Marmara Denizi’nde alg patlamaları ve müsilaj oluşumları başladı. Müsilajın bu yıl da geri döneceğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Elimizdeki tek parametre atık yüklerin azaltılmasıydı ama üzgünüm azaltamadık. Geçen yılki kirlilik yükü neyse bugün de aynı” dedi.
#Mustafa SarıGeçtiğimiz yıl Marmara Denizi'ni kaplayan müsilaj görüntüleri, yoğun önlemlerin ardından etkisini kaybetmişti. Ancak Maltepe sahilinde yeniden gözlemlenen müsilaj tedirginlik yarattı. Peki, müsilaj nedir, neden olur, zararlı mı? İşte müsilaj (deniz salyası) hakkında bilgiler...
#MüsilajHalk arasında deniz salyası olarak bilinen müsilaj, son dönemde Marmara Deniz'ini tamam kaplamasıyla gündeme geldi. Müsilajın oluşabilmesi için mevsim sıcaklıkları, akıntı, tuz seviyesi, kirlilik vb. birçok farklı etken var. Müsilaj sorunu Marmara müsilaj nedir, neden olur? İşte Marmara Denizi’ndeki müsilajda son durum
#Müsilaj NedirMusilaj nedir ve nasıl oluşur sorusu gündemde yer alan haberlerle merak konusu olmaya devam ediyor. Marmara Denizi'nde görülen Deniz salyası (Musilaj) kötü koku ve görüntü kirliliği dolayısıyla İstanbul ve çevresini tehdit ediyor. İnsan sağlığı için tehdit oluşturan Musilaj temizleme seferberliğini başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eş zamanlı temizlik çalışmaları yapacak. Uzmanlar ise Musilajın insan sağlığındaki etkilerine değinerek temastan kaçınılması uyarısında bulundu. Peki, deniz salyası insana zarar verir mi? Musilaj neden oluşur? İşte, o konularla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#MusilajMüsilaj tehlikesi gündemdeki yerini koruyor. Halk arasında "deniz salyası" olarak da bilinen "müsilaj" Anadolu Yakası sahillerinde görülmeye devam ediyor. Özellikle balıkçı barınakları, vapur ve motor iskelelerinin rüzgardan etkilenmeyen kısımlarında yoğun müsilaj birikmeleri gözleniyor. Peki, müsilaj (deniz salyası) nedir, neden olur? İşte müsilaj tehlikesinde son durum...
#Müsilaj (Deniz Salyası) NedirMarmara Denizi’nde 2021 yılında yoğun olarak gözlemlenen müsilaj (deniz salyası) sorunu, aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. Bilim insanlarının yaptığı iki ayrı çalışmada Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Üzerimize düşen görevi yapmazsak Marmara Denizi, ne yazık ki çok hızlı bir şekilde bir çöküşe doğru gidiyor" dedi. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül ise “Ne yazık ki bütün deniz genelinde müsilajla ilgili olumsuz gelişmeleri görüyoruz” diye konuştu.
#Marmara DeniziMarmara Denizi’nde 2021 yılında yoğun olarak gözlemlenen müsilaj (deniz salyası) sorunu, aradan geçen yıllara rağmen sürüyor. Bilim insanlarının yaptığı iki ayrı çalışmada Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıkları ile İzmit Körfezi’nin Gebze Eskihisar bölgesinde müsilaj tespit edildi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Üzerimize düşen görevi yapmazsak Marmara Denizi, ne yazık ki çok hızlı bir şekilde bir çöküşe doğru gidiyor" dedi. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül ise “Ne yazık ki bütün deniz genelinde müsilajla ilgili olumsuz gelişmeleri görüyoruz” diye konuştu.
#Marmara DeniziHürriyet Ankara’nın ‘KENT SOHBETLERİ’ne konuk olan Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, Mogan Gölü’ndeki temizlik çalışmasını anlattı. Mogan’ı besleyen Sukesen Deresi’nin gölle birleştiği noktadaki çalışmanın ayrıntılarını paylaşan Başkan Odabaşı, “Temizlik çalışmalarıyla Mogan’a yeniden nefes veriyoruz” dedi.
#Kent SohbetleriTürkiye'nin en büyük tatlı su göllerinden Eğirdir Gölü'nde ortaya çıkan aşırı kirlilik ve kuraklıkla birlikte alg patlamasının yanı sıra, müsilaj da ortaya çıktı. Dr. Erol Kesici, “Tatlı su kaynağının her tarafını bitkiler istila etti. Önlem alınmasında çok geç kalınırsa gölün önceki su kalitesine sahip olması adeta imkansızlaşacak. Çünkü gölde kirliliğe neden olan makro ve mikro su bitkilerinin aşırı gelişimi kontrol altına alınamıyor." dedi.
#IspartaEymir Gölü’nün yüzeyinde ortaya çıkan müsilaja benzer görüntü ziyaretçileri tedirgin etti. ODTÜ EKOSAM Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meryem Beklioğlu, yüzeydeki tabakanın müsilaj değil, sudaki azot ve fosfat artışından kaynaklanan ‘siyanobakteri ve ipliksi alg büyümesi’ olduğunu söyledi. Prof. Dr. Beklioğlu, “Bu durum da sudaki oksijeni azaltarak balık ölümlerine neden olabilir” dedi.
#Prof. Dr. Meryem BeklioğluGeçtiğimiz günlerde İstanbul Avcılar'da sahilde müsilaj görüşmüştü. İzmit Körfezi'nin Başiskele sahil kısmında da denizde parça parça beyaz tabakalar görüldü. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, tabakalardan numune alarak TÜBİTAK-MAM'a gönderdi. Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül, müsilaj tehlikesinin devam ettiğini belirterek, "Marmara Denizi'nde potansiyel olarak müsilaj oluşumuna neden olan organizmaların hala var olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
#İzmitİzmit Körfezi'nin Başiskele sahil kısmında denizde parça parça beyaz tabakalar görüldü. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, tabakalardan numune alarak TÜBİTAK-MAM'a gönderdi. Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül, müsilaj tehlikesinin devam ettiğini belirterek, "Marmara Denizi'nde potansiyel olarak müsilaj oluşumuna neden olan organizmaların hala var olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
#İzmit KörfeziSon günlerde İstanbul’da yeniden müsilaj oluşumu başladığı görüldü. Marmara Denizi’nde 2020 yıllarında en üst seviyede görülen müsilaj Türkiye’nin gündeminde yer almış önlenmesi için çalışmalar başlatılmıştı. Müsilaj, denizlerde yaşayan mikroorganizmaların (özellikle fitoplanktonların) aşırı büyümesi sonucunda oluşan, deniz yüzeyinde veya su sütununda görülen, jelatinimsi ve yapışkan bir maddeye verilen isimdir. Halk arasında "deniz salyası" olarak da bilinir. Peki Müsilaj nedir, neden oluşur, neye sebep olur?
#Müsilajİstanbul Boğazı köpüklerle doldu, Avcılar sahillerinde ise müsilaj görülmeye başlandı. İstanbul Boğazı'nda oluşan köpüklerin müsilajı hatırlattığını belirten İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Zafer Murat Çetintaş, “Müsilaj uyuyor, uykuda olan müsilajı kışın uyuyan ayılara benzetiyorum” dedi.
#İstanbulSon günlerde Adalar açıklarında ve İstanbul Boğazı’nda görülen köpük akımı, ‘Müsilaj geri mi geldi’ sorusunu akıllara getirdi. Hürriyet’e konuşan Prof. Dr. Mustafa Sarı, Karadeniz’den Boğaz’a giriş yapan köpük akımıyla başlayan sürecin, yeni bir müsilaj oluşumuna dönüşme olasılığı olduğuna dikkat çekti.
#Prof. Dr. Mustafa SarıAkdeniz'de son günlerde geçişleri devam eden, yüksek popülasyona sahip denizanaları, doldurdukları balıkçı ağlarını ağırlıkları nedeniyle yırtıyor. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Denizanaları dışarıdan geldi ama çoğalması için Akdeniz'de ortam oluşmuş. Akdeniz can çekişiyor bir yerde. Bunlar bunun göstergeleri. Akdeniz'e girdi çok fazla. Denizanaları için ortam oluşmuş durumda, böyle olunca da popülasyonda da artış olması normal. Bu bir uyarıdır. Nasıl Marmara müsilaj ile bizi uyardı, bu olay da Akdeniz için bir uyarıdır" ifadelerini kullandı.
#AkdenizAkdeniz'de son günlerde geçişleri devam eden, yüksek popülasyona sahip denizanaları, doldurdukları balıkçı ağlarını ağırlıkları nedeniyle yırtıyor. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Denizanaları dışarıdan geldi ama çoğalması için Akdeniz'de ortam oluşmuş. Akdeniz can çekişiyor bir yerde. Bunlar bunun göstergeleri. Akdeniz'e girdi çok fazla. Denizanaları için ortam oluşmuş durumda, böyle olunca da popülasyonda da artış olması normal. Bu bir uyarıdır. Nasıl Marmara müsilaj ile bizi uyardı, bu olay da Akdeniz için bir uyarıdır" ifadelerini kullandı.
#AkdenizBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde su sıcaklığının uzun yıllar ortalamasına göre 3 derece daha yüksek olduğunu açıkladı. Sarı, yaptığı son dalışta, görüş mesafesinin 2 buçuk ila 3 metre civarında olduğunu ve yoğun bir plankton çoğalması yaşandığını belirterek, "Şu an 11- 12 derece civarında. Olması gereken su sıcaklığı ise 9 ya da en fazla 10 derece olmalıydı. Marmara, diğer denizlerimiz gibi ısınmaya devam ediyor" dedi.
#Marmara Deniziİklim krizinin etkileri çoktan denizlerimize yansıdı. Ecem Kodak bu gerçeği çocuklarımıza anlatıp gelecek kuşaklara farkındalık kazandırmayı kendine misyon edinmiş, görsel yönetmenimiz Serhat Gürpınar’ın resimleri eşliğinde bir kitap yazmış. Hikâyenin kahramanları lüferler, kalkanlar, ahtapotlar ve hatta fitoplanktonlar olmuş. Bilimsel gerçekler pek parlak değil belki ama bu kitap çocuklara umut veriyor. Çünkü ne yapmaları gerektiğini anlatıyor.
#Ecem KodakÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Yeni bir belediyecilik anlayışı çıktı. Koca koca, milyonlarca nüfus olan şehirlerde, ne yazık ki Cumhuriyet Halk Partili gelen arkadaşların hiçbirisinin, belediyecilik anlayışı, ne yazık ki üzülerek söylüyorum yok. Hizmet tarafında yoklar, temel atmama törenlerinde varlar. Hatta işe takoz olmakta varlar. Ve bir taraftan da öğrendikleri yeni bir şey var, asıl anlamakta güçlük çektiğim de o, algı belediyeciliği. Yalanlarla devam eden bir sanal dünyada kendilerini kahraman gibi gösterme yiğitliğini devam ettiriyorlar” dedi.
#Mehmet ÖzhasekiHer hafta Marmara Denizi’ne dalarak denizin durumunu gözlemleyen Prof. Dr. Mustafa Sarı, son yaptığı dalış sonrasında, “2021 yılında gördüğümüz müsilajın oluşmasına neden olan koşullar devam ediyor. Zamanı meçhul ama dönmesi kesin bir ekolojik olay. Bu nedenle müsilajı yeniden göreceğiz” dedi.
#Marmara DeniziDeniz suyundaki sıcaklığa dikkat çeken Prof. Dr. Levent Kurnaz, “Balıklar kuzeye, daha soğuk bölgelere kaçıyorlar. Oralar da ısınınca Karadeniz’de hamsi kalmayacak” dedi. Prof. Kurnaz, deniz suyundaki sıcaklık nedeniyle bu sene yine müsilaja karşı hazır olunması konusunda uyarıda bulundu.
#Levent KurnazBoğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, deniz suyu sıcaklığındaki artışın pek çok sorunu beraberinde getirdiğini söyledi. Kurnaz, "Özellikle bu sene müsilaj gibi bir belaya Türkiye'nin hazır olması gerekiyor. Deniz sularının sıcaklığına baktığımızda; balıklar kuzeye, daha soğuk bölgelere kaçıyorlar. Özellikle hamside, Karadeniz'e baktığımızda balık kalmayacak. Tüm bunlar bizim açımızdan çok ciddi problemler. Biz yine Nisan sonu Mayıs başı gibi müsilajla mücadele etmeye başlıyor olabiliriz" dedi.
#HamdiBoğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, deniz suyu sıcaklığındaki artışın pek çok sorunu beraberinde getirdiğini söyledi. Kurnaz, "Özellikle bu sene müsilaj gibi bir belaya Türkiye'nin hazır olması gerekiyor. Deniz sularının sıcaklığına baktığımızda; balıklar kuzeye, daha soğuk bölgelere kaçıyorlar. Özellikle hamside, Karadeniz'e baktığımızda balık kalmayacak. Tüm bunlar bizim açımızdan çok ciddi problemler. Biz yine Nisan sonu Mayıs başı gibi müsilajla mücadele etmeye başlıyor olabiliriz" dedi.
#Levent Kurnaz