Musilaj nedir, deniz salyası neden oluşur? Deniz salyası (Musilaj) zararlı mı? İşte merak edilenler

Güncelleme Tarihi:

Musilaj nedir, deniz salyası neden oluşur Deniz salyası (Musilaj) zararlı mı İşte merak edilenler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2021 18:31

Musilaj nedir ve nasıl oluşur sorusu gündemde yer alan haberlerle merak konusu olmaya devam ediyor. Marmara Denizi'nde görülen Deniz salyası (Musilaj) kötü koku ve görüntü kirliliği dolayısıyla İstanbul ve çevresini tehdit ediyor. İnsan sağlığı için tehdit oluşturan Musilaj temizleme seferberliğini başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eş zamanlı temizlik çalışmaları yapacak. Uzmanlar ise Musilajın insan sağlığındaki etkilerine değinerek temastan kaçınılması uyarısında bulundu. Peki, deniz salyası insana zarar verir mi? Musilaj neden oluşur? İşte, o konularla ilgili ayrıntılı bilgiler.

Haberin Devamı

Deniz salyası adıyla bilinen musilaj, deniz canlıları için olumsuz bir ortam oluşturmaya devam ediyor. Deniz dibi ve yüzeyini kaplayan deniz salyası, insan sağlığı için de olumsuzluk teşkil ediyor. Peki, deniz salyası insana zarar verir mi? İşte, o konu hakkında bazı detaylar

Deniz salyası insan sağlığı açısından da tehlike oluşturan bir unsur. Uzmanlar tarafından küresel ısınmanın artmasıyla birlikte bazı özel ve oldukça zehirli mikroorganizma gruplarının ortaya çıkabileceğine, midye gibi deniz canlılarının bu zehirli mikroorganizmaları biriktirme özelliği olduğuna ve bu midyelerin tüketilmesi sonucu insanların da bu zehirli organizmalarla kontamine olabileceğine dikkat çekiyor.

Uzmanlara göre alınabilecek önlemlerin başında özellikle denize ulaştırılan suların deniz salyasını besleyici maddelerden (azot, fosfor ve karbon) arıtılması gerekiyor. Diğer taraftan denizlerin aşırı kirletilmesinin önlenmesi de deniz salyalarının artışını önleyebilecek önemli bir unsur.

Haberin Devamı

DENİZ SALYASI İNSANA ZARAR VERİR Mİ?

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nden Prof. Mustafa Sarı deniz salyası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Sarı, açıklamasında, ''Zehirli olmadığı için balık ve midyeler yenilebilir ama bazı patojen bakteriler için çok uygun bir ortam. Temastan kaçınmalıyız.'' açıklamasını yaptı. Sarı, ''Organik bir oluşumdur zehirli değildir. Balık ve midye tüketmekte risk oluşturmaz'' ifadelerini kullandı. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!