İnsanlar için en keyifli aktivitelerden birisi müze gezileridir. Müzenin farklı türleri olduğu için herkesin zevkine hitap eden bir müze bulmak mümkündür. Sizler için Müze nedir ve çeşitleri nelerdir? Müze özellikleri ve fonksiyonları nelerdir? Tüm detayları ile derledik.
#Müze Nedir?Bir ‘öğrenci şehri’ olarak bilinen Eskişehir son yıllarda açılan yeni müzelerle artık bir kültür-sanat kenti olarak da anılıyor. Şehrin ‘en yenisi’ Odunpazarı Modern Müze’nin (OMM) de bu eğilime katkısı büyük. Beşinci yaşını kutlayan OMM’un kurucusu işinsanı, mimar Erol Tabanca ile buluştuk. Hem onu Forbes’un ‘En zenginler’ listesine taşıyan derslerle dolu hayat hikâyesini dinledik hem de dedesinin mahallesi olan Odunpazarı gibi geleneksel bir mahalleye neden bir modern müze açtığını konuştuk...
#Odunpazarı Modern MüzeÇocukluğu Çatalca’daki bir köyde traktör üstünde geçiyor. Evde annesinden Türk klasik müziği öğrenirken komşularından Trakya seslerine aşinalık kazanıyor. Asıl tutkusuysa geceleri radyoda dinleyip öğrendiği caz müziğine oluyor. “Caz Türkiye’de müşteri kovmak için çalınıyordu. Sonra lobi müziği oldu” diyen Türk caz müziğinin ‘özgün’ ismi, Devlet Sanatçısı Okay Temiz’le eski albümleri karıştırdık...
#Okay TemizRönesansımızın, durgunlaşsa da, 20. yüzyıla büyük bir tarihi kırık ya da uçurumla değil, yoğunluğunu kaybederek ve yavaşlayarak ulaştığı açıktır. Aksi takdirde, 19. yüzyılda orduda tıbbın, kimyanın, veterinerliğin ve coğrafyanın kendi ölçülerimiz içinde gelişmesini; Batı ilmi ve üniversitesine doğru yüksek okullar aracılığıyla atılan adımları izah etmek mümkün değildir. 20. yüzyıl Türkiye’sinin atılımlarının kökü buradadır. Eksikliklerinin ve gereken yoldan sapmalarının köklerini de burada aramak gerekir.
#Türkiye RönesansıHürriyet Gazetesi’nin başkent Ankara’ya özel sayfalarında başlattığımız ‘KENT SOHBETLERİ’, yeni konular ve konuklarıyla devam ediyor. Bugünkü konuğumuz Ayaş Belediye Başkanı İzzet Demircioğlu oldu.
#Ayaş Belediye Başkanı İzzet DemircioğluÖğrencilik yıllarında rehberlik de yapan tarihçi-yazarımız Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın son kitabı ‘Gel Dünyayı Keşfedelim-Gezgin Bir Tarihçinin Seyahat Defteri’ çıktı. İlber Ortaylı mevcut ekonomik şartlarda da seyahat etmenin mümkün olduğunu söylüyor: “Zaten tayyareyle giderek, lüks otelde kalarak öğrenilmez bir memleket.”
#İlber OrtaylıDoğaya olan merakını öğrencilerine de aşılayan coğrafya öğretmeni Mustafa Sarıkaya onları kano tutkunu yaptı. Borçlanarak aldığı kanolarla okulda bir kano kulübü kuran Sarıkaya’nın öğrencileri lise hayatlarına da mezuniyet eğlencesi öncesi kano kampıyla veda ediyor. Ayrıca bir lisedeki ilk fosil müzesini açan Sarıkaya kanocu öğrencileriyle birlikte doğada fosil arayarak milyonlarca yıl öncesine yolculuk yapıyor.
#KanoŞehir Tiyatroları, nam-ı diğer Darülbedayi 110. yaşını kutluyor. ‘Güzellikler evi’ anlamına gelen bu tarihi kurumun genel sanat yönetmenliğini 2022 yılından beri Ayşegül İşsever yürütüyor. Kendisi de Şehir Tiyatroları’nda yetişen, 38 yıldır ‘evin kızı’ olan Ayşegül Hanım ile buluştuk, hem onun hikâyesini dinledik hem de Darülbedayi’nin eski albümlerini karıştırdık.
#Şehir TiyatrolarıKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Instagram'a getirilen erişim yasağına dair, "Ulaştırma Bakanlığının takip ettiği bir konu. Karşılıklı görüşmelerle anlayışlı bir şekilde iki tarafın anlayışlı yaklaşımıyla kısa sürede çözülür diye umut ediyorum" dedi.
#Mehmet ErsoyBu yıl 35 yaşına giren ÇEKÜL Vakfı’nda kurucu Prof. Dr. Metin Sözen’in kızı Ilgın Sözen ikinci kuşak olarak devrede. Genel Sekreter göreviyle vakfı gençleştirme iddiasında olan Sözen, tarihi Birgi Köyü gibi örnekleri artırmak için 465 belediye ile çalıştıklarını söyledi. “Kentlerin tarihi belleklerini canlı tutarak turizm ve yerel kalkınmaya destek veren bir ekosistem oluşturduk. Bu sayede 1.3 milyar dolarlık katkı sağlandı” diyen Sözen, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde daha çok Anadolu kenti olmasını hedefliyor.
#İzmir2000’lerin başında Türkiye yeni bir popstar kazandı. Gökhan Özen ‘Aramazsan Arama’ şarkısı, fiziği ve sesiyle herkesin kalbine girdi. Ardı ardına hitler çıkardı ama o “Hayatımda ne şöhretin ne de paranın esiri oldum” diyor. Yedi sene önce aniden Los Angeles’a taşındığını duyduk. Orada arkadaşlarının ‘GIO’ dediği Özen, uzun bir aranın ardından konserleri ve yeni şarkısı ‘Sağım Solum Aşk’ ile yeniden aramızda. Onunla konuşacak çok şey var; geçmişi, Türk magazinine damga vuran jet ski olayı, Los Angeles’taki hayatı, uyguladığı seks diyeti, estetik meselesi ve aşk: “Aşk ihtiyacı hissetmiyorum. Şarkılarımda tatmin oluyorum.”
#Gökhan ÖzenHareketli görüntülerin aktığı duvarlar, sanal gerçeklik gözlüğüyle başka dünyalara açılan kapılar, ziyaretçilerin dokunuşlarıyla yorum katabildiği etkileşimli ekranlar, yapay zekâyla üretilmiş eserler ve sanatla buluşan bilgisayar oyunları… Artık birçok müze ve galeri ziyaretçilerine geleneksel sanat formlarının yerine yenilikçi deneyimler sunuyor. Bu sergiler çok ilgi çekiyor, ziyaretçiler bol bol sosyal medya paylaşımı yapıyor. Peki, nedir bu dijital sanat? Neden bu kadar popüler oldu?
#DijitalResmi tatil başladı. Bu yıl bayram ara tatile denk düşünce ailece de değerlendirilecek upuzun bir haftamız oldu. Tatile çıkmayıp da şehirde kalacaklar için gastronomiden kültür-sanata uzanan önerilerle bir rehber hazırladık. İster İstanbul’un tarih kokan semtlerinde gezin, ister Ankara Kaleiçi’nde... İster uzun zamandır görmek istediğiniz sergiye gidin isterseniz gece hayatına ‘akın’... Şehirdeki seçenekler size bayram ettirecek.
#BayramElinde gitarıyla sokaklarında dolaştığı şehrin hikâyelerini anlatıyor. New York’ta yaşıyor ama kelimeleri dizelere dönüşürken en çok İstanbul’dan ilham alıyor. Son dönemde adını sık duyduğumuz Sera Savaş’la mayısta çıkacak ikinci albümü ‘Tesadüf Noktası’ öncesi konuştuk.
#Sera SavaşBesteci, piyanist, yazar, televizyon programcısı ve bence insanlık yolculuğunda görevli biri Anjelika Akbar... Müziğinin bu yolculukta aracı olduğunu söylüyor. Biz sohbetimizi yaptık ama kelimelerimizden çok yürek gözü ile konuştuk desem yeridir.
#Sponsorlu İçerik