Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gören çocukların eğitim ihtiyacını karşılamak için Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliğinde Adıyaman’ın Tekpınar Köyü’nde yaptırılan Eczacıbaşı TEV İlkokulu törenle açıldı. Beş derslikli okulda, ana sınıfı ve ilkokul olmak üzere toplam 69 öğrenci eğitim görecek.
#Tekpınar Köyüİki gün önce Avrupa’nın en iyi salonlarından birinde, klasik müziğin mabetlerinden Amsterdam Concertgebouw’da hayranlıkla alkışlandı, iki gün sonra ise Tunceli Ovacık’ta 25 bin kişiyi Munzur Çayı kıyısında doğayı korumak için verdiği konserde bir araya getirdi.
#Fazıl Sayİstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın ilk festivali olan İstanbul Müzik Festivali bu sene 50. yaşını kutluyor. 6-24 Haziran tarihleri arasında Borusan Holding sponsorluğunda gerçekleştirilecek olan festival ‘İstanbul’ temasıyla 50. yılında nefis bir programla bu yazı unutulmaz bir mevsime dönüştürecek.
#HürriyetTürkiye’nin ilk çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern’in kurucusu Oya Eczacıbaşı, babasının görevi nedeniyle çocukluğunu sıla hasretiyle Fransa’da geçirdi. En büyük rüyası İstanbul’a dönmekti… Sonunda döndü, döndüğü gibi de rüyalarındaki kente bir sanat kurumu kazandırmak için kollarını sıvadı. Bugün 16’ncı yaşını kutlayan İstanbul Modern’i örümcek ağlarıyla kaplı antrepodan gerçeğe dönüştürmek tam 10 yılını aldı…
#Gazetehaberleri“Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul” diyen Yahya Kemal Beyatlı gibi pek çok şair İstanbul’un eşsiz manzarasına dizeler yazdı. Yaz ayları, yanımızda sevdiklerimizle bu eşsiz manzaraya dalıp gitmek demek... Jürimize, çay bahçesinden lüks restoranına manzarasıyla büyüleyen en iyi 10 mekânı sorduk.
#GazetehaberleriHacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı'nda kompozisyon bölümüne girmeye hazırlanırken ilk piyano konçertosunu yazan Doğaç İşbilen, geçen yıl bu eseriyle İKSEV'in düzenlediği Türkiye'nin en prestijli bestecilik yarışmasında birinci olmuştu. Aralık ayında kazandığı Gülsin Onay Ulusal Beste Yarışması'nın ardından geçen hafta Süreyya Operası Ulusal Beste Yarışması'nda piyanolu dörtlüsüyle yedi ayda üçüncü birinciliğini elde etti. Piyanist Mert Yeşilmenderes, 9 Mart Cumartesi saat 19.00'da Moda All Saints Kilisesi'ndeki resitalinde bestecinin ödüllü eseri “Disonans”ı seslendirecek.
#Doğaç İşbilen75 yılı geride bırakan Eczacıbaşı Topluluğu’nun 100’üncü yaş hayalini anlatan Bülent Eczacıbaşı, “100. yılımızda daha da genç bir Eczacıbaşı hayal ediyorum. Kurucumuz Nejat Eczacıbaşı, gençliğin ve yaşlılığın insanın yaşı ile ilgisi olmadığına inanır, “Geriye bakarak yaşayan insan yaşlıdır, ileriye bakan insan kaç yaşında olursa olsun gençtir” derdi. Bu açıdan baktığımızda hep genç, hep enerji ve umut dolu olacağız” dedi.
#Gazetehaberleri‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari Eser