Evde çiçek yetiştiriyorsanız bitkilerin bakımı sabır ve emek ister. Onlara sevgi göstermeli, gerektiği zaman sulamalı ve güneş ışığı almalarına yardım etmeniz gerekir. Ama dünyada genellikle iyi bakılmadığı, çevresel faktörlerden çok etkilediği için nesli tükenmiş durumda ve her an nesli tükenecek yüzlerce bitki bulunuyor. Nesli tükenen bitkiler nelerdir sizler için derledik.
#Nesli Tükenen Bitkiler NelerdirAnadolu parsını, bozkır kartalını, Harran kertelenkelesini biliyoruz. Peki, dünyada sadece Halkalı semtinde görülen sultanpelemirini ya da Alanya'da görülen makberinaşkı çiçeğini? Flora açısından son derece zengin ülkeler arasında bulunan Türkiye'nin endemik bitkileri için yurt genelinde seferberlik başlatıldı. İşte gelecek nesillerin, isimlerini sadece ansiklopedilerde görme tehlikesi yaşayan o bitkiler...
#Nesli Tükenen BitkilerEvet yanlış görmüyorsunuz, fotoğrafını gördüğünüz bu şey renkli kalemle çizilmiş bir karikatür ya da çizgi film karakteri değil, yaşayan gerçek bir canlı türü… Adı pembe alt kanatlı güve ve maalesef bu ilginç canlı için haberler hiç iyi değil...
#Nesli Tükenen BitkilerANTALYA’da, tatlı su kaynaklarında yetişen nilüferler çiçek açmaya başladı. Kurşunlu Şelalesi, Kırkgöz Yamansaz su kaynaklarında yaygın olan nilüferleri koparmanın cezası 40 bin 913 TL. Koruma alanlarındaki çiçekleri koparmanın cezası ise iki katına 81 bin TL'ye kadar çıkıyor.
#Nilüfer1987’de bir kuş sesi kaydedildi. O ses nesli tükenen Kauai ‘O’o’nun yeryüzündeki son ötüşüydü. Aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da olduğu 28 çevre aşığı, bir daha hiçbir kuşun nesli tükenmesin diye kendi çevrecilik hikâyelerini bir kitapta topladı. Kitabın kapağına da o kuş kondu.
#Dünya Ortak EvimizDünya üzerinde birbirinden farklı özelliklere sahip pek çok bitki türü bulunmaktadır. Fakat çevresel faktörler ve baz nedenlerden dolayı nesli tükenmekte olan pek çok bitki türü de bulunmaktadır. Peki nesli tükenmekte olan bitkiler ve özellikler nelerdir? Türkiye ve dünyada nesli tükenme noktasına gelen bitkiler nelerdir? Ülkemizde ve dünyada nesli tükenmekte olan bitkileri ve özelliklerini sizler için detaylıca derledik.
#Nesli Tükenen BitkiEğer bu haberi elinizde mis gibi kokan bir fincan kahve eşliğinde okuyorsanız, içeceğinizden güzel bir yudum daha alın ve fırsatınız varken kahvenizin tadını doyasıya çıkarın çünkü böyle giderse yakın zamanda bu eşsiz tada veda etmek zorunda kalabiliriz.
#KahveKars'ta bulunan Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği, kadınların azimli çalışmalarıyla birlikte hem köyden kente göçü durdururken eko-turizm ve peynircilik alanında büyük yer edinmeye başladı. Dernek başkanı Zümran Ömür, kadınlara öncülük ederek birçok alanda başarılara imza attı.
#BoğatepeTürkiye’ye kaçak yollardan sokulmaya çalışılırken ele geçirilen hayvanlar artık daha rahat koşullarda yaşayacak. Eskiden elden çıkarılacakları güne kadar konuldukları barınaklarda zor koşullarda yaşayan ve ölen hayvanlar artık Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) bağlı derneklere teslim ediliyor. Hayvanlar ihaleyle satılacakları güne kadar sağlıklı koşullarda yaşayacak.
#Evcil Hayvanİnternette gezinirken “Dünyanın cevap veremediği çocuk” adlı bir video izledim. Bir kız çocuğu, işadamları ve devlet büyüklerinin toplandığı bir konferansta geleceğimizi anlatıyordu. O kız çocuğu gerçekleri ne kadar güzel anlatıyor, benim gibi gençlerin duygularını ifade ediyordu.
Yurtdışında timsah yılan, deve kuşu bacağı derisi gibi nesli tükentem tehlikesi altındaki canlıların derisinden üretilen çanta, ayakkabı, deri benzeri eşyaları için gerekli belgenin sunulmaması durumunda söz konusu eşyalara el konulabilir.
Eşsiz doğası ve endemik canlı türleriyle bir dünya mirası olan Abant’ta kuşların yerine dozer homurtuları, kırılan, ezilen kayaların gıcırtıları yükseliyor. Ağaçlar kesiliyor, kamyonlar göl kıyısını toprakla dolduruyor. Su seviyesi 2 metre yükselmiş. Piknik alanları, ağaçlar sular altında. Oysa milli park olan Abant’ta dal kırmak bile yasak. Sivil toplum örgütleri ayakta.
İstanbul’un en önemli su kaynaklarından olan Terkos su havzası ve biyolojik çeşitliliği 10 önemli tehdit altında. Terkos su havzasını çevreleyen ormanlık sahalar, 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu çerçevesinde mutlak koruma statüsüne sahip değil, bu nedenle havzanın geleceği tehlikede.