İsviçre merkezli Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), güncel raporunda, neredeyse 3 bin türün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu bildirerek, bu hayvanların korunması çağrısında bulundu. Kuruluş, dört gün önce, dünyada sadece bir tane kalan erkek Orta Afrika beyaz gergedanı Sudan’ın ölümünün, diğer türlerin kaderi için bir uyarı olarak görülmesi gerektiğini belirtti.
#Yok Olma Sınırındaki HayvanlarDünyada ve ülkemizde kuş türlerinin popülasyonunda ciddi bir azalma yaşanıyor. 200’den fazla türün soyunun kritik seviyede tehlike altında. En son Birleşik Krallık Ekoloji ve Hidroloji Merkezi'nin (UKCEH) yaptığı bir araştırmaya göre, modern insanlık tarihi boyunca her dokuz kuş türünden birinin neslinin tükendiği açıklandı. Peki ülkemizde tehlike altında olan türler hangileri? Bu türlerin nesli tamamen tükenirse nasıl sorunlar ortaya çıkabilir? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Kuş bilimci Öğr. Gör. Ergün Bacak ile tüm bu sorulara cevap aradık.
#Kuş TürleriŞehrin keşmekeşinden kısa bir an da olsa kaçmak isteyenler, çeşit çeşit kuşların seslerini dinleyerek doğa yürüyüşü yapmaya ve tüm yorgunluğunuzu unutmaya ne dersiniz? Üstelik bilimsel araştırmalar da kuşları görmenin ve seslerini duymanın psikolojik açıdan iyileştirici etkisi olduğuna işaret ediyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuş sesleri arasında dolaşıp iyi hissedebileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 öneride bulundular.
#RotaTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Son yıllarda olumsuz etkilerini daha fazla gözlemlediğimiz, iklim değişikliği, orman yangını ve çevre kirliliğine bağlı olarak, yaban hayatının sürdüğü ekolojik ortamlar zarar görmüştür. Bu olumsuzluklara bağlı olarak 1 milyon tür yok olma riski altındadır" dedi.
#Bakan KirişciTarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, bugün pek çok canlı türünün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olması üzerine Bakanlığa bağlı tüm bölge müdürlerine verdiği talimatta, “Birinci önceliğiniz, nesli tehlike altında olan türleri bulmak ve koruma altına almaktır. Evlatlarımıza eksiksiz bir doğa teslim etmek için dağ-tepe demeden gece-gündüz demeden çalışın” dedi. Pakdemirli'nin sosyal medya hesabından dün yaptığı paylaşımın sırrı da böylelikle ortaya çıkmış oldu.
#Bekir PakdemirliTarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, bugün pek çok canlı türünün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olması üzerine Bakanlığa bağlı tüm bölge müdürlerine verdiği talimatta, “Birinci önceliğiniz, nesli tehlike altında olan türleri bulmak ve koruma altına almaktır. Evlatlarımıza eksiksiz bir doğa teslim etmek için dağ-tepe demeden gece-gündüz demeden çalışın” dedi. Pakdemirli'nin sosyal medya hesabından dün yaptığı paylaşımın sırrı da böylelikle ortaya çıkmış oldu.
#Bekir Pakdemirliİlişkileri bitiren çok fazla neden vardır. Genelde heyecanın kaybolması, sevginin azalması ya da anlaşamamazlıklar ayrılmak için neden olabilir. Peki ya iklim değişikliği ayrılıklara sebep olabilir mi? Yapılan yeni bir araştırma, dünyadaki en sadık canlılardan olan albatrosların iklim krizi sebebiyle daha fazla boşandığını söylüyor. Uzmanlar, albatrosların romantik aşk hayatlarını, iklim krizine bağlı boşanma nedenlerini ve popülasyonlarının nasıl tehlike altında olduğunu anlatıyor
#İklim KriziSonbahar gezmek için en ideal zamandır ve sonbahar renklerine yolculuk dendiğinde ülemizde akla gelen bölgelerden biri de Kastamonu ve Küre Dağlarıdır. Geçtiğimiz haftasonu Küre dağlarının bir bölümünü, Horma ve Çatak kanyonlarını gezmek için Kastamonu’ya giderek Daday, Azdavay ve Pınarbaşı bölgesinde dolaştım.
#KASTAMONUDünyadaki son kalan insan olduğunuzu ve yıllarca bu şekilde yaşamak zorunda kaldığınızı düşünebiliyor musunuz? Yaşayan son batı ak turnası olan Omid'in durumu tam olarak bu. Popülasyonunun hayatta kalan son bireyi olan Omid öldüğü zaman batı ak turnaları tamamen bitmiş olacak. O ise her sene bir 'ümit' ile göçünü gerçekleştirmeye devam ediyor...
#Küresel IsınmaHayvanları Koruma Yasası değişikliği Meclis’te kabul edilirken ‘dostlar’ artık süs eşyalığından çıkıp ‘can’ oldu. Hakları, sahipli-sahipsiz ayrımı yapılmadan korunacak. Hayvanları eziyet ederek öldürenler ve neslini yok edenlere hapis yolu açıldı. Ev hayvanını terk edene 2 bin lira ceza kesilecek. Petshop’lar kedi köpek satamayacak.
#Hayvanları Koruma YasasıBir süredir Marmara Denizi’nde yürek burkan ve endişeye sebep olan deniz kirliliği hakkında açıklama yapan Belgesel Yapımcısı ve Su Altı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan, “Kıyısal alana sıkışmış bu kadar yaşam söz konusu iken Marmara Denizi’nin kendini toparlama şansı yok denenecek kadar azdır,” dedi.
#BursaBiz her ne kadar ona hükmettiğimizi düşünsek, sorunlarını görmezden gelsek de 2020’de hayatlarımızın belirleyici unsuru yine doğa oldu. Geleceğimizi etkileyecek birtakım kırılma noktaları yaşadık ama umut veren, gülümseten gelişmeler de yok değil... Gezegenimizde yılın başından beri neler olup bittiğini ay ay mercek altına aldık.
#Gazetehaberleri- WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ve Londra Zooloji Derneği, 1998’den beri iki yılda bir ‘Yaşayan Gezegen Raporu’ yayımlayarak küresel biyolojik çeşitliliğin güncel durumunu ortaya koyuyor. Raporun ilk basımından 20 yıl sonraki özel sayısına göre hem Dünya hem Türkiye açısından haberler kötü.
#GazetehaberleriDünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü ve doğum günlerinde olduğu gibi 14 Şubat Sevgililer Günü'nü de kapsayan ve Türkiye'deki nesli tehlike altındakiler de dahil toplam 9 türle ilgili 'evlat edinme' kampanyası düzenledi. Kampanya kapsamında, Türkiye'de nesli tehlike altındaki türlerden saz kedisi, deniz kaplumbağası, yunus, orfoz ve turna bulunuyor. Ayrıca dünyada nesli tehlikede olan kaplan, kutup ayısı, orangutan ve panda da kampanya dahilinde evlat edinilebiliyor. İşte detaylar...
#Sevgililer GünüSinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mersin Balıklarını Koruma Yaşatma Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, Türkiye sularında geçmişten itibaren varlığı bilinen 5 mersin balığı türünden sadece 3 türün kaldığını, 2 türün ise muhtemelen neslinin tükendiğini söyledi.
#TürkiyeHepimizin ortak kanaati: 2016 zor bir yıldı. Yeni yılın barış, mutluluk, sevinç, huzur, kısaca güzel şeyler getirmesi de hepimizin ortak arzusu. Ancak bütün bunların biraz da kendi çabalarımızla olabileceğini unutmamakta fayda var. İşte 2017’de destek olabileceğiniz sosyal sorumluluk kampanyalarından bir seçki...
#Yücel SönmezBir süredir çoğalamıyor diye dertlendiğimiz pandaların kaderi değişmeye başladı. Laboratuvar ortamında olsa da yavrular artık çifter çifter doğuyor. Bu yıl yavru sayısında patlama var. Daha birkaç gün önce 10 dev panda yavrusu Çin’de ilk kez gün yüzüne çıkarıldı. Bu bir rekor ve birçok canlı neslinin devamı için de bir umut.
#Nesli Tükenen HayvanlarKayseri’nin mantı, sucuk-pastırma, cıvıklı, bebeği derken şimdi de çamuru ünlü oldu. Son yıllarda insanlar arasında, cilt yaşlanması, kırışması, buruşması, kuruması, yağlanması, güneşten, kardan, soğuktan etkilenmesi gibi cilt sorunları giderek artıyor. Buna karşın, doğal olmayan kozmetik ürünler ile çözüm aranıyor. Doğal kozmetik ve şifa kaynağı olarak nitelendirilen ‘Palas-Tuzla çamuru’nun bu alanda değerlendirilmesi planlanıyor.
İzmir'de kirlilik yarattığı gerekçesiyle çevrecilerin büyük tepkisine neden olan balık çiftliklerinin kurulacağı alanlar Çevre ve Orman Bakanlığı bürokratlarının katılımıyla gerçekleşen toplantının ardından belirlendi. Karaburun'da 4, Dikili'de 2, Foça'da 1, Seferihisar'da 1 ve Çeşme-Urla ilçe sınırlarını kapsayan bölgede 1 alanda balık çiftliği kurulabilmesi kararı alındı.