Bebek bekleyen bir annenin en büyük hayali de en büyük korkusu da çocuğunu sağlıklı şekilde dünyaya getirip doğurmaktır desek yanılmış olmayız… Ekranların ünlü yüzü de hamile olduğunu öğrendiğinde benzer duygulara sahipti.
#Shaina HurleyGenital siğiller hem kadınlarda hem de erkeklerde ortaya çıkar ve cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonunun genital belirtileridir. Kadın Doğum ve Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, genital siğil olarak bilinen kondilom sorunu ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#Genital SiğilDoğum sonrası uzun süre adet görmedi, anormal kanamaları oldu. Doktora gitti ancak jinekoloğu endişelerini yersiz buldu. İki kez yaptırdığı smear testi negatif çıktı ama ilk semptomları yaşadıktan tam 14 yıl sonra üçüncü evre rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Avi Grant-Noonan, HPV aşılarının önemine dikkat çekmek için yaşadıklarını herkesin duymasını istiyor.
#KanserKızının 2007'deki doğumunun ardından uzun süre adet görmedi, sonra ara ara kanamaları oldu ve bir jinekoloğa gitti ancak doktoru ona endişelenmemesini söyledi. Birkaç kez rutin smear testini kaçırdı, daha sonraki yıllarda iki kez yaptırdığı smear testi negatif çıktı ama ilk semptomları yaşadıktan tam 14 yıl sonra üçüncü evre rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Genç kadın HPV aşılarının önemine dikkat çekmek ve hayat kurtarmak için hikayesini herkesin duymasını istiyor.
#Kadın SağlığıErken teşhiste tedavi oranı neredeyse yüzde 100’e yakın olan rahim ağzı kanserinin nedeni yüzde 99 oranında insan papilloma virüsü (HPV). Ve günümüzde HPV aşısıyla bunu önlemek mümkün. 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’nda kimsenin aklında bu virüsle ilgili soru işareti kalmasın istedik. HPV hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlara sorduk.
#HPVRahim ağzı kanseri ülkemizde ne yazık ki kadın kanserlerinde 4. Sırada yer almaktadır. Rahim ağzı kanserinin dünyadaki görülme sıklığına baktığımızda ise 100.000’de 14 kişide rastlanmaktadır. Başka bir deyişle dünyamızda ortalama 500.000 rahim ağzı kanseri hastası vardır ve maalesef bu vakaların yarısı ölümle sonuçlanmaktadır.
#Rahim Ağzı KanseriRahim ağzındaki anormalliklerin mutlaka erken dönemde tespit edilmesi ve tedavinin yönlendirilmesi gerekir. Bu nedenle gerekli durumlarda kolposkopiye ihtiyaç duyulur. Peki kolposkopi nedir, kolposkopi nasıl yapılır? Bu yazımızda sizinle bu konuları paylaşacağız.
#KolposkopiKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sema Ağar Sezgin, 40 yaş altı kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser olan rahim ağzı (serviks) kanseri hakkında önemli bilgiler verdi. Sezgin, “Erken yaşta ilk cinsel ilişki, birden fazla cinsel partner varlığı, sigara içimi, kötü beslenme alışkanlığı (meyve ve sebzeyi az tüketmek) rahim ağzı kanseri riskini artırmaktadır. 9 ila 14 yaşlarındaki kız çocukları ve erkek çocuklarına aşı yapılması rahim ağzı kanseri riskini azaltmaktadır” dedi.
#Rahim Ağzı KanseriServiks kanseri, rahim ağzının yani rahimin vajinaya açılan boyun kısmının kötü huylu hastalığını ifade etmektedir. Dünya üzerinde her 2 dakikada birinin ölümüne neden olmaktadır. Dünya genelinde meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin 3. nedeni olmakla beraber 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türüdür.
#Serviks (Rahim Ağzı) KanseriSmear testi halk arasında simir testi, sürüntü testi, pap test, pap simir veya rahim ağzı kanseri testi olarak da ifade edilmektedir. Smear testi rahim ağzı kanserinin erken tanısı için kullanılan bir testtir. Rahim ağzı kanseri özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sık rastlanılan bir kanser türüdür. Jinekolojik kanserler içinde 2. sıklıkta görülen kanserdir.
#Smear Testiİç hastalıkları bölümü servisine yatışın yapıldıktan sonra, doktorlar burnundaki sondayı çıkararak ağızdan beslemeyi denemek istediler. Zaten çok zor takılmıştı. Denemek için çıkarıldığını duyduğumda öfkelendim. Zaten yiyemiyordun ki! Çok az yoğurt yemişsin kusmamışsın. Sonrası yine aynı, yine yiyememe ve kusmalara devam, yeniden damardan mama ile beslenme...
#HastaneRahim ağzı yaraları kadınlarda sık görülen bir problemdir. Bu sorun olduğunda rahim ağzı normalin dışında bir görüntü alır. Peki, rahim ağzı yaraları hangi belirtiler verir? Rahim ağrı yaralarının tanı ve tedavisi nasıl yapılır? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Demir Yüzer, detaylarıyla anlattı.
#Rahim Ağzı YaralarıRahim ağzı yaraları kadınlarda sık görülen bir hastalıktır. Rahim ağzı yaraları rahim ağzının normalin dışında bir görüntü almasıdır. Rahim ağzı iltihapları, servikal erozyon, servikalektropiyon rahim ağzında yara görüntüsü verir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Esra Demir Yüzer konu hakkında bilgiler verdi.
#Rahim Ağzı YaralarıHuman Papilloma Virüs (HPV) cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biridir. HPV; kadın ve erkek genital organları, anüs, ağız, boğaz ve diğer mukozal bölgeleri tutarak, bu bölgelerde kansere neden olabilmektedir. Özellikle rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tümünde (%99,7) HPV DNA tespit edilmektedir. Doç. Dr. Aydın Köşüş ve Doç. Dr. Nermin Köşüş HPV hakkında merka ettiklerimizi anlatıyor.
#HpvKolposkopi, rahim ağzı kanserinin erken dönemde tespiti için çok önemli bir yere sahiptir. Genellikle 30 dakika civarında süren Kolposkopi, anormal değişikliklerin ortaya çıkarılmasına imkan sağlamaktadır. Peki, Kolposkopi nedir ve ağrı yapar mı? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Kolposkopiİnsan Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonları gerçekten günümüzün en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyon hastalıklarındandır. Kadınların % 60-70 oranında, hayatı boyunca en az bir kez, bu enfeksiyonu geçireceği tahmin edilmektedir.
#Hpv Virüsü NedirKadınlarda en sık görülen kanserler içerisinde 2. sırada bulunan rahim ağzı kanserlerinin taramasında kullanılan birinci basamak yöntemler HPV testi ve smear testidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Seven, HPV testi ve sonuçları konusunda önemli bilgiler verdi
#Pozitif Hpv Testi