Nanoteknoloji haberleri sayfasında Nanoteknoloji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 977 Nanoteknoloji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Cilt sağlığı, teknolojinin hızla ilerlediği bu dönemde sürekli olarak evrim geçiriyor. Dermatoloji, gelişen teknoloji ve bilimsel araştırmalarla birlikte cilt bakımının geleceğini şekillendiriyor. İşte 2024 yılında dermatolojiyle ilgili merak edilebilecek bazı konu başlıklarını sizler için bir araya getirdim.
#DermatolojiArabaların güzel görünmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle çeşitli düzenlemeler yapılabilir. Son yıllarda ise seramik kaplamalar ön planda yer alıyor. Seramik kaplama nedir, ne işe yarar ve nasıl yapılır? Arabada seramik kaplamanın faydaları ve zararları nelerdir detayları ile derledik.
#Seramik KaplamaATATÜRK Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Bayrakçeken Yurtcan, 18 yıldan beri temiz enerji konusunda çalışma yürütüyor. Yakıt pili üzerine nano teknolojiler kullanarak yaptığı çalışmasını Mühendislik Fakültesi laboratuvarında sürdüren Prof. Dr. Yurtcan, Avrupa’da 2040 yılına kadar elektrikli araçların şehirlerde kullanımı zorunlu hale gelecek dedi.
#Atatürk ÜniversitesiVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Teknokent'te çalışmalar yapan bilim insanları, nanoteknolojiyle daha dayanıklı güvenlik yeleği üretti. Yeleklerin, roket, uçaksavar ve benzeri mühimmatlara karşı dayanıklı olduğu ve şu ana kadar üretilen zırh kumaşları arasında en iyi sonucu verdiği belirtildi.
#VanHayatımız hızlanıyor, hafifliyor, küçülüyor. Daha hızlı emilen kremler, daha ince bilgisayarlar, daha küçük ilaçlar, daha temiz yüzeyler, daha sağlam malzemeler, daha küçük hacimde ve daha çok veri depolayabilen cihazlar marketlerde hızla yerini alıyor. Bizler bu ürünlerin içeriklerini ve etkilerini biliyor muyuz? Peki, geleceğin meslek alanlarından biri olarak görülen nanoteknoloji alanında çalışmak isteyen gençler, henüz liseden mezun olmadan bu konuda yeterince bilgi ve farkındalık sahibi oluyor mu?
#TEKNOLOJİNanoteknolojiyi kullanarak ufak çaplı yapay damarları ve 3 boyutlu biyo-yazıcıyla yapay doku üretiminde önemli araştırmalar yapan Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi’nde nanoteknoloji ürünü, dünya çapında en ince fiber yapılardan birine sahip, ufak çaplı kan damarları üretildi.
#Marmara Üniversitesiİstanbul'un yeni sembollerinden biri olmaya aday, Osmanlı-Selçuklu mimari tarzı ile günümüz çizgilerinin bütünleştiği Çamlıca Camisi'nde, nanoteknolojik bir ürünle paslanmaz çelikten hazırlanan hat da cami mimarisinde bir ilke imza atıldı.
#Çamlıca CamiiAraç sahibi olmak kadar sahip olduğu otomobile iyi bakmak ta önemli. Yılda bir kez de olsa hepimizin arabasının bakımını yaptırma gibi bir görevi olur. Harcadığımız para ve zaman tamamen otomobillerimizin yüksek performanslı, düzgün ve sağlıklı bir biçimde çalışması içindir.
#NanoteknolojiErkek kısırlığının en önemli nedenlerinden bir tanesi spermin hareket hızının yavaş olmasıdır. Yani sperm aslında canlıdır ancak embriyoyu oluşturmak için yumurtaya vaktinde ulaşamaz. Ancak bilim adamları spermler için hazırladıkları "kıyafet" ile yüzmelerini sağlıyor.
#YüzücüEndüstri, havacılık, uzay araştırmaları, çevre, enerji, tarım ve medikal malzemeler ile bilimsel çalışmalarda kullanılan, güneş kremleri, kendini temizleyen cam, deterjan ve kumaş üretilen nanoteknoloji mutfaktaki yerini de aldı. Paslanmaz çelikteki altın rengi nanoteknolojiyle yüzeye taşınarak yapılan mutfak eşyaları, en çok Arap ülkelerinden ilgi görüyor.
#MutfakErciyes Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde su üzerinde yürüyen canlılardan ve nilüfer yaprağından esinlenerek teorik olarak ulaşılabilecek en yüksek kontak açısına sahip, suyu tutmayan hidrofobik kaplama üretildi.Doç. Dr. Mehmet Hançer, nanoteknolojik kaplamaların uzun zamandır bilindiğini ancak bunların suyu itme derecelerinin farklılık gösterdiğini söyledi.Doç. Dr. Mehmet Hançer, kaplamanın uçaklarda, gemilerde, füzelerde, insansız hava araçlarında korozyonu önleyici olarak kullanılabileceğine dikkati çekerek "Gemilerin gövdelerine yosun ve midye yapışıyor. Bunlar gemilerin hızlarını düşürüyor ve yakıt tüketimini artırıyor. Uçakların gövdelerine de kış aylarında buz tutmasın diye solvent sıkıyorlar. Bunun özellikle soğuk ülkelerde her uçak için yıllık 5 bin dolar maliyeti var. Geliştirdiğimiz bu kaplama gemilerde ve uçaklarda rahatlıkla kullanılabilir. Daimi bir kaplama olduğu için maliyeti çok daha düşük olacaktır" dedi. A.A.
#NanoteknolojiTeknolojiyle değişen yaşam koşullarına ayak uydurabilmek için yeni mesleklere ihtiyaç duyulacak. Uzmanlar, robotik mühendisliği, yenilenebilir enerji uzmanlığı, siber güvenlik uzmanlıklarının geleceğin meslekleri arasında olduğunu ve öğrencilerin meslek seçerken bilişim ve medikal alanlarına ilgi duyduğunu belirtti. Meslekler yapay zekâ ile dönüşürken uzmanlar, bazı mesleklerin yok olacağını ancak öğretmenlik, doktorluk gibi mesleklerin ise önemini yitirmeyeceğini söyledi.
#Meslek2002’den bu yana ABD’de Ulusal Mucitler Onur Listesi’nde olan bilgisayar bilimcisi ve Google’ın en tanınmış yapay zekâ mühendislerinden olan Ray Kurzweil insanlığın çok yakın bir süreçte ‘ölümsüzlük’ çağını yaşamaya başlayacağını iddia etti.
#Ray KurzweilSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı’nın Türkiye’ye elektron hızlandırma kabiliyetini kazandırdığını belirterek “Işık hızında elektronların üretimi gibi sahip olduğu teknoloji altyapısı ve yeteneğiyle TARLA, uygulamalı temel bilim ve mühendislik dallarında araştırmaların önünü açacak. Özellikle elektron hızlandırıcısıyla radyasyon yönetiminde elde edeceğimiz bilgi birikimi ve kabiliyetler; sağlık gibi birçok öncelikli alanda ulusal ihtiyaçlarımıza cevap verecek. Hızlandırıcımızda, havacılık ve uzay sanayiinin ihtiyaç duyduğu yüksek radyasyon ve ısı gibi zorlayıcı dış faktörlere dayanıklı özgün malzemelerin ülkemizde test edilmesi, geliştirilmesi ve üretilmesinde yararlanılabilecek. Öncül teknolojilerin geliştirilmesi için altyapı olanağı sağlayacak olan yüksek teknolojiye sahip bu tesis; ülkemizin hızlandırıcı teknolojilerine dayalı bilimsel kapasitesinin gelişimi için önemli bir eşiği aşmış oldu.” dedi.
#Elektron HızlandırıcıCilt sağlığı, teknolojinin hızla ilerlediği bu dönemde sürekli olarak evrim geçiriyor. Dermatoloji, gelişen teknoloji ve bilimsel araştırmalarla birlikte cilt bakımının geleceğini şekillendiriyor. İşte 2024 yılında dermatolojiyle ilgili merak edilebilecek bazı konu başlıklarını sizler için bir araya getirdim.
#DermatolojiSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Bölücü örgütün bu alçak eylemlerini ülkemiz sınırları içinde gerçekleştirmesini, milli teknoloji hamlesi ile geliştirdiğimiz milli savunma sistemleri sayesinde, büyük ölçüde imkansızlaştırdık. Terörü vatan toprağından kazıdık attık. Fakat biz her alanda sadece bugünü değil, milletimizin yarınını da düşünüyoruz. Bu anlayışla, terörü sadece ülke sınırlarımız içinden söküp atmakla kalmıyor, Güney sınırımızda kurulmaya çalışılan terör devleti, oluşturulmaya çalışılan terör koridoru haritalarını da yırtıp atıyoruz" dedi.
#Mehmet Fatih KacırPAŞALI Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Avek Otomotiv’in İzmir Bölge Müdürü Hüseyin Genç, kış aylarında araç sahiplerine dikkat edilmesi gereken bakım önerilerinde bulundu. Genç, “Kış aylarında hava sıcaklıklarının düşmesi, kar ve buzlanma gibi olumsuz hava koşullarının yaşanması, araçların düzenli bakımının yapılmasını daha da önemli hale getiriyor. Araç sahiplerinin, kış aylarına hazırlıklı girmek için mutlaka araçlarının bakımını yaptırmaları gerekiyor” dedi. “Kış aylarında araç bakımını yaptırmak, hem güvenliği hem de konforu artırıyor. Araç sahiplerinin, kış aylarına hazırlıklı girmek için mutlaka araçlarının bakımını yaptırmalarını tavsiye ediyoruz” diyen Genç, sözlerini şöyle tamamladı:
#1Kıyafetlerimizde kullanılan kumaşlar, üzerindeki boya artıkları ve kimyasallar, ter ve solunum yoluyla vücudumuzla temas ediyor ve sağlığımızı en az gıda maddelerindeki kimyasallar kadar etkiliyor. Peki kumaş seçerken nelere dikkat etmeliyiz ve hangi kumaşlardan uzak durmalıyız? Daima Forever Tekstil’in kurucuları Cenk Tezer ve İlyas Özdemir yanıtladı.
#Yağmur Kalyoncuİstanbul’da sanal bir üniversite kuruluyor. Bu üniversitede öğrenciler VR gözlükleriyle istedikleri an istedikleri yerden uygulamalı eğitim alabilecek. Öğrencilerin sorularını yanıtlamaya her an hazır olan öğretmenleri ise bir yapay zekâ uygulaması olan ChatGPT olacak.
#Sanal ÜniversiteSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Yüksek Teknoloji Platformları deneyim paylaşımı ve tanıtım imza törenine katıldı. TÜBİTAK-Bakanlık ve 12 platform arasında imzalanan protokolde araştırmacı bursiyerlere müjde veren Bakan Varank, Bizden burs alan fiili olarak bir yerden maaş almayan bursiyerlere isteğe bağlı yaptıracakları sigortalarının bedelinin yüzde 50’sini TÜBİTAK olarak biz ödeyeceğiz” dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Togg’un, AB mevzuatıyla uyumlu tüm testlerden başarıyla geçtiğini belirterek, “Hatta elektrikli araçların en önemli testi olan, ‘Elektrikli Araç Güvenlik Testi’nden tek seferde geçti. Öyle ki Türkiye’de ilk defa bir binek otomobil, ‘Araç Tip Onay Belgesi’ almaya hak kazandı” diye konuştu.
#Mustafa VarankYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar “Gelecek İçin Teknolojiler" temasıyla Ankara Bilim Üniversitesi öncülüğünde ATO Congresium'da düzenlenen 5’inci Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'na katıldı. Törende Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, firmaların ve üniversitelerin temsilcileri ile öğrenciler de yer aldı.
#YÖKBilim bir arayış, gerçeğe ulaşma çabası, zorluklarla mücadele, engelleri aşma, teorik bilgiler yumağının ürüne dönüştürülme sanatıdır. Teknoloji ve kalkınma ekosisteminin en büyük paydaşıdır. Toplumların refah seviyelerinin bilim insanlarının yaptığı çalışmaların miktar ve kaliteleri ile doğru orantılı olduğu günümüzde bilim yolunda atılacak her adım topluma katma değeri yüksek ürünler ve yaşam kalitesinde büyük artış olarak geri döner.
#Konuk YazarAr-Ge, tasarım ve teknoloji alanında Türkiye’nin en iyileri bir araya geldi. Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi, İzmir’de yapıldı. Zirvede, Ar-Ge ve Ta-sarım Merkezleri için 10 kategoride 30, Teknoparklar için de 4 kategoride 12 olmak üzere toplamda 42 ödül sahiplerini buldu.
#Ar-GeAr-Ge, tasarım ve teknoloji alanında Türkiye’nin en iyileri bir araya geldi. Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi, İzmir’de yapıldı. Zirvede, Ar-Ge ve Ta-sarım Merkezleri için 10 kategoride 30, Teknoparklar için de 4 kategoride 12 olmak üzere toplamda 42 ödül sahiplerini buldu.
#İzmir’De Teknoloji ZirvesiSANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Zaman zaman Ar-Ge ve inovasyondan bahsettiğimizde siyasi birtakım eleştiriler geliyor. Diyorlar ki; 'Siz sadece kendi belediyelerinizle, tırnak içinde söylüyorum 'Kendi yandaşlarınızla çalışıyorsunuz.' Emin olun; bu eleştirilerin tamamı haksız, gerçekle de alakası olmayan eleştiriler. Bu ülkede taş üstüne taş koyan kim varsa, bilsin ki; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onların yol arkadaşıdır" dedi.
#İzmirMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hayata geçirilen ‘Liselerde Bilim Uygulamaları Programı’ ile öğrencilerin hukuktan tarihe birçok alanda bilimsel düşünme becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında öğrenciler seminer, sempozyum gibi toplantılarla uygulamalı bilim çalışmaları yapacak.
#Millî Eğitim BakanıAntalya’da düzenlenen Dünya Melek Yatırım Forumu Akdeniz Kongresi, Akdeniz ülkelerinin girişimcilerini ve yatırımcılarını bir araya getirdi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ve Antalya OSB Teknopark Başkanı Ali Bahar, Antalya’yı teknoloji merkezi haline getirmek istediklerini belirterek, “Ar-Ge çalışmaları kapsamında,12 firma, önümüzdeki 3 yıl içinde Antalya’da 10 milyon dolardan fazla yatırım yapacak” dedi.
#AntalyaCHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ABD temaslarına Boston’da Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nü (MIT) ziyaretle başladı. Türk öğrenciler ve biliminsanlarıyla bir araya gelen Kılıçdaroğlu, “Siyaset, Türk gençliğinin önünü eğitim, akademi ve bilimle açabilmek için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli” dedi.
#Kemal Kılıçdaroğlu