Güncelleme Tarihi:
Deniz salyası adıyla bilinen musilaj, deniz canlıları için olumsuz bir ortam oluşturmaya devam ediyor. Deniz dibi ve yüzeyini kaplayan deniz salyası, insan sağlığı için de olumsuzluk teşkil ediyor. Peki, deniz salyası insana zarar verir mi? İşte, o konu hakkında bazı detaylar
Deniz salyası insan sağlığı açısından da tehlike oluşturan bir unsur. Uzmanlar tarafından küresel ısınmanın artmasıyla birlikte bazı özel ve oldukça zehirli mikroorganizma gruplarının ortaya çıkabileceğine, midye gibi deniz canlılarının bu zehirli mikroorganizmaları biriktirme özelliği olduğuna ve bu midyelerin tüketilmesi sonucu insanların da bu zehirli organizmalarla kontamine olabileceğine dikkat çekiyor.
Uzmanlara göre alınabilecek önlemlerin başında özellikle denize ulaştırılan suların deniz salyasını besleyici maddelerden (azot, fosfor ve karbon) arıtılması gerekiyor. Diğer taraftan denizlerin aşırı kirletilmesinin önlenmesi de deniz salyalarının artışını önleyebilecek önemli bir unsur.
DENİZ SALYASI İNSANA ZARAR VERİR Mİ?
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nden Prof. Mustafa Sarı deniz salyası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Sarı, açıklamasında, ''Zehirli olmadığı için balık ve midyeler yenilebilir ama bazı patojen bakteriler için çok uygun bir ortam. Temastan kaçınmalıyız.'' açıklamasını yaptı. Sarı, ''Organik bir oluşumdur zehirli değildir. Balık ve midye tüketmekte risk oluşturmaz'' ifadelerini kullandı.