Almanya’ya 1961’de başlayan göç yolculuğunda kadınların hikâyesi ayrı bir yer alır. Göç, duygusal ve travmatik yönden en çok onları vurmuştur. Sadece eşlerinden değil, ana olarak çocuklarını arkalarında bırakmanın acısını onlar yaşadı. Gözleri yaşlı, bilinmez yolculuğa çıktılar. Onları can parelerinden ayırmaya zorlayan tek bir neden olabilirdi; Çocuklarına daha iyi bir yaşam sunmak.
#ALMANYAAlmanya’ya göçün 60’ıncı yılında ‘Gastarbeiter’ (misafir işçi) olarak bilinen ilk nesil Türklerden ilk ağızdan gerçek göç hikayeleri… Sirkeci Garı’ndan aynı trenle Münih Tren İstasyonu’nun 11. peronuna gelen ve oradan grup grup Almanya’nın farklı kentlerine dağı(tı)lan Türkler yaşadıkları acı tatlı anılarını Hürriyet’e anlattı. Özlem dolu, duygu dolu, acı dolu, ama sevinç de dolu gerçek göç hikâyeleri. İşte bunlardan biri de Trabzon-Köprübaşı’ndan Osman Yazıcı’nın hikâyesi...
#GastarbeiterMacaristan, başkent Budapeşte’de Batı Avrupa ülkelerine gitmeyi bekleyen binlerce mülteciye Doğu Garı’nı yeniden açtı. Mülteciler Münih istikametine hareket eden trenlere akın etti. Garda dramatik sahneler ve kaos yaşandı. Macaristan yaşanan mülteci krizinden Almanya’yı sorumlu tutuyor. Almanya ise Dublin sözleşmesi geçerli diyor.
#AvrupaAlmanya’ya göçün 50’nci yılı anısına Sirkeci’den Münih Tren Garı’na gelen ‘Göç Treni’nin yolcuları, MünihBelediye Sarayı’nda ağırlandı. Gecede konuşan Devlet Bakanı Bekir Bozdağ, “50 yıl önce Almanya da, Türkiyede böyle değildi. Mesut Özil gol atınca, Almanlar da Türkler de alkışlıyor. Değişim çok başarılı” dedi.
Almanya’nın daveti üzerine 50 yıl önce davul zurnayla Münih Tren Garı’nda karşılanan Türkler, göçün 50’nciyılı anısına aynı tren garında kırmızı halıyla karşılandılar. 50 yılın anısına Sirkeci’den kalkan ‘Göç Treni’ni karşılamakiçin Türkler Tren Garı’na akın etti. Trenin perona girmesiyle duygu ve heyecan dolu anlar yaşandı.
Türkiye’den 1960’lı yıllarda ilk göç dalgasıyla gelen işçilerin Almanya’da ilk ayak bastıkları yer Münih Tren Garı.Münih Belediye Arşivi’nde o günlere ait bilgi ve belgeleri taradık. Arşivin tozlu raflarında çok ilginç detaylar ortayaçıktı. Münih Garı’nın 11 nolu peronuna gelen ilk Türk işçi kafilesi Ford fabrikasında çalışmak üzere yola çıkmıştı.
Almanya'nın Münih Başkonsolosluğu'na bağlı Ticaret Ataşesi 6 ayı aşkın bir süredir görevde, ama bir ataşelik ofisi yok. Ticaret Ataşeliği'nden bilgi almak isteyenler "Ataşe var, büro yok, nasıl bilgi alacağız" diye şikayet ederken, Ataşe Baykal, "İsteyenlere cep telefonumla yardım ederim" dedi.
Almanya’ya çalışmaya geldiklerinde bir traktör ya da bir ev parası biriktirip Türkiye’ye dönmeyi düşünen ‘Gastarbeiter’ (misafir işçi) çocukları ve torunları, artık ‘buralı’ oldu. Şu an Almanya’da yaşayan yaklaşık 3 milyon Türk ve Türkiye kökenlinin neredeyse yarıdan fazlası, Alman vatandaşlığını da aldı.
#AlmanyaYunanistan’ın Midilli Adası’ndaki Moria mülteci kampında çıkan yangından sonra binlerce kişinin evsiz kalmasının ardından Almanya’nın farklı şehirlerinde düzenlenen eylemlerde sığınmacıların ülkeye getirilmesi istendi. Hükümete Avrupa Birliği’nin (AB) ortak kararını beklemeden harekete geçme çağrısı yapıldı. Kabine üyesi bazı bakanlar da çağrıya destek verdi.
#MerkelTürkiye’de ritim denince ilk akla gelen isim olan Burhan Öçal, en son “Kaputa Vur” adlı bir sosyal farkındalık projesiyle radarıma takılmıştı. Ünlü müzisyenle korona salgını Türkiye’ye ulaşmadan birkaç gün önce randevulaşmış, keyifli bir söyleşi yapmıştık. Ritimden, sokakta baktığı 90 kediden, sinema hayali kurarken müziğe evrilen kariyerinden; her şeyden söz ettik. Koronanın rafa kaldırdığı projelerinden bahsederken, olayların bu boyuta varacağını ise ne yazık ki tahmin bile edemezdik...
#Tülay Demir Oktay