Bu aşı erkeklere de yapılabilir

Güncelleme Tarihi:

Bu aşı erkeklere de yapılabilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2010 10:36

Rahim ağzı kanseri kadınların en korktuğu kanser türlerinden biri… Korkmakta haklılar çünkü bu kanserin bulaşıcı olma özelliği var.

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Faruk Buyru, rahim ağzı kanserinin virüslerle ilişkisinin  kanıtlandığını ve ‘‘İnsan papilloma virusu (Human papilloma virus-HPV) rahim ağzı kanseri dışında genital siğillere de neden olmaktadır. 2007 yılında HPV biyolojik karsinojen olarak tanımlanmış, 2008 yılında da Dr Zur- Hausen bu nedenle Nobel ödülü kazanmıştır" diyor.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER TEHDİT ALTINDA

Faruk Buyru, rahim ağzı kanserinin özellikle gelişmekte olan ülkelerde sık görülen ve korkulan bir kanser olduğuna dikkat çekiyor.
Buyru,"Dünyada yılda yaklaşık 500.000 yeni rahim ağzı kanserine rastlanmaktadır. Vakaların yüzde 80’i smear taramasının düzenli yapılmadığı ülkelerde ortaya çıkmaktadır. Son 60 yılda smear testini sistematik olarak uygulayan ülkelerde rahim ağzı kanseri sıklığı önemli ölçüde azalmıştır" diyor.

Bu kanserin  erken yaş gruplarında görülme sıklığının giderek arttığına dikkat çeken Buyru, erken yaşta cinsel temas, cinsel ve  cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanmanın rahim ağzı kanseri açısından risk faktörü olduğunu kaydediyor.

Kadın tek eşli olsa bile, eşinin birden fazla kadınla ilişkisinin olmasının da risk oluşturduğuna dikkat çeken Buyru,  bu kanserden korunmak için cinsel aktif kadınların düzenli smear testi yaptırması gerektiğini belirtiyor.

"Kansere dönüşebilecek problemler erken teşhis edilirse tedavisi daha kolaydır ve kadının doğurganlığı korunabilir. Ancak ilerlemiş kanserin tedavisi rahim alınmasını, bazı durumlarda da ek ışın tedavisini gerektirir" diyen Buyru, bu durumda kadının doğurganlığı korunamadığı gibi, cinsel fonksiyon açısından da bazı sıkıntılara sahip olabileceğini belirtiyor.

RAHİM AĞZI KANSERİ İLERLEDİKTEN SONRA BELİRTİ VERİYOR
Rahim ağzı kanserinin erken dönem belirtisi olmadığına dikkat çeken Prof. Buyru, cinsel temas sonrası meydana gelen kanamanın hastalığın en önemli belirtisi olduğunu ifade ediyor.

Smear testinin cinsel aktivitesi olan kadınlarda yılda 1 kez yapılması önerilmektedir. Smear testinde problem olanlara daha ileri tetkikler olan kolposkopi ve HPV araştırılması, daha sık smear testi yapılması planlanabilir.

RAHİM AĞZI KANSERİ AŞISININ ERKEKLERE DE YAPILMASI GÜNDEMDE!
HPV infeksiyonunun  cinsel aktivitenin başlamasından hemen sonraki yıllar ( 20’li yaşlar) olduğunu kaydeden Buyru,  HPV aşısının da  cinsel aktivite başlamadan önce yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Prof.Dr. Buyru "Genç kızlarda 9 yaşından itibaren uygulanabilmektedir. Uygulama için önerilen yaş sınır 40’dır. Aşının en az 5 yıl etkin olduğu bildirilmektedir. Etkinliğin daha uzun sürmesi için çalışmalar devam etmektedir" diyor.

Prof. Dr. Buyru, HPV infeksiyonlarının  erkeklerde de siğillere neden olduğuna dikkat çekiyor ve "Erkeklerin de bulaşıcılıkta rolü de olduğu için, aşının erkeklere uygulanmasının yararları da araştırılmaktadır. Ancak henüz HPV aşılarının erkeklere uygulanması için yeterli veri yoktur" diyor.
.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!