Dünyanın dört bir yanındaki denizlerin derinliklerinde paha biçilemeyen birçok hazine yatıyor. Günümüzde bu hazinelerin sahibinin kim olduğuna dair çok ciddi tartışmalar yaşanıyor. Batığın sahibinin kim olduğundan bağımsız, gemi batıklarında bulunan ve değeri milyarlarca dolarla ölçülen hazineler dünyanın dört bir yanında milyonlarca insana heyecan veriyor. İşte bugüne kadar keşfedilmiş en çarpıcı batıklardan birkaçı...
#Gemi BatıklarıTürkiye’de konut sahibi olmak isteyenler ve uygun fiyatla kirada oturmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Kredi faizlerindeki yükseklik konuta olan talebi düşürürken bir de kiralara getirilen yüzde 25’lik artış sınırı yatırımcıyı gayrimenkulden uzaklaştırıyor. Önümüzdeki dönem için konuta verilmesi planlanan uygun faizli kredi ve Temmuz ayından itibaren yürürlükten kalkacak olan kira artış sınırını uzmanlar değerlendirdi.
#KonutCarrefour, Fransa’daki mağazalarında küçülen ambalajları ve artan fiyatları gerekçe göstererek PepsiCo, Doritos ve 7Up ürünlerini satmayacağını açıkladı. Kararın Türkiye için geçerli olmadığı belirtilse de bu hamle, yurtiçinde gramaj oyunuyla yapılan gizli zammı tekrar gündeme getirdi. Hürriyet bu gelişmeyi perakende sektörünün oyuncularına sordu.
#CarrefourElektrikli otomobiller, çevre dostu ve sürdürülebilir bir geleceğin teknolojisi olarak öne çıkıyor. Ancak son dönemde batarya sorunlarından kaynaklı yangınlara ilişkin iddialar özellikle sosyal medyada dikkat çekiyor. Peki elektrikli otomobillerin yangın riski benzinli veya dizel araçlarla kıyaslandığında daha mı yüksek? Bu araçların menzili soğuk havalarda nasıl etkileniyor? Merak edilenleri mercek altına aldık...
#OtomobilBanyonuza dikkatle baktığınızda iki şey dikkatinizi çekecek. Birincisi, neredeyse her şeyin plastik bir kap içinde yer alması, ikincisi ise üzerinde sabun, saç kremi ya da şampuan yazmasına rağmen çoğu ürünün başlıca malzemesinin su olması. Peki neden suyla dolu plastik ambalajlar bu kadar yaygın? Plastik şişelerde sıvı formda satılan banyo ürünleri korkunç bir atık üretimine neden olurken sağlığımızı da tehlikeye atıyor. Uzmanlar, her yıl 20 milyon ton plastik çöpün denizlere aktığını söylüyor. Alternatifi ise aslında çok uzun yıllardır var olan ama plastiğe yenik düşerek ortadan kaybolan ‘katı’ ürünler…
#Katı ŞampuanBanyonuza dikkatle baktığınızda iki şey dikkatinizi çekecek. Birincisi, neredeyse her şeyin plastik bir kap içinde yer alması, ikincisi ise üzerinde sabun, saç kremi ya da şampuan yazmasına rağmen çoğu ürünün başlıca malzemesinin su olması. Peki neden suyla dolu plastik ambalajlar bu kadar yaygın? Plastik şişelerde sıvı formda satılan banyo ürünleri korkunç bir atık üretimine neden olurken sağlığımızı da tehlikeye atıyor. Uzmanlar, her yıl 20 milyon ton plastik çöpün denizlere aktığını söylüyor. Alternatifi ise aslında çok uzun yıllardır var olan ama plastiğe yenik düşerek ortadan kaybolan ‘katı’ ürünler…
#Katı ŞampuanDışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kiev ziyareti kapsamında Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile yaptığı basın toplantısında “Şu anda tahıl ihracatı için alternatif yollar arandığını biliyoruz. Bu yolların riskler barındırdığını görüyoruz. Karadeniz Tahıl Girişimi sürecinin yeniden başlamasını istiyoruz. Tüm taraflarla diyaloğa her zaman devam edeceğiz” dedi.
#Hakan FidanSağlık Bakanlığı, Dünya Tütünsüz Günü’nde sigaranın sadece sağlığa değil çevreye verdiği zararın boyutlarını da paylaştı. Buna göre tek bir sigara izmariti, ortalama 100 litre suyu kirletiyor. Ayrıca tütün yetiştiriciliği için yılda 600 milyon ağaç kesiliyor.
#Dünya Tütünsüz Günüİçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulundu. Bakan Bozdağ 79'u müteahhit 184 kişi hakkında tutuklama kararı verildiğini açıkladı. Bakan Bozdağ, deprem fırsatçılarına tepki göstererek, "Ağır cezalar öngören düzenlemeler yapacağız" dedi. Fahiş kira artışlarının deprem bölgesinin deprem kadar acıtıcı bir gerçeği olduğunu söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, "Fahiş fiyatlarla beraber milletimizin canını acıtanların peşindeyiz. Bunu da yanlarına bırakmayacağız. Olağanüstü halin bize sağladığı bütün imkanları sonuna kadar kullanacağız” ifadelerini kullandı.
#BEKİR BOZDAĞCumhuriyetin ilan edildiği 1923 yılında Türkiye’de faaliyete geçen Shell, elektrikli şarj istasyonlarına yönelik çalışmalarını da sürdürüyor. Togg ile anlaştıklarını hatırlatan Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, “Yurtiçinde yaygın bir şebeke kurmayı hedefliyoruz. 400 lokasyona 600’ün üzerinde hızlı, yani 180 kWh veya üzerinde özelliği olan şarj cihazlarını monte edeceğiz” dedi.
#ShellTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, CNN Türk'te Ahmet Hakan'a gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci, Yusufeli Barajı'nın senelik 375 milyon dolarlık getirisi olduğunu belirterek, "Yusufeli anlatılmaz, yaşanır. Suya ihtiyacımız olduğunda suyumuz burada. Devasa bir üretim var. Bu baraj kendini 2.5 yılda amorti edecek" ifadelerini kullandı. "Tarım milli güvenlik meselesidir" diyen Bakan Kirişci, gıda fiyatlarındaki artışın çözümü için geliştirilen 'Kent Tarımı' projesinin detaylarını açıklayarak, "Amaç yerinde üretim, yerinde tüketim. 'Suyu düştüğü yerde tutacağız' diyoruz ya, insanları da doğduğu yerde tutmamız lazım" dedi.
#Vahit KirişciÖNÜMÜZDEKİ şubat ayında İzmir İktisat Kongresi 100 yıl sonra yeniden toplanacak. Kongrenin hedefi 2123’e kadar gelecek yüzyıla yol haritası olabilecek kararlar almak. Çiftçi, işçi, tüccar, sanayici ve esnaf örgütlerinin temsilcileri aylardır toplanıp izlenmesi gereken politikaları tartışıyor. Önerileri taslak haline geldi. Son halini şubattaki kongrede alacak. Belki de gelecekte 100’üncü Yıl İzmir Kararları olarak anılacak taslak kararlardan tarım kesimini ilgilendirenlerine göz attım. Uygulanması mümkün pek çok somut öneri olması ciddi çalışmalar yapıldığını gösteriyor. Kendi kendine yeten, dışa bağımlılığı olmayan bir tarım hedefleyen taslak kararlardan bazıları şöyle:
#1Avrupa Birliği (AB), akıllı telefonlar ve taşınabilir cihazlar için tek tip şarj girişi zorunluluğu konusunu düzenleyen yasal düzenlemeye nihai onayı verdi. Kararla birlikte, başta cep telefonları olmak üzere taşınabilir cihazlarda tek tip şarj girişi kullanılacak.
#TelefonBugün dünyamızın ve gezegenimizin karşı karşıya kaldığı en büyük tehlikelerden biri kuşkusuz iklim değişikliği... Yaşanabilir bir çevre ve sürdürülebilir bir yaşam için karbon ayak izimizi küçültmek zorundayız. Peki bunu nasıl yaparız? İşte çevremizi korumak, dünyayı kurtarmak için küçük ama etkili adımlar...
#Karbon Ayak İziTarabya’da lüks bir villanın çatısında kiremit nakliyesi yapan 29 yaşındaki işçi, dengesini kaybetmesi sonucu aşağıya düştü. Metrelerce yükseklikten düşen talihsiz işçi, demir korkuluğa saplanması sonucu feci şekilde hayatını kaybetti. Dehşet anları kameralara saniye saniye yansıdı.
#Tahir Seven