Tamam, sağlık ve eğitim sistemi tıkır tıkır işliyor, ekonomisi yolunda, insanları mutlu. Ama yılın büyük bir bölümü kar altında, mutfağı zayıf... Üstelik depresyon ve intihar oranları birçok ülkeye göre yüksek. Peki, o zaman Finlandiya tipi mutluluk kaynağını nereden alıyor?
#FinlandiyaGEÇTİĞİMİZ günlerde İzmirliler önemli etkinlikler organize etti. İlki, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin liderliğinde “İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi” çalışmaları ile ilgili İstanbul’da yapılan bir geniş katılımlı toplantı, diğeri ise EGEV’in geleneksel Ege Ekonomik Forum paneller serisiydi.
#1Kuzey Kutup Dairesi’nde 300 kişilik Sommaröy Adası’nın zaman kavramını kaldırma girişimi yine İskandinavya’yla aramızdaki kapanmaz uçurumları hatırlattı. Dünyanın en mutlu ülkeleri listesinden düşmeyen Norveçlilerin dertsiz başlarına meşgale aradıklarını düşünüp kendimizi teselli ediyoruz!
#Kuzey Kutup DairesiGeçen hafta açıklanan Dünya Mutluluk Endeksi’ne göre, mutluluk seviyesi Kuzey’e çıktıkça artıyor. İlk beş şöyle: Norveç, Danimarka, İzlanda, İsviçre ve Finlandiya. Türkiye yine mutsuz çıktı, listenin 69’uncu sırasında yer alabildi. Hiç umut yok mu, biraz yüzümüzün gülmesi bu kadar zor mu? İşte, Mutluluk CEO’sundan, bakanından tavsiyeler...
#Mutluluk42 ülkede yayınlanan ELLE dergisi, yaptığı uluslararası anketle 23 bin 756 kadına mutlu olup olmadıklarını sordu. Dünya ortalamasında kadınların yüzde 60’ı mutlu olduklarını söylerken Türk kadını yüzde 34.6’da kaldı. Sonuç ve yorumlarla Türk kadınının mutlulukla imtihanını okuyacaksınız.
#Mutluluk AnketiTürkiye’nin Dünya İfade Özgürlüğü Endeksi’nde 154’üncü sırada olduğunu hatırlatan Begümhan Doğan Faralyalı, “Ekonomik kalkınma için gereken atılım inovasyonla mümkün. Türkiye, hayal etmeyi ve inovasyonu içselleştirmeli. Bunun için özgür düşünce ve tartışma ortamı olmalı” dedi.
- "Bugünkü dünyada esas olan, hukuk önünde hesap sormanın ve vermenin ötesinde toplumun önünde hesap verme bilincidir'' - ''Vatandaşımıza soruyoruz, 'Mutlu musunuz, değil misiniz?' diye. Orada Elazığ, Türkiye ortalamasının bir miktar altında. Türkiye ortalaması yüzde 59, Elazığ yüzde 52 yani olması gereken yerde değil''
STRATEJİ, entegre sistem, planlama takvimi, rehber, teori, performans, verimlilik, etkinlik gibi sözcükleri belediye başkanlarının ağzından pek duyamazsınız. Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar’la konuşurken, vizyon, misyon ve hedefinin ne olduğunu anlıyorsunuz. Yerel yönetimde kendisine özgü bir teknik, bir model yaratmış. Buna Türkiye’de ilk kez ’belediyeler arasında’ Stratejik Yönetim Sistemi adını vermiş. Belediyeyi doğrudan yönetmiyor, kurduğu yedi özel sistemi denetliyor.