Güncelleme Tarihi:
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) bu yıl 40’ıncı yışını düzenlediği festivallerin yanı sıra özel etkinliklerle kutluyor. Kutlama kapsamında dünyaca ünlü Katalan La Fura dels Baus’a ‘İstanbul İstanbul’ adlı özel bir gösteri ısmarlandı.
DÜNYADAKİ kültür ve sanat üretiminin seçkin örneklerini, yeni girişimleri ve değişik akımları İstanbul’daki sanatseverlere sunmak, Türkiye’nin kültürel zenginliğini dünyaya tanıtmak ve İstanbul’u uluslararası kültür-sanat platformunun önemli merkezlerinden biri haline getirmek amacıyla 1973 yılında Dr. Nejat F. Eczacıbaşı önderliğinde kurulan İstanbul Kültür Sanat Vakfı 40’ıncı yaşını kutluyor. Kırkıncı yıl için yapılan çalışmalar ve özel etkinlikler dün vakıf binasında düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısında İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, 40. yıl kutlamaları kapsamında yıl boyunca yapılacak özel etkinliklerin yanı sıra İstanbul Film, Tiyatro, Müzik ve Caz Festivalleri, Leyla Gencer Şan Yarışması, Filmekimi ve ilk defa düzenlenecek İstanbul Tasarım Bienali ile ilgili bilgileri paylaştı.
Dünya prömiyeri yapılacak
Eczacıbaşı yaptığı konuşmada; “Biz, 40. yılımıza nitelikli sanat etkinlikleri düzenlemekten de öte hayallerle giriyoruz; İKSV etkinlikleriyle genç bireylerin gelişimini desteklemek, alanında uzman sanatçılar yetiştirmek, sanatçıların ve sanatseverlerin yurtdışıyla bağını kuvvetlendirebilmek, ülkemiz için katılımcı ve sürdürülebilir kültür politikalarının geliştirilmesini sağlamak ve Türkiye’deki güncel sanat üretimine katkıda bulunabilmek istiyoruz” dedi.
Dünyaca ünlü Katalan La Fura dels Baus’un İKSV için özel olarak hazırlayacağı ‘İstanbul, İstanbul’ adlı projenin dünya prömiyeri 21 Haziran Perşembe ve 22 Haziran Cuma akşamları Haliç Camialtı Tersanesi’nde gerçekleştirilecek.
Berlin Filarmoni geliyor
İKSV’nin 40. yılında ev sahipliği yapacağı bir diğer önemli etkinlik ise dünyanın en prestijli orkestralarından Berlin Filarmoni Orkestrası’nın daimi şefi Sir Simon Rattle yönetiminde vereceği konser olacak. 27 Eylül Perşembe akşamı Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek Sir Simon Rattle yönetimindeki Berlin Filarmoni Orkestrası konserinin sürprizi, solistlerinin dünya çapında adından övgüyle bahsedilen genç Türk sanatçılar, çellist Efe ve kardeşi kontrbas sanatçısı Fora Baltacıgil olması.
2012 yılında İKSV ayrıca Türkiye ve Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı kutlamaları kapsamında da özel etkinlikler gerçekleştiriyor. Çağdaş dansın Avrupa’daki en önemli ve dünyadaki en başarılı temsilcilerinden biri olan Nederlands Dans Theater, 14 Haziran Perşembe ve 15 Haziran Cuma akşamları iki özel gösteri için İstanbul’da olacak.
21 Haziran 1973 İstanbul Festivali Açılış Konseri
İTÜ Maden Fakültesi’nde, 21 Haziran 1973 tarihinde gerçekleşen Açılış Konseri’nde, Robert Wagner yönetimindeki İstanbul Devlet Operası Korosu Adnan Saygun’un Yunus Emre Oratoryosu’nu seslendiriyor.
22 Temmuz 1972 Nejat Eczacıbaşı ve Mengü Ertel.
Mengü Ertel tarafından hazırlanan ilk festival afişinin tanıtımı.
Doğu ve Batı müzikle buluşuyor
OSMANLI- Türk- Fransız füzyon müziği projesi “Alafranga Divan” yarın 19.30’da İstanbul’da müzikseverlerle buluşuyor. 19’uncu yüzyıl klasik batı müziğini, doğu kültürüyle harmanlayarak, Türk enstrümanları ile yorumlayan şef Murat Cem Orhan yönetimindeki orkestra, Saint Michel Lisesi’nin Jeanne d’Arc Salonu’nda sahne alacak. Konserde Bizet, Fauré, Offenbach, Ravel ve Satie gibi bestecilerin eserleri yorumlanacak. Halka açık olan bu konser, ücretsiz olarak izlenebilir. Rezervasyon telefonu: 0212 248 17 03/ 141
m Gökçe GÜNDÜÇ/İSTANBUL
Arkeoloji Müzesi günlük 25, Topkapı Sarayı 20 bin lira
Umut ERDEM/ANKARA
KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, 2012’de kültürel alanların kültür ve sanatsal faaliyetlerde kullanımında tahsis edeceği fiyatları belirledi. Topkapı Sarayı’nda haftasonunda gerçekleştirilecek bir günlük etkinliğin maliyeti 20 bin lira olurken, Van Akdamar Kilisesi’nde ise bu rakam 1000 lira olarak açıklandı. Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİM) Bakanlığa bağlı müze, örenyeri, kültür merkezi salonlarını ve galerileri kültürel, bilimsel, sanatsal ve diğer etkinlikler için süreli kullanıma sunuyor. Her yıl kullanım fiyatlarını güncelleyen Müdürlük, 2012 fiyat düzenlemesini de yaptı. En çok talep gören tarihi yapılar arasında olan Aya İrini Müzesi’nin sadece klasik müzik konserleri ve özel sergiler için tahsis edilmesine karar verilirken, Ayasofya Müzesi ile Antalya Aspendos ve Side Antik Tiyatrosu da bu yıl etkinliklere kapalı olacak.
Akdamar Kilisesi bin lira
Kültürel alanların süreli kullanımlarında en pahalı yapı ise İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin bahçeleri oldu. Bahçelerin kullanımının günlük cuma günü ve haftasonu bedeli 25 bin, diğer günler ise 20 bin lira olarak belirlendi. Organizasyon şirketlerinin büyük ilgi gösterdiği Topkapı Sarayı’nın ise sadece Birinci Avlusu etkinliklere açık olacak. Avlunun da kullanımının cuma günü ve haftasonu bedeli 20 bin, diğer günler ise 15 bin lira. Bakanlığa bağlı bazı önemli alanların kullanım ücretleri de şöyle oldu:
Yıldız Sarayı Müzesi cuma ve haftasonu 7 bin diğer günler 5 bin, Yıldız Sarayı Hasbahçe günlük 10 bin, Yıldız Sarayı Saray Tiyatrosu günlük 7 bin, Galata Mevlevihanesi Müzesi cuma ve haftasonu 1000, diğer günler 800, Rumeli Hisarı cuma ve haftasonu 15 bin, diğer günler 12 bin, İzmir Celcius Kütüphanesi cuma ve haftasonu 10 bin, diğer günler 8 bin, Efes Örenyeri Liman Hamamları cuma ve haftasonu 8 bin, diğer günler 7 bin, İzmir Odeon cuma ve haftasonu 10 bin, diğer günler 8 bin, Bergama Asklepion cuma ve haftasonu 5 bin, diğer günler 4 bin, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesine Bağlı Antik Tiyatro cuma ve haftasonu 15 bin, diğer günler 12 bin, Ağrı İshakpaşa Sarayı cuma ve haftasonu 4 bin, diğer günler 2 bin 500 lira.