Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2007 00:00
Küresel ısınmanın, Türkiye’yi yakın yıllarda ciddi oranda bitki ve hayvan türünün yok olması, gelecek 50 yılda ise çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya bırakacağı bildirildi.
Şehirleşme, yanlış arazi kullanımı ve doğal habitatlar üzerindeki baskıların, son 20 yıl içinde 13 bitki türünü tamamen yok ettiğini söyleyen Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Ekoloji ve Çevre Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Latif Kurt, "Baskıların devam etmesi durumunda önümüzdeki 10 yıl içinde bin 500’e yakın bitki türünün tehdit altına girecek" dedi.
Hayvan türlerinin de aynı tehlike ile karşı karşıya bulunduğunu kaydeden Kurt şöyle konuştu:
"Türlerin ve genetik çeşitliliklerin yok edilmesi, doğanın kısır ve kırılgan bir yapıya bürünmesi, insan dahil diğer canlı türlerinin yaşamlarının tehlikeye girmesi anlamına geliyor. Dünya nüfusunun katlanacağını hepimiz biliyoruz. Bunu durdurmanın ilk ve en etkin yolu, nüfus artışını kontrol altına almak olmalı. Biyolojik zenginlik açısından dünyanın en önemli bölgesinde bulunuyoruz. Ancak biz bu zenginliğimizin farkında değiliz."
CANLILAR ISINMAYA AYAK UYDURAMAZ
Kurt, yaşam kuşaklarının kaymasının, canlı türlerini zora sokacağını, bunun sonucunda meydana gelecek değişikliklere, birçok canlı türünün ayak uyduramayacağını ve yok olacağını söyledi. Birçok canlı türü yok olmuş ve birçoğunun da yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirten Kurt şöyle konuştu:
"Özellikle biz insanlarla benzer ekolojik isteklere sahip olan memeli türlerindeki yok oluş, insan nesli için de tehlike çanlarını gündeme getirmektedir.
BİN 500’E YAKIN TÜR TEHDİT ALTINDA
"13 bitki türünün nesilleri tükendi ve bin 500’e yakın tür, 10 yıl içinde yok olma tehdidi altında. 843 tür çok yüksek risk, 181 tür ise doğada çok kısa bir sürede yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Aynı yok oluş hayvanlarda da görülüyor. Herkesin bildiği gibi Anadolu Parsımız vardı. En son 1970’lerde gözlendi. Maalesef, parsı bugün Anadolu’da gören yok. Tamamen yok olduğu düşünülüyor. Bunun gibi, çizgili sırtlan, Akdeniz foku, Karakulak gibi bazı hayvan türleri üzerinde de yakın gelecekte bir yok oluş bekleniyor."
Göksu’dan vekillere sunum
ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çetin Göksu, TBMM Küresel Isınma Komisyonu’nda, "küresel ısınmayla ilgili ulusal strateji geliştirilmesi" konulu bir sunum yapacak.
Çetin Göksu, yarın yapacağı sunumda, küresel ısınmanın olası kötü sonuçlarının etkisinin en aza indirilmesinin yollarını anlatacağını söyledi.
Türkiye’de, küresel ısınmanın etkilerinin azaltılması yolunda oluşturulması gereken altyapılar ve ısınmaya karşı geliştirilebilecek ulusal stratejiler konularına da değineceğini ifade eden Göksu, "Komisyona, bu konuda yapılması gereken yasal değişikliklerle ilgili önerilerimizi de sunacağız. Bizce bakanlıkların bu konuyla ilgili nasıl bir örgütlenme modeli benimsemesi gerektiğini aktaracağız. Uygulama çalışmaları yapma ve konuyla ilgili teknoloji geliştirilmesi çalışmalarına da değineceğim" dedi. Sunumunda, temiz enerjiyle ilgili çalışmalar hakkında bilgi vereceğini anlatan Göksu, uzun yıllardır üzerinde çalıştıkları, "Temiz Kentler Stratejisi"ni de milletvekillerine aktaracağını söyledi.