Dizilere konu olan ve tarihi kültürü ile dünyanın en önemli yerleri arasında yer alan Nemrut Dağı, her sene yoğun olarak turist çekmektedir. Türkiye başta olmak üzere dünya çapında ünlü olan bu bölge hakkında pek çok kişi bilgi almak için internet üzerinden araştırma yapıyor. Peki, Nemrut Dağı nerede? Nemrut Dağına nasıl gidilir? Nemrut Dağı gezilecek yerler hakkında bilinmesi gerekenler.
#Nemrut Dağı Nerede?Adıyaman il sınırları içerisinde bulunan 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı, 1987 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne girmiş. Nemrut Dağı’nı bu kadar değerli yapan; üzerinde bulunan antik mezar, anıtsal heykeller, mimari kalıntılar ve benzersiz manzarası. Eski çağlarda dağın yamaçlarında hükümdarlık yapmış olan Kommagene Kralı I. Antiochos tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için ile Helenistik Dönemin en görkemli kalıntılarını burada bırakmış.
#Nemrut DağıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da kentsel dönüşümle ilgili "İstanbul’da 1.5 milyon riskli konutumuz var. Acil dönüşmesi gerekenin yaklaşık yüzde yirmi beşi ve bu 1.5 milyon konutu da hızlı dönüştürmemiz gerekiyor. Tabi birileri bizim adımıza hesaplar yapıyor. İşte 20 yılda 1 milyon 200 bin konut yaptıysanız, demek ki bu da 50 yıl sürer, 100 yıl sürer gibi. Ama bu devlet, bu güçlü irade Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 75 günde 100 bin konutu başlatabiliyorsa, bu dönüşümü de 5 yıl içerisinde yapar bitirir" ifadelerini kullandı. Bakan Kurum, "Vatandaşımıza Cumhurbaşkanımızın müjdeleri olacak. Bayramın birinci günü paylaşacak" dedi.
#İstanbulBu Nemrut Dağı o sizin bildiğiniz dağ değil, burası Bitlis’in Tatvan ilçesinde dünyanın ikinci, Türkiye’nin en büyük krater gölü olan Nemrut Dağı. Sonbaharda başka güzel. Sarı, yeşil ve kahverenginin tüm tonlarının görülebildiği muhteşem manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor. Ve en önemli özelliği burasının bir yanardağ krateri olması.
#BursaHer biri yaklaşık 7-8 ton ağırlığındaki büyük taş blokların işlenip üst üste konmasıyla yapılmış devasa heykeller... Gündoğumu ve günbatımının en güzel hali... Adıyaman’a gidip dünyanın 8’inci harikası Nemrut’a çıktık, güneşin batışının tadını çıkardık.
#SeyahatDünya üzerinde coğrafi olarak ilginç pek çok nokta bulunmaktadır. Everest dağı, Nemrut Dağı, Sibirya Çölü, Nil Nehri, Nijerya Şelalesi, Yağmur Ormanları gibi sayısız bölge vardır. Bunlar merak uyandırmakta ve insanlar bilgi toplamakta, sosyal medya üzerinde araştırma yapmakta, görsellerine veya varsa videolarına ulaşmaktadırlar. Boğazlar da enteresan ve önemli fonksiyonu olan coğrafi unsurlardandır. Boğazlar da araştırılan kavramlardır. İşte ilgiyle okuyacağınız Bering Boğazı Nerede, Bering Boğazı Neden Kullanılmaz, Bering Boğazı Hangi iki kara parçasını birleştirmektedir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizin için derledik.
#Bering Boğazı Nerede Neden Kullanılmaz?Orman ve Su işleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan Nemrut Dağı Milli Parkı fiziksel ve sosyal bir eşik özelliği taşıyor. Bu nedenle de milli parkın bulunduğu bölgenin yakınlarında hiç yerleşim yeri bulunmuyor. Nemrut dağı milli parkı nerede ve nasıl gidilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Nemrut Dağı Milli Parkı NeredeCoğrafi bir terim olarak karşımıza çıkan göl kavramı; karalar üzerinde farklı şekillerde oluşan boşluklarda farklı beslenme şekilleri ile suların dolması ile oluşan yeryüzü şekilleridir. Göller genellikle tektonik hareketler, volkanik patlamalar sonucu oluşmaktadır. İşte, Van gölü hakkında bilinmesi gerekenler.
#Van Gölü NeredeBereketli ovaları ve doğal güzellikleri ile Ahlat dünyanın en önemli tarihi merkezlerinden biridir. Aynı zamanda Türk tarihi açısından önemli bir yere sahip olan Ahlat, her sene yoğun olarak yabancı ve yerli turist çekiyor. Pek çok kişi bölgeyi daha detaylı öğrenebilmek için internet üzerinden araştırma yapmaktadır. Peki Ahlat nerede? Ahlat'a nasıl gidilir? Ahlat gezilecek yerler hakkında bilinmesi gerekenler.
#Ahlat Nerede?Devlet Sanatçısı Orkestra Şefi Gürer Aykal, orkestraların bir görevinin de Anadolu’da konserler vermek olduğuna dikkat çekerek, çok sesli müziği algılayabilmenin demokrasiyi algılamakla eşit olduğunu söyledi. Aykal, orkestralara seslenerek, “Orkestralar insana birlikte olabilmenin yüceliğini öğretir. Siz orkestralar, Anadolu’ya gidin ki bir disiplin görsünler” dedi.
#Gürer AykalNemrut Dağı, üzerinde bulundurduğu tarihi eserlerle UNESCO dünya mirasının önemli eserleri arasında yer almaktadır. Kommagene Kralı Antiochos'un yaptırdığı bu tarihi eserler, Kahta'da bulunan Nemrut dağı için büyük önem arz etmektedir. Peki, Kahta nerede yer alıyor? İşte, o ilçe ve Nemrut dağı hakkında bazı bilgiler
#Nemrut Dağı90 yaşında hayata veda eden Ara Güler, Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük foto muhabiriydi. Nuh’un Gemisi’nin izini sürmüş, Nemrut Dağı’nı dünyaya tanıtmış, Afrodisyas antik kentinin keşfedilmesini sağlamıştı. Dünyayı gezmiş, Churcill’den Dali’ye, Hitchcock’tan Picasso’ya ünlü isimleri fotoğraflamıştı. “Fotoğraf tarih olayıdır. Tarihi zapt ediyorsun” diyordu.
#GazetehaberleriBaşka hiçbir yerinde görülemeyecek, 8-10 metre yükseklikte heykelleri, 2000 metre yükseklikte yapılan bir piramidi, hala keşfedilmemiş Kral I. Antiochos’un mezarı, Dünyanın en eski ve dev boyutlu horoskopunu ya da yıldız falı sistemini, yarım kilometre uzunluğunda eski kitabeleri, eski Grek ve Pers sanatı stili karışımı yapıtlarını bünyesinde barındırması sebebiyle Dünyanın 8. Harikası… Ülkemiz bu eşsiz coğrafyadaki bütün güzelliklerin anavatanı… Hiç merak etmiyor musunuz bu topraklarda yaşayan krallıkları… Kim gezip görmek istemez ki bu diyarları… Öyleyse buyurun size Nemrut Dağı Milli Parkı…
#Nemrut Dağı GezisiDoğanın orkestra şefi olduğu bir yer, Nemrut. Güneşin ustalıkla anları ölümsüzleştirdiği gün doğumu ve gün batımında sesler, renkler ve görüntüler uzak ama yakın bir gezegenin içine çekiyor. Çok sesli bir hikâye sanki zirvesinden yankılanıyor. Dünyada mevcut olup tanımlayamadığımız, madde enerjilerinden sevginin doğadaki yansımaları Tanrıların Dağı’nın mayasında var. Işığın yeryüzü evine girdiği ve kaybolduğu renk kartelasında güneşe selam ve veda… Türkiye’nin en mistik ve en güzel yerinden; işte size Nemrut rehberi...
#Gezi YazısıGözlerimizin baktığı ama bizim asıl gördüğümüzü hiçbir fotoğraf makinesinin kaydedemeyeceği bir yere gitmek ister misiniz? Kralların yolundan gitmek, mitolojiden bir parça tatmak, yaşı 5 milyon yılı bulan gölü merakla seyre dalmak… Burası aldığınız her nefesin hakkını havasıyla şifa vererek ödeyen, Beyşehir’in sevdalısı, Torosların kıskanıp saklamaya çalıştığı Kızıldağ Milli Parkı… Bu güzeller güzeli Kızıldağ Milli Parkı’na gitmenin şimdi tam zamanı… İşte size Kızıldağ Milli Parkı gezi rehberi…
#Kızıldağ Milli ParkıTürkiye, eşi benzeri olmayan, dünyada sayılı örnekleri bulunan güzelliklerden içinde mutlaka barındıran bir ülke… Bu güzelliklerden biri de Türkiye’de birinci, Avrupa’da dördüncü, Dünyada 16’ncı olan Nemrut Krater Gölü… İçinde volkanlar patlayan, tepesinden dumanlar çıkan Nemrut’un armağanı ise: Nemrut Kalderası…
#Nemrut Krateri NeredeKeşif ve fotoğrafla geçen bir hayat: Cüneyt Oğuztüzün bir bankanın teftiş kurulu başkanlığını bırakıp 1994 yılında Atlas’a geldi ve ondan sonraki hayatını Anadolu’ya adadı. 20 yıl boyunca 500 bin kilometre yol kat ederek Asya’dan Akdeniz’e uzanan bu yarımadayı karış karış keşfedip okurlarına 150’ye yakın benzersiz konu sundu. Anadolu'da öyle bir fotoğraf çekti ki...
#Cüneyt OğuztüzünEski eşimle değil, çocuklarımın babası ile röportaj yaptım bu hafta... Karı-kocalar ayrılır, boşanır ama anne-babalar boşanamaz. İşte bu felsefeden yola çıkarak, Anadolu Ateşi’nin ülkemizde ve dünyada milyonlarca insandan hak ettiği takdir ve alkışları sayfama taşımak istedim.
#Gülben ErgenRusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, düşürülen savaş uçağından atlayan Rus pilota ateş eden kişiyi tespit ettiklerini, bu kişinin bir Türk vatandaşı olduğunu açıkladı: Alparslan Çelik... 33 yaşında. Ülkücü. Eski MHP Keban Belediye Başkanı Ramazan Çelik’in oğlu. İki yıldır Suriye’de. Yanındaki mücahit arkadaşlarıyla Türkmen Cephesi saflarında savaşıyor. Şu anda Tanrı Dağı mevkiinde. “Rusya’nın hedefindeki adam” Suriye’den sorularımızı yanıtladı, uçak düşürüldüğü sırada yaşananları anlattı.
#Rusya- Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kaya: -"İnanç turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip olan Nuh'un Gemisi, Ağrı Dağı'nın bir sırrı olarak geçmişte olduğu gibi gelecekte de gizemini korumaya devam edecektir" - "Nuh'un Gemisi Batılı coğrafyacılar tarafından, çok ciddi bir şekilde incelenmekte ve Ağrı Dağı'nda olduğunu söylemektedirler"
Başbakan Tayyip Erdoğan, birilerinin güçlü Türkiye istemediğini belirterek, “Biliyorlar ki güçlü Türkiye olursa tarih yeniden ayağa kalkacak. Öyleyse kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz” dedi. Tesis açılışı için Rize’deki Ayder Yaylası’na giden Erdoğan yol üzerinde Çayeli, Pazar, Ardeşen ve Çamlıhemşin ilçelerinde halka hitap etti. Erdoğan, özetle şunları söyledi: