Türkiye’nin kuraklık kıskacına girdiğini söyleyen Prof. Dr. Murat Türkeş’e göre bugünlerde farkında olmadığımız tehlikenin faturası temmuzda ödenecek. “Temmuzda eyvah diyeceğiz” diyen Türkeş, yetkili kurumların kuraklıkla ilgili daha net adımlar atması gerektiğini belirtti. Türkeş, kuraklıkla ilgili atılmayan her adımın ileride daha yüksek maliyet olarak geri döneceğini söyledi.
#Boğaziçi ÜniversitesiÇoğunun yanından geçip gidiyoruz. Varlıklarından bile haberdar değiliz. Oysa şehrin sağlıklı bir ekosisteme sahip olması için hayati önem taşıyorlar. Sadece şehre de değil, hem insanlara hem de kuşlar, kelebekler, arılar gibi birçok canlıya faydaları var. Akademisyen Cihan Erdönmez ve Anna Zadrozna’nın hazırladığı ‘İstanbul’un Sokak Otları’ çalışması onları fark etmemizi sağlıyor.
#Cihan Erdönmezİklim krizi ile mücadelede evrensel tek bir proje bulunuyor, o da Paris İklim Anlaşması… Öte yandan bilim insanları yeni çözümler üretmek, karbon salımını en aza indirmek için çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Oldukça şaşırtıcı bir buluş ABD’den geldi. Arizona Eyalet Üniversitesi'nde tasarlanan ‘mekanik ağaçlar’ ve bu ağaçlardan elde edilecek ormanlara yakından bakalım...
#İklim KriziSeller, kuraklık, aşırı sıcak ya da soğuklar, yangınlar… Gün geçmiyor ki dünyanın bir köşesinden iklimle bağlantılı bir felaket haberi gelmesin. Hal böyle olunca çabalar da giderek yoğunlaşmaya başladı. Şimdi Türkiye de Paris İklim Anlaşması’nı Meclis’ten geçirerek bu çabalara resmi olarak ortak olacak. Uzmanlar bunun hayatımıza çekidüzen vermek anlamına geldiğini söylüyor. Önceki gün Meclis’e sunulan anlaşmanın ne olduğunu ve neleri değiştireceğini uzmanlara sorduk.
#Paris İklim AnlaşmasıBoğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Murat Türkeş, “Hayatımızı mühendisler planlıyor ama onlarda coğrafya ve iklim eğitimi çok düşük. Bu bilgi eksikliği ile yapılan planlamalar üretim süreçlerini riske atıyor. Bilgisizlik yüzünden su kaynakları kirleniyor, tarımsal rekolte düşüyor” dedi.
#Prof. Dr. Murat Türkeşİklim krizinin sonuçlarını iyiden iyiye hissetmeye başladık. Tüm bilimsel veriler, yaşanan felaketlere karşın bunların daha iyi günlerimiz olduğunu gösteriyor. Peki, bu sert ve acımasız süreçle nasıl baş edeceğiz? Neyi, ne kadar doğru biliyoruz? Gelin doğru bildiğimiz yanlışlara bir göz atalım.
#İklim KriziHava sıcaklığı ortalamalarındaki her bir derece yükseliş orman yangınlarında korkutucu bir artışa neden oluyor. Önümüzdeki günlerde beklenen rekor sıcaklıklar, 3 gündür içimizi yakan orman yangınları için ne anlama geliyor? Bizi nasıl günler bekliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi
#Orman YangınıTürkiye daha önce yaşamadığı kadar sıcak bir aralık ayını geride bırakırken aynı ağacın yarısında yapraklar dökülmemiş, diğer yarısında çiçekler açmış durumda. Uzmanlar, “İstanbul’un biyolojik ritmi bozuldu. Betonlaşma sonucu İstanbul 4 derece ısınacak, Taksim’de bu 2 derece daha fazla olacak” diyor.
#GazetehaberleriFelaketlerle geçen 2020’de yaşanan iklim olaylarının faturası milyarlarca doları buldu. ‘İklim yıkımıyla dolu bir yıl’ raporuna göre bu yıl gerçekleşen çekirge istilasının maliyeti 8.5 milyar dolar, ABD’deki kasırganın maliyeti 41 milyar dolar, Avustralya’daki yangının maliyeti ise 5 milyar dolar. Türkiye’deki uzmanlar ise uyardı: “Aynı zarar tablosu bizi de bekliyor. Hemen daha net önlemler alınmalı.”
#GazetehaberleriKüresel ısınmanın etkilerinin net şekilde yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Murat Türkeş, “Aşırı sıcakları, kuraklığı ve sel gibi afetleri çok fazla yaşamaya başladık. Artık bunların oluşturacağı milyonlarca dolarlık zararla da karşı karşıyayız. Kentlerdeki altyapı ve tarımsal üretim tehlike altında. Türkiye’nin kışları artık ‘tropikal kış’. Küresel iklim değişikliğinin etkilerini yaşıyoruz. Tam olarak içindeyiz” dedi.
#GazetehaberleriBoğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Klimatolog ve Meteorolog Prof. Dr. Murat Türkeş, "Türkiye gelecekte, hem sıcak hava dalgaları ve kuraklıklardan hem de şiddetli ve aşırı yağış olayları ile gök gürültülü fırtınalar, hortum gibi olaylarından günümüze oranla daha fazla etkilenebilecektir." dedi.
#Hava SıcaklığıMeteoroloji Genel Müdürlüğü’nün önceki günkü uyarısının ardından dün İstanbul’u ‘süper hücre’ vurdu. Önce kentin üzerini kara bulutlar kapladı. Ardından gök gürültü sağanak başladı, bazı bölgelerde de dolu etkili oldu. Çatalca’da ve Büyükçekmece-Hadımköy bölgesinde ise hortum oluştu. Özellikle boğaz çevresindeki ilçelerde hayat felç oldu.
#GazetehaberleriAralık ayı ortasında 20 dereceye çıkan hava sıcaklığı dün İstanbulluları sokağa döktü. Trafik kilitlendi, montlar çıkarıldı, denize girenler bile oldu. Ancak meteoroloji uzmanlarına göre bu sıcaklıklar zor günlerin habercisi: “Ocak ayında da beklenen yağış olmazsa durum kritik.” Sıcaklığın kasım ayından itibaren mevsim normallerinin üzerine çıktığını, aralıkta ise 5-6 derece yüksek seyrettiğini belirten meteoroloji uzmanlarına göre İstanbul’a hâlâ soğuk ve yağış gelmemesinin nedeni alçak basınç sistemine geçit vermeyen ‘Omega Bloku’...
#Gazetehaberleri2030-2050 yılları arasında küresel ısınma yılda 100 milyon kişiyi ekonomik açıdan olumsuz etkileyecek, 250 bin kişi hastalıktan ölecek. 3.5 milyar yoksul, karbon emisyonunun salt yüzde 10’undan sorumlu. Emisyonun yarısı, nüfusun yüzde 10’una denk gelen varlıklı kesimden kaynaklanıyor. Sel, fırtına, heyelan... Son yıllarda yaşadığımız tüm felaketler ‘kara günler’in habercisi... Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Klimatolog Prof. Dr. Murat Türkeş’e göre, devlet politikaları artık iklime göre konuşulmalı.
#Yazarlar“İklim değişikliğini tamamıyla anlayabilen ilk jenerasyonuz ve bu konuda bir şeyler yapabilecek sonuncusuyuz...” Böyle diyor Dünya Meteoroloji Örgütü Başkanı Petteri Taalas. Polonya’da devam eden BM İklim Değişikliği Konferansı dolayısıyla tüm dünyada gözler iklim değişikliğinde. Devletler, dünya medyası, sivil toplum kuruluşları, bilim dünyası ‘yaklaşan kıyameti’ konuşuyor. Zira sera gazı emisyonu 18 yılın zirvesine çıkmış durumda. Yani tüm dünyayı olduğu gibi bizi de susuzluk, açlık ve nefessizlik bekliyor.
#GazetehaberleriBirleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 10 gün önce yayımladığı raporla açıkladı: “Gezegenimizin ateşi 1.5 derece daha yükselirse geri dönüşü olmayan bir yıkımla yüz yüze kalacağız. Dönülmez yola girmeye 10 yılımız kaldı.” Peki Türkiye’de durum ne? ‘1.5°C Küresel Isınma Özel Raporu’nun başyazarlarından Prof. Dr. Murat Türkeş’le ahvalimizi konuştuk.
#Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli