmüş durumda" dedi.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüOmikron’un alt varyantları tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de vakaları artırdı. Üstelik tatil ve bayram hareketliliği başladı. Sert önlemler yeniden gündeme gelir mi, tatilde ve bayram ziyaretlerinde nasıl korunalım, maske gerekir mi gibi pek çok soru gündemde.
#KoronavirüsYılın farklı dönemlerinde en çok yaşanan rahatsızlıklar içerisinde soğuk algınlığı gelir. Bunlar içerisinde grip, nezle ve benzeri gibi rahatsızlıklar ön plana çıkar. Aynı zamanda soğuk algınlığı bulaşıcı olup olmadığı da yine merak edilen konular arasında geliyor. Peki, grip, nezle, soğuk algınlığı ile boğaz ağrısı bulaşıcı mı ve nasıl bulaşır? Soğuk algınlığı hastalıkları bulaşma yolları nelerdir detayları ile derledik.
Genellikle yetişkin kişilerin kan yapıcı olduğu için çocuklarına zorla yedirmeye çalıştıkları tahin ve pekmez sağlık bakımından çok yararlı bir besin kaynağıdır. Hem lezzetli hem de şifalı olan limon ile pekmez ikilisinin diyet yaparken tüketilip tüketilemeyeceği de sıkça tartışılan konular arasında yer alır. Limon kilo aldırır mı tüm detayları ile sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamOmicron varyantının belirtileri, dünyada ve ülkemizde devam eden koronavirüs salgını ile gündemde yer almaya devam ediyor. Önceki versiyonlara göre daha bulaşıcı olduğu tespit edilen omicron belirtilerinin grip ve soğuk algınlığı ile olan farkları bilim insanları tarafından açıklandı. Türkiye'de ve diğer dünya ülkelerinde artış gösteren nezle, grip ve çeşitli üst solunum yolu enfeksiyonları artarken ABD'li doktor omicronu ele veren ilk semptomların üst solunum yolu sıkıntıları olduğunu belirtti. Peki, omicron varyantının belirtileri nelerdir? Boğaz ağrısı ve hapşırık omicron belirtisi mi? İşte, omicron belirtileri hakkında ayrıntılar...
#OmicronSon dakika... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tüm Türkiye'nin beklediği koronavirüsle mücadelede yeni dönemin detaylarını açıkladı. Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından sözlerine "Size nihayet beklediğiniz haberleri vereceğim" diye başlayan Bakan Koca, kaldırılan koronavirüs kısıtlamalarını madde madde açıkladı. Alınan yeni kararlara göre; açık havada maske zorunluluğu kaldırıldı, HES sorgulama şartı sona erdi, okullarda karantina uygulanmayacak ve belirtisi olmayan kişilerden test istenmeyecek.
#Fahrettin Koca