MasterChef ile birlikte bazı mutfak terimleri de izleyici tarafından en az yemekler kadar ilgi görüyor. Bunlardan biri programda geçen fine burnaz (fine brunoise) kesim oldu. Fine burnaz aslında çoğumuzun kullandığı bir tür kesim tekniği. Peki, Fine burnaz (Fine brunoise) nedir, ne demek? Fine burnaz kesim nasıl yapılır? İşte, fine burnaz kesim tekniği detayları...
#Fine BurnazTelevizyonlardaki yemek programlarında profesyonel şeflerin kullandıkları terimler ve yemekleri hazırlarken yaptıkları işlemler, izleyicilerin merakına neden oluyor. Bu terimler arasında son olarak mantolama öne çıktı. Peki mantolama nedir, yemekte mantolama nasıl yapılır?
#MantolamaBeach Boys’un ünlü şarkısı ‘Kokomo’ (Aruba, Jamaica, ooh, I wanna take you), sayesinde Aruba 32 yıldır pek çok kişinin zihninde cennetle özdeşleşmiş durumda. Karayipler’in epeyce güneyinde olmasına karşın kruvaziyerlerin popüler uğrak noktalarından. Ada Hollanda’ya bağlı ve sahilleri tatil köyü dolu. Kişiye özel hizmet sunan butik otelleri, kaliteli restoranları, unutulmaz lezzetleri, kuşlarından balıklarına rengârenk doğasıyla Aruba’da keşfetmeye değer çok şey var.
#ArubaTürk mutfak kültürü ve yemekleri araştırmacısı olan Nevin Halıcı, yazdığı kitaplar ve kariyer hayatıyla merak edilen isimler arasında yer aldı. Eski siyasetçi Feyzi Halıcı'nın kardeşi ve sosyoloji profesörü Nilgün Çelebi'nin teyzesi olan Nevin Halıcı çok sayıda esere sahiptir. Peki, Nevin Halıcı kimdir, kaç yaşındadır nereli? İşte, Nevin Halıcı'nın biyografisi ve hayatı ile ilgili merak edilen bilgiler.
#Nevin Halıcı KimdirKONYA’NIN MERKEZ SELÇUKLU İLÇE BELEDİYESİ KÜLTÜREL YAYINLARINA BİR YENİSİNİ DAHA EKLEDİ. KONYA MUTFAĞI VE SİLLE YEMEKLERİ ÜZERİNE İKİ ESER YAYINLAYAN SELÇUKLU BELEDİYESİ “SELÇUKLU DÖNEMİ MUTFAĞI” KİTABINI DA YAYIN HAYATINA KAZANDIRDI. ESERDE SELÇUKLU’DA MUTFAK MİMARİSİ, SOFRA DÜZENİ, SOFRA ADABI GİBİ KONULAR DA YER ALIYOR.
Jascon-4 isimli römorkör teknenin aşçısı Harrison Okene için 26 Mayıs 2013 günü çok sıradan başlamıştı. Ama öyle devam etmedi. Çok kuvvetli bir dalganın çarpmasıyla tekne alabora oldu ve 30 metre derinlikte battı. Okene 3 gün boyunca Atlas Okyanusu'nun buz gibi sularında teknede mahsur kaldı ama nihayetinde kararlılığı ve atılganlığı sayesinde sağ salim çıkmayı başardı. İşte Okene'nin film gibi hayatta kalma hikâyesi...
#Harrison OkeneDostum Mehmet Yalçınkaya’nın beni en etkileyen özelliklerinden biri, geldiği kültürü unutmaması... Mesleğe çok küçük yaşta esnaf lokantalarında başlayan Mehmet Şef’in ‘Esnaf’ kitabı, bu lokanta kültürünü yaşatmak için değerli bir kaynak... Horhor kebabı, kuzu bağırsak sarma, beyinli saray böreği gibi pek çok lezzetimiz bu sayede kayda alınmış oldu. Fast food zincirleriyle rekabet ederek kaybolma tehlikesi yaşayan esnaf lokantalarını korumak sadece Mehmet Şef’in değil, hepimizin boynunun borcu...
#Mehmet YalçınkayaHatırlamanın ve anlatmanın kolay olmadığı bir hikâye onunki... 16 yaşında evlendirildi, kömürlükten bozma bir evde yaşamaya başladı. 18 yaşında ilk çocuğunu dünyaya getirdi. O kız, bugün 24 yaşında. Kendisi gibi otizmli olanlara yol göstermeye çalışan bir aktivist. Akademisyen olmayı hayal ediyor, engelli öğrenciler onun sınıfında rahatlıkla eğitim alsın istiyor. “Çocuğumu yalnız bırakmamak için okuduğu okula hademe olarak işe girmiş, o üzülmesin diye eşi dostu, akrabayı silip iki valizle geldiğim şehirde sıfırdan hayat kurmuş insanım, kimse gücümü sınamasın” diye tweet atan E. E. ve kızı D. İ. ile konuştuk...
#GazetehaberleriGünümüzde temizlik kavramı, her alanda kullanılan bir terim olarak karşımıza çıkmaktadır. Temizlik ile birlikte akla ilk gelen kelimelerden bir tanesi de hijyen kelimesidir. Peki Hijyen nedir? Neden önemlidir? Hijyen nasıl sağlanır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hijyen Nedir?HEYYOOO yaz geliyooor! Dünyanın en güzel kıyıları bizim kıyılar. Daha iyi tanımak istiyorsanız, size bir “mavi yolculuk rehberi” önereceğim. Ali Boratav yazdı. Gökova’dan Kekova’ya 450 küçük koy ve mola noktasını anlatıyor. Allah sizi inandırsın, insanı acayip iştahlandırıyor! “Bırakalım her şeyi, denizlere açılalım!” dedirtiyor.
#YazarlarBalıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileriyle bir araya gelen milli şef Esat Özata, mesleki bilgilerini öğrencilere aktarırken mutfakta da Güney Kore rüzgarı estirdi. Özata’nın yaptığı Güney Kore’nin en ünlü yemeklerinden 'bulgogi', öğrenciler ve akademisyenler tarafından çok beğenildi.
#BulgogiPasta yapmak birçok insan için keyifli zaman geçirmek anlamına geliyor. Ve bu uğraş, mutfağa merak salanlar için oldukça geniş bir dünya. Mesela sandığınızdan çok daha fazla hamur çeşidini barındırıyor. Her geçen gün popülaritesi artan pastacılığa yeni tarifler de eklendikçe terimler sözlüğü gün geçtikçe kabarıyor. Biz de geri kalmamanız için size en temel pastacılık terimleri hakkında mini bir mutfak sözlüğü hazırladık.
#Pastacılık TerimleriPasta yapmak birçok insan için keyifli zaman geçirmek anlamına geliyor. Ve bu uğraş, mutfağa merak salanlar için oldukça geniş bir dünya. Mesela sandığınızdan çok daha fazla hamur çeşidini barındırıyor. Her geçen gün popülaritesi artan pastacılığa yeni tarifler de eklendikçe terimler sözlüğü gün geçtikçe kabarıyor. Biz de geri kalmamanız için size en temel pastacılık terimleri hakkında mini bir mutfak sözlüğü hazırladık.
#MutfakHepimizin Balkanlar’dan göçmüş veya mübadeleyle Anadolu topraklarına gelmiş bir komşusu, bir dostu, dedesi veya büyükannesi vardır, değil mi? Mutlaka her birimiz bir Rumeli yemeğinin tadına bakmışızdır. Bu yemeklerin izlerini sürmek üzere zaman zaman Balkanlar’a seyahat ederim. Haydi buyurun bir demet Balkan gezisine.
#Sahrap Soysal