Güncelleme Tarihi:
Kek: Yumurta, şeker ve unun karışımından oluşan kek mutfağın en basit hamur işlerinden biri. Üstelik öyle de uyumlu bir hamur işi ki içine ister ceviz koyun ister sebze tadından gram kaybetmiyor. Tatlı ve tuzlu seçenekleriyle pastacılık terimlerinin en başında yer almayı kesinlikle hak ediyor.
Turta: İçine meyve veya krema koyularak pişirilen turtanın üzeri tamamen de kapatılabilir, parçalar halinde kesilmiş şeritlerle de. İki türlüsünde de tatlıların en gözdelerindendir.
Pay: Turtayla aynı hamurdan yapılan pay, İngilizcedeki ‘pie’ kelimesinden gelir ve aslında İtalyancadaki ‘torta’ kelimesiyle aynı anlamı taşır. Yani özünde pay ve turta arasında bir fark yoktur.
Tart: Tartın tabanı turtaya göre daha incedir ve kalıpta ya da yağlı kağıtta pişirilir. Pizzanın tatlısı olarak da açıklayabileceğimiz tart, sofraların bir tanesi tatlılarındandır.
Tartölet: İnce tart hamurunun kullanıldığı tartöletin farkı daha küçük porsiyonlar halinde yapılmasıdır. Üzerine krema veya meyve parçaları konulduğunda efsaneleşir.
Pandispanya: Pasta hamurunun içine yumurta katıldığında buna pandispanya denmektedir.
Pound Kek: Kek hamurunuzu hazırlarken un, yağ, yumurta ve şekeri yarımşar kilo kullanırsanız kekinize bu isim verilir. Diğer yandan normal keklerdeki gibi hazırlığa şeker ve yumurtayla değil, şeker ve tereyağı çırpılarak başlanır.
Hamur çeşitlerini öğrendiğinize göre, şimdi sıra geldi bu hamurları pişirirken mükemmel bir sonuç almak için yapmanız gerekenlere:
• Ölçülerinize her zaman sadık kalın ve size verilenin dışına çıkmayın.
• Un, kabartma tozu ve vanilyayı mutlaka eleyerek kullanın.
• Pastanızın kekini pişireceğiniz kalıbı sıvıyağ ile yağlayın.
• Eğer meyveli bir pasta hazırlıyorsanız kekinizin hamuruna bir miktar mısır unu ekleyin. Böylece meyveleriniz dibe çökmez.
• Kekiniz veya pastanız pişerken meraklanıp fırının kapağını açmayın.