Afrika yollarına yeniden düştüğümüzde rotamız Güney Afrika, Zambiya, Zimbabve ve Botsvana’nın ardından Namibya oldu. Ülke bütün doğal güzelliklerini özenle önümüze serdi. Listenin en başında da uzun zamandır merak ettiğimiz Deadvlei yani ‘Ölü Vadi’ vardı. İskelet sahili, Etosha Milli Parkı ve Namib Çölü gibi pek çok özel noktaya sahip ülkenin belki de en özel yeri ‘Deadvlei’ yani Ölü Vadi… Peki Ölü Vadi’nin hikâyesi nedir ve buraya nasıl gidilir? İşte Ölü Vadi ile ilgili tüm detaylar…
#NamibyaSize de olur mu bilmiyorum. Bazen bir şeyi çok istediğinizde olası tüm problemlerle karşılaşır, gördüğünüz zorluklar yüzünden istediğiniz şeyin gerçekten olup olmadığını sorgularsınız. Yerli kabilelerden gün batımlarına, okyanusa kavuşan çöl kumullarından tercih edilen kıyafetlere kadar turuncunun elli tonunu görebileceğiniz, dünyanın bütün masallarının gizli başkenti Namibya serüveni benim için tam olarak böyle başlıyor.
#NamibyaYarı çöl olarak bilinen Kalahari Çölü bir pilato alanıdır. Dünya çapında filmlere de konu olmuş en önemli çöller arasında yer almaktadır. Birçok kişi bu çöl hakkında bilgi alma çalışmakta ve nerede olduğunu öğrenmek istemektedir. Peki, Kalahari çölü nerede ve hangi kıtada? Kalahari çölünün sıcaklık, iklim, canlıları ve bitki örtüsü bilgileri hakkında bilinmesi gereken detaylar.
#Kalahari Çölü NeredeCumhuriyet’in kuruluşu sonrasında kadınlar bir dizi alanda sivrilip toplumda öncü roller üstlendiler. Buna karşılık diplomasi nedense çok uzun bir süre kadınların camdan duvarları bir türlü kıramadığı bir alan olarak kaldı. Ancak son dönemde bu, gözle görülür biçimde değişiyor. Bugün Dışişleri’nde kadın diplomat oranı yüzde 35. İşte sayıları 63’e ulaşan ve 37’si yurtdışında görev yapan kadın büyükelçilerimizin mesleki mücadele serüvenleri...
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Erdoğan "Şu anda buyurun, Kudüs'te bugün cuma, Müslümanların kutsal bir günü ve Kudüs polisi, askeri, bütün güvenlik güçleri orada Müslümanların üzerine saldırdılar ve 350'ye yakın yaralı var, aldığım son rakam 3 tane şehidimiz var" dedi.
#ErdoağnSemih Diken (38) makine mühendisi. Eşi Özenç (34), çocukları Ege (4) ve Tuna (2) ile dünyayı farklı lezzetler peşinde geziyorlar. Vietnam’da kızarmış serçe, Kamboçya’da timsah fileto, Estonya’da ayı sosisi gibi birçok farklı lezzeti tattılar. Kendilerini löplöpçü olarak adlandıran çift, bugüne kadar 52 ülkeye ayak bastı. Löp löpçüleri Namibya’da yakaladık ve serüvenlerini sorduk.
#Malezya Karaya vuran yavru yunus, bir kanocu tarafından tekrar suyabırakılarak kurtarıldı. Kanocunun bu iyiliğini karşılıksız bırakmayan yunus isesuda yaptığı sevimli kuyruk hareketleriyle kahramanına 'teşekkür etti'. Afrikaülkesi Namibya’da geçtiğimiz günlerde mutlu sonla biten bir olay yaşandı.Namibya’nın Walvis Koyu'nda eşi Katja ile beraber bir kano şirketi sahibi olanNaude Dreyer, sahilde yürürken karaya vurmuş Benguela cinsi yavru bir yunusgördü. Yavru yunusun yaşadığını fark edince onu kucaklayıp, dikkatli birşekilde kendi yaşam alanına bırakan Dreyer; yunusun karaya neden vurduğuylailgili bir bilgisi olmadığını ifade etti. Denize bırakılan yunusun nerede olduğunun ayrımına varması ise birkaçsaniye sürdü. Yavru yunusun, biraz yalpalayarak yüzdükten sonra, hayatınıkurtaran kanocu Dreyer’a teşekkür edercesine kuyruğunu salladığı görüldü.
#Bebek Yunus- "Biz dostuz, arkadaşız, kardeşiz yerine göre ama bu sözler iyi bir ekonomi iş birliği için yeterli değil. Yatırımcı, sanayici ve iş adamı, istihdama katkı sağlayacak herkes, yatırım yapacağı ülkede hukuk güvenliği olup olmadığına, ikili anlaşmalarımız olup olmadığına, yerel siyasetin, ülke siyasetinin istikrarlı olup olmadığına, yapılacak yatırımların ne şekilde teşvik ve destek göreceğine bakar, bakar da bakar" - "Hangi teşvikler temin ediliyor, buradan elektrikten, arsadan gelir vergisi alıp almamaktan, onlara uzun vadeli yer temin etmekten tutunuz, bir de oradaki yargının, hukukun ve siyasetin, istikrarlı olup olmadığına da yatırımcı bakar. Parasını bağlayacağı bir yerden zarar etmek istemez insanlar" - "Bunu Türkiye açısından da söyleyebilirim. (Balkan ülkeleri) Ülkelerinizle ilgili konuşmuş olmayayım. Sizden de Türkiye'ye kim gelirse gelsin yatırımcı olarak, Türkiye'deki istikrara, hukuk güvenliğine, ekonominin gidişatına bakacaktır"
İlyas Yıldız (34) seyahat âşığı bir gazeteci. İzlediği belgeselden etkilenip geçen ağustosta Afrika’yı boydan boya geçmeye karar verdi. Otostop, otobüs ve dolmuşla Kahire’den Cape Town’a 50 günde 8 ülke, 12 bin kilometre yol kat etti. Yıldız “Kıtanın en güney noktası Agulhas Burnu’na vardığımda yolculuk bittiği için üzüldüm. İnsanıyla, doğasıyla Afrika bana önyargılara meydan okumayı öğretti” diyor.
#AfrikaÖzcan Yüksek (47), 12 Ağustos’ta Bosna Hersek, Hırvatistan ve Karadağ’da bisikletle tura çıktı. Günde ortalama 70 kilometre yol aldı, birçok tarihi kasabada, şehirde, Adriyatik Denizi’nin kıyılarında konakladı. 10 günlük gezisinde en çok etkilendiği kentlerin başında Kotor geliyordu. Yüksek, “Harika Adriyatik manzaraları seyrettim, tarihi dokusu özenle korunan şehri imrenerek gezdim” diyor.
Zeynep Atılgan Boneval (35), işletme eğitimi aldı. Çeşitli firmalarda yöneticilik yaptı, dünyayı gezdi. Eşi Alp Boneval’le (42) bir kayak gezisinde tanıştı. Rotayı Doğu’ya çevirip keşif gezilerine çıktılar, macera turlarına katıldılar. İki yıl önce Yeni Zelanda’da, dört bin metreden boşluğa bırakıverdi kendini.
Artık eylemci olmak için yollara düşmek, meydanlara çıkmak gerekmiyor. Dünya sorunlarıyla mücadelede bir bilgisayar yeterli. Tek tıkla baskı grubu oluşturabilir, protesto eylemlerine katılabilirsiniz. Kendini bir amaca adamak, Hollywood şöhretleri için de gereklilik halini aldı. Bir davanız yoksa cahillik ve aptallıkla itham edilebilir, hayran kaybedebilirsiniz.
Turgut Elik (49), ilk uzun yolculuğuna ilkokulda, şehirlerarası otobüs şoförü olan babasıyla çıktı. Lisede çadırını alıp çevredeki kentleri gezmeye, üniversitenin ilk yılında ise Avrupa’yı keşfe başladı. Bugüne kadar beş kıtada 107 ülke gezdi. "Eşimle çocuk yapmadık, çocuğa ayıracağımız zaman ve parayla dünyayı geziyoruz" diyor.
Taner Çelik (49) uluslararası şirketlerin temsilciliğini yapan bir işadamı. Maltalı eşi Carol sayesinde motosikletle tanıştı. 40’ncı doğum gününde hediye edilen Harley Davidson kitabı ise HD meraklıları arasına katılmasına vesile oldu. Çelik, iki ay önce sıradışı bir seyahate çıktı.
İlkay Marangoz, medikal yayınlarla ilgili bir şirketin ortağı. "Hayatımı seyahatler yönlendirir. Ya yolculuktayımdır ya da yolculuk planı yapıyorumdur" diyor. Motosikletinde olmadığında, atlıyor uçağa, dünyayı keşfe çıkıyor. Hürriyet Seyahat için kadın başına çıktığı 18 günlük Namibya seyahatini anlattı.
Hani gözünü karartmış insanlar vardır ya, tutkuları uğruna kariyerlerini bir kalemde silebilirler... İşte Meltem İskit de onlardan. 12 senelik iş hayatına son verdi ve hobisini, yani seyahati kendine meslek edindi. Önce 3,5 sene bir turizm şirketinde çalıştı.
Angelina Jolie, Afrika’da BM’nin İyi Niyet Elçisi olarak yaptığı çalışmaları, ilk çocuğunun doğumunda yaşadıklarını ve evlatlıklarını ünlü haber kanalı CNN’den Anderson Cooper’a verdiği özel röportajda anlattı. Röportaj, bugün saat 15.30’da CNN TÜRK’te ekranlara gelecek.
Sanırdım ki hem seyahat eden, hem de yazanlar ve fotoğraf çekenler hobisini mesleğine dönüştürmüş kişilerdir. Yanılmışım. Atlas Dergisi Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek mesleği uğruna seyyah olanlardan. Seyahatlerinin hemen hemen hepsini Atlas Dergisi için yapıyor.