Yaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniÇanakkale’de hanım parmağı, İzmir’de erkence, Gaziantep’te halhalı çelebi, Mardin’de zoncuk, Antakya’da saurani... Zeytin ağacı kültürel mirasımız, onu korumak görevimiz! Türkiye’nin her köşesindeki zeytin çeşitlerini öğrenelim, hikâyelerini bilelim. Sofralarımızı onlarla donatalım,adını bilmediğimiz değerler olarak kalmasınlar. Dünya Zeytin Ağacı Günümüz kutlu olsun!
#ÇanakkaleZeytinyağı üretiminin fazla olması ve fiyatların 20 liradan 11 liraya kadar düşmesinden faydalanan fırsatçıların, fabrikalardan tonlarca sızma zeytinyağı alarak depoladıkları iddia edildi. Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, zeytinyağını düşük fiyata alıp yüksek fiyata satacak fırsatçıların takibinde olduklarını söyledi.
#Zeytinyağı ÜretimiTARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, Türkiye'nin yılda 700 bin tonluk zeytinyağı üretimi hedefine ulaşılması için coğrafi sistem etiketlerinin kullanımının zorunlu hale getirilmesini istedi, bu sayede sektörün en büyük sorunu tağşişin bile çözülebileceğini söyledi.
#Zeytin