İzmir merkezli gizli bilgi ve belge bulundurma soruşturmasında usulsüzlükler yaptıkları öne sürülen aralarında İl Emniyet eski Müdürü Ali Bilkay’ın da bulunduğu 22’si tutuklu, 68 sanığın yargılanmasına İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Eski polis ve bürokratların yargılanması, ’gizli bilgi ve belge bulundurma’ davasının görüldüğü Sosyal Tesisler’deki salonda yapıldı. İddianamede, Fethullah Gülen hakkında 217 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istendi.
#İzmir- İzmir'de aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 tutuksuz sanık hakkında "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla açılan davada mahkeme heyeti, tüm sanıkların beraatine karar verdi- Mahkeme heyeti, soruşturma aşamasında görev yapan kamu çalışanları hakkında fezleke hazırlanmasını ve Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını da kararlaştırdı
- İzmir merkezli 18 ilde "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik operasyonla yeniden gündeme gelen, aralarında muvazzaf askerlerin de olduğu 357 sanık hakkında "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla açılan davada sona yaklaşıldı- Dava, İzmir Emniyet Müdürlüğüne 10 Ağustos 2010'da gönderilen ihbar maili üzerine açılan soruşturma sonucu hazırlanan iddianamenin mahkemece kabul edilmesiyle 16 Nisan 2013'te başladı- Özel yetkili mahkemelerin kaldırılarak dosyanın İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesiyle ilk "kırılmanın" yaşandığı davada, sanıkların evlerindeki aramalara katılan polislerin tanık olarak dinlenmesi ve kamera kayıtları ile arama tutanağındaki çelişkilerin ortaya çıkması, davaya yeni boyut kazandırdı - FETÖ/PDY'ye yönelik davada sahte deliller oluşturarak kumpas kurulduğu, taraflı ve kasıtlı usulsüzlükler yapıldığı iddiaları üzerine düzenlenen operasyonlarda aralarında polis müdürleri ve mülkiye müfettişlerinin de bulunduğu kişiler hakkında gözaltı kararı çıkarıldı, bunlardan bazıları tutuklandı- Davanın en önemli kırılma noktasını "dijital verilerin delil niteliğinde olmadığı"nı saptayan bilirkişi raporu ile materyallerdeki DNA örneklerinin sanıklardan alınan DNA profilleriyle uyumsuzluğunu ortaya koyan Adli Tıp Kurumu raporları oluşturdu
İZMİR’de ‘Askeri Casusluk’ adıyla bilinen soruşturmayı yürüten polis ve bürokrat kadrosuna aradan 3 yıl geçtikten sonra geçen hafta operasyon yapılmış ve eski İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay’ın da aralarında bulunduğu 17 kişi tutuklanmıştı. Tutuklanma gerekçelerinden biri de ‘sahte delil’ oluşturmaktı.
İzmir Askeri Casusluk davasında yargılanan iki askerle ilgili iki farklı karar dikkat çekti. Davada 1 hafta tutuklu kalan Donanma Komutanı Veysel Kösele terfi alıp ‘oramiral’ olurken, tutuksuz yargılanan Hava Astsubay Engin Aşlakçı önce ordudan atıldı. Aşlakçı, geri dönüş davasını kazandı ancak Savunma Bakanlığı dava açınca bu kez ‘ihraç’ edildi.
#Terfi- İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 357 sanığın tutuksuz yargılandığı davada, avukatların talebi üzerine dosyanın Anayasa Mahkemesine gönderilmesi talebini reddetti - Sanık avukatlarından Erhan Tokatlı: “Başından beri söylediğimiz gibi, düzmece, manipülatif, sahte delillerle devlete, TSK’ya, kolluğa, yargıya çöreklenen paralel yapı, hukuka, vicdana aykırı uygulamalarla bu insanların şahsında TSK’ya kumpas kurdu"
İZMİR’de 10’u muvazzaf asker, 15’i tutuklu 357 sanığın yargılandığı ’Gizli bilgi ve belge bulundurma’ davasına devam edildi. Operasyonun devam ettiği dönemde, ’Özgürlükler hakimi’ sıfatıyla tutuklama kararları veren daha sonra da bu davaya bakmaya yeni başlayan 5’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görevlendiren hakim ise heyette yeralmadı.