A.A.
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2009 11:28
Zeytin yetiştiriciliği yapılan alan miktarı kısa sürede 155 bin dekara ulaşan ve Manisa Akhisar'dan sonra en fazla ağaç varlığı olan Mersin'in Mut ilçesi yeni hedefini organik üretimde marka kent olarak belirledi.
Geçen yıl 35 bin ton olan üretimin bu yıl 80 bin tona ulaşması beklenen Mut'ta, yüzde 70-75'i sofralık salamura olan ürünlerin Avrupa pazarında da beğenilmesi yörede üretimi tetikliyor.
Belediye Başkanı Murat Orhan, yaptığı açıklamada, Toros dağlarının güney yamaçlarında kurulan yaklaşık 37 bin nüfuslu ilçenin topoğrafik ve iklim yapısı itibariyle tarımsal faaliyetlerin her geçen gün geliştirdiğini söyledi.
Toplam nüfusun yüzde 90'ının tarımsal faaliyetlerle geçindiği ilçede, zeytin ve zeytin ürünlerinin ise, “umut kapısı” olarak görüldüğünü belirten Orhan, zeytin yetiştiriciliğinin kısa sürede 155 bin dekara ulaştığını, yapılan eğitim çalışmalarıyla da çiftçinin modern tarıma yönelmeye başladığını ifade etti.
Bu kapsamda organik tarımın nimetlerinden faylanmaya yönelik çalışmalar yapıldığını vurgulayan Orhan, şöyle devam etti:
“Yapılan çalışmalar sayesinde Türkiye'de, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri içerisinde 'ilk organik ürün sertifikalı kooperatif' olma özelliğini elimizde bulunduruyoruz. Ayrıca zeytin ve zeytin yağımızın özelliklerini duyurabilmek için, ülke genelindeki başta fuar olmak üzere çeşitli etkinliklere katılarak tüketiciyle buluşuyoruz. Öte yandan markamızı Türk Patent Enstitüsü'ne onaylatarak, güvenin ve kalitenin simgesi haline gelmek istiyoruz. Tüm bu çalışmalar sayesinde inanıyorum ki, Mut zeytini dünya çapında vazgeçilmezler arasında yerini alacak.”
REKOLTE ARTIYOR, ÜRETİCİ SEVİNİYOR
Orhan, özellikle son 8 yılda üreticilerin zeytin yetiştiriciliğine yönelmesiyle zeytin ve yağındaki rekoltenin her geçen gün ciddi biçimde artış gösterdiğini söyledi.
Geçen yılki rekoltenin 35 bin ton civarında seyrettiğini ifade eden Orhan, şöyle konuştu:
“Özellikle bu yıl çok büyük bir aşama kaydettik. Zeytin rekoltesinin bu sezon 80 bin tona ulaşması bekleniyor. Zeytinyağı rekoltesinin ise 1500 tondan 3 bin 500 tona çıkacağını tahmin ediyoruz. Görülüyor ki yapılan çalışmalar zeytin üreticisini, hem rekolte bazında hem de markalı organik zeytin sayesinde değer bazında üreticiyi sevindirecek.”
İHRACAT ARTACAK
Orhan, ilçede üretilen zeytinin yüzde 70 civarındaki bölümünün sofralık salamura olarak tüketiciyle buluştuğunu bildirdi.
Geçen yılki üretimin sadece 7 bin ton kadarını Avrupa ülkelerine ihraç edebildiklerini, bu yıl ise rekolteye bağlı olarak ihracatın da artacağını ifade eden Orhan, şunları kaydetti:
“Rekolteyi yüzde 100'ün üzerinde artırmayı hedeflerken, ihracat miktarını da artırmak istiyoruz. Bu konuda daha şimdiden ihraç yapabileceğimiz ülkelerle görüşmelere başladık. Artık Mut'lu zeytin üreticisi, rekoltesiyle ve geliriyle daha mutlu bir hale gelecek ve zeytincilikte ülkemizin bir numaraları arasında yer alacağız.”