Nazım; şiirin kafiyeli hali şeklinde tanımlanabilir. Pek çok değişik türü üstünden nazım şekilleri bulunmaktadır. Bilhassa eski zamanlardaki usta şairlerin sık sık kullandığı metotlardan birisidir. Peki; nazım nedir, ne anlama gelir? Edebiyatta Nazım şekli ve özellikleri nelerdir? İşte detaylar.
#Nazım Nedir?Sarı saçlar, mavi gözler, 60’ların Kıvanç Tatlıtuğ’u. Fakat pop söylemesi beklenecekken klasik Türk müziği okuyor. “Bak Yeşil Yeşil” ortalığı kasıp kavuruyor, bununla eşzamanlı Yeşilçam filmleri… Yine bir ters köşe yapıyor, bu kez tasavvuf müziğine yöneliyor. En sonunda da Cerrahi cemaatinin postnişinlik görevini üstleniyor. “Kafama tuğla düşmedi, tasavvuf hayatımda hep olan bir şeydi” diyen Özhan’ın eşi ve yedi kedisiyle yaşadığı villasına konuk olduk; aldığı ilk bayram harçlığından sohbete daldık.
#Ahmet ÖzhanİYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP’ye seçimleri kaybettirmeye yemin etmiş durumda. Durum en son Antalya’da patladı. Akşener, Antalya’da CHP’yi ve Büyükşehir Belediye Başkanı’nı hedefleyerek; “Bu sahtekârlıkların gereğini yapmak benim için namus borcu” dedi. Söz ağır!..
#İYİ PartiYaklaşık üç hafta önce vefat eden, Almanya’da sendikal hareketin ve göçmenlerin eşit haklar mücadelesinin öncülerinden Yılmaz Karahasan, ailesi, yol arkadaşları ve komşularının katıldığı törenle çok sevdiği şarkıcı Sümeyra’nın türküleri eşliğinde toprağa verildi. Karahasan, yaşamının çok uzun bir bölümünü geçirdiği Frankfurt’un Sosenheim semtinde, evinden birkaç yüz metre uzaklıktaki mezarlığın salonundaki sade bir törenin ardından defnedildi.
#AlmanyaYergi, Aşık ve Divan edebiyatında manzum olarak kaleme alınan bir yazın türüdür. Bu tür şiirlerde kişilerin açgözlülüğü, hırsı, bencilliği ve buna benzer olumsuz özellikleri alaycı bir dille eleştirilir. Neyzen Tevfik, Ahmet Paşa ve Nef'i, en çok bilinen ve okunan yergi şairlerimiz arasında yer alır. Bulmacada yerme yergi cevabını sizler için derledik.
Canlıların yaşamını sürdürmek için solunum yoluyla alıp verdikleri havaya nefes denir. Arapça kökenli bir sözcük olan nefesin çoğulu ''enfas'' şeklinde yazılır. Nefes, aynı zamanda, aşık edebiyatındaki nazım şekillerinden biridir. Nefes türündeki mazmun eserlerde ilahi aşk, vahdet-i vücut ve fenafillah gibi tasavvufi konular işlenir. Nefes kelimesinin eş anlamlısı nedir? Nefes kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKGeçen haftaki Berlin gezimde Berlin Filarmoni Orkestrası’nı izleme fırsatı bulmuştum. Berlin Filarmoni Orkestrası Binası’nın akustiği etkileyiciydi. Bina mimar Hans Scharoun tarafından tasarlanmış ve akustik uzmanı Lothar Cremer’in yardımıyla da tamamlanmış.
#Lili SohnSosyal sorumluluk projesi olarak geliştirilen “Müzikli Miras” tiyatro oyunu, “Gelecekteki Hekimini Destekle” diyerek yola çıktı. İnsan ruhunun sanatla nefes aldığının bilinciyle sahnelenecek oyun aynı zamanda günümüzün önemli sorunlarından dijital bağımlılığa da dikkat çekmeyi amaçlıyor.
#BursaOnun için söylenecek çok söz var. Dizilerde canlandırdığı karakterler, tiyatroda sahnelediği oyunlar, şiirleri, eğitimleri... Son dönemde ülkenin en ses getiren, beğenilen, yüksek bütçeli oyunlarının yapımcılığında imzası var. Şu sıralar Zorlu PSM’de sergilenen iki oyunla tiyatro seyircisinin karşısında; ‘1923’ ve ‘Küheylan’. Kerem Alışık ile bir araya geliyoruz; oyunculuğu, hayatı, pişmanlıkları, aşkı ve yalnızlığı konuşuyoruz: “Yalnızlığın kadarsın bu hayatta, onun için yalnızlığın mis gibi kokmalı.”
#Kerem AlışıkTürkiye’nin entelektüel hayatının en renkli isimlerinden gazeteci-yazar Hıfzı Topuz bu hafta 100 yaşına bastı! Onunki Nişantaşı’nda bir konakta başlayıp 1960’ların Paris’inden Afrika’ya, oradan Türkiye’nin en sevilen yazarlarından biri olmaya uzanan bol serüvenli bir hikâye… Cumhuriyet’in ilan edildiği yıl dünyaya gelen Topuz; 2 büyük savaş ve birçok devrime tanıklık etti, çok etkili isimlerle mülakatlar yaptı. Peki bir asır boyunca neler gördü, onu en çok neler etkiledi? Topuz, 100’üncü yaşını kutlarken sorularımızı yanıtladı. Nice yıllara!
#Hıfzı TopuzD&R’ın kapalı oturum gerçekleştirdiği online söyleşilerinin son konuğu Türk edebiyatının en popüler ‘polisiye’ yazarlarından Ahmet Ümit oldu. Ümit, yazarlık serüveninden Nâzım Hikmet sevgisine, hazırlıkları devam eden 'Komser Nevzat' dizisinden annesinden yadigâr masallara kadar merak edilen pek çok konuyu sevenleriyle paylaştı.
#Ahmet ÜmitTürkiye’nin hem en çok satan hem de en üretken yazarlarından biri… İlk hikâye kitabının yayınlandığı 1984 yılından bugüne tam 37 eseri var! İşin başıysa ta çocukluğuna gidiyor, “Harfleri öğrendiğim günden beri yazıyorum. İlkokulda şiir, ortaokulda öykü yazdım, lisede roman denemeleri yaptım” diyor. Ayşe Kulin’le beraberiz! 1984’teki ilk kitap denemesi baskıda talihsiz bir olaya kurban gidince yeniden bu işe girmesi tam 10 yıl sürmüş! Meşhur olduğu Adı Aylin kitabının üstünden ise 25 yıl geçmiş… Onunla hem çocukluğunu ve gençliğini hem de dünya hallerini konuştuk.
#Ayşe KulinHalk hikayeleri destan ve masal gibi hikayeler içermektedir. Fıkra ve efsaneler de halk hikayeleri arasında yer almaktadır. Türk halkının geçmişten günümüze kadar okuduğu hikayelerden biri halk hikayeleridir. Kültürün tanıtılması ve zamanın insanlarını konu edinen hikayeler arasına girmektedir. Halk hikayeleri pek çok farklı konu içermektedir. Tarih, anlatma, benzetme gibi konular içermektedir. Kıssa ve masal gibi hikayeler bu hikaye türünün en belirgin örnekleridir. Halk hikayeleri bölümleri ve içerikleri nelerdir, kaynakları hakkında merak edilenleri derledik.
Toplumu etkileyen herhangi bir olayı bir şairin gerçek destanlara benzeterek söylemesi sonucu oluşan destan türüne yapma destan denmektedir. Yapma destan türünde yazar bellidir. Bu destan çeşidi yakın zamanı içermektedir. Yapma destan diğer destan türlerine göre daha az olağanüstü durumlara yer vermektedir. Yazıcıoğlu Ali'nin Selçuk namesi yapma destan örnekleri arasındadır. Yapma destan aşamaları, özellikleri ve yazarlarına dair detayları derledik.