Güncelleme Tarihi:
Ankaralı nanoteknoloji firması, atomları görüntüleyebilen mikroskop üreterek ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesine (NASA) satmaya başladı. Merkezi İvedik OSB'de bulunan Nanomanyetik firmasının Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Oral, şirketi kurdukları 1999 yılından bu yana yürüttükleri çalışmaların sonucunda, yüzeylerin haritasını nanometre seviyesinde elde edebilen mikroskop geliştirdiklerini söyledi. ODTÜ Fizik Bölümü öğretim üyesi de olan Oral, müşterilerinin genellikle yurt dışındaki firmalar ve bilimsel araştırma kurumlarından oluştuğunu dile getirdi.
90’LI YILLARDA TÜBİTAK DESTEKLEDİ
Mikroskobu, 1990'ların başında TÜBİTAK tarafından desteklenen bir proje kapsamında geliştirdiklerini belirten Oral, "10 yıllık bir dönem sonunda da projeyi hayata geçirdik. Her şeyi Türkiye'de yapmayı öğrendiğimiz için bugünkü halimize gelebildik" dedi. Yurt dışındaki müşterilerinin, benzerlerinden daha kaliteli olan mikroskobu daha ucuza sattıkları için kendilerini tercih ettiğini anlatan Oral, bu tip ürünlerde kalitenin önemli olduğunu, fiyat daha uygun bile olsa kalite standartlarını yakalayamayan bir cihazı kimsenin tercih etmediğini söyledi. Mikroskobu NASA'ya da sattıklarını kaydeden Oral, uzay vakum altında olduğu için buraya gönderilen her malzemenin değişik şartlarda incelenmesi gerektiğini, NASA'nın da mikroskobu bu amaçla kullandığını tahmin ettiğini dile getirdi.
SAMSUNG MÜŞTERİ OLDU
NASA ile irtibatı ABD'deki satış ofisinde görevli elemanlarının sağladığını anlatan Oral, Hindistan'daki benzer bir kuruluşa ürün satmak için de sipariş aldıklarını bildirdi. Oral, mikroskobu ihraç ettikleri ülkeler arasında Japonya, Güney Kore, Polonya, İtalya, Fransa, İspanya, İsrail, İran, Şili ve Brezilya'nın da bulunduğunu söyledi. Oral, Samsung firmasının da müşterileri arasında bulunduğunu dile getirdi. Mikroskobun, incelenen ürünü atomlarına kadar görüntüleyebildiğini vurgulayan Oral, DNA liflerini tek tek görebildiklerine dikkat çekti. İvedik'te yakın zamanda faaliyete başlayacak olan Teknopark Ankara'da yerlerini alacaklarını anlatan Oral, üretimin yanı sıra Ar-Ge faaliyetlerinin bir kısmını da yeni teknoparkta yapacaklarını kaydetti.