BERLİN / Fotoğraf: dpa
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2023 11:05
Almanya’da ulaşım sektöründen yaklaşık 350 bin işçi, toplu iş sözleşmesi anlaşmazlığı nedeniyle ülke genelinde 24 saatlik uyarı grevine başladı. Birçok şehirde ulaşım durma noktasına geldi.
Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di) ile Alman Demiryolu ve Taşımacılık Sendikası (EVG), kamu sektöründe ve demiryolunda yaşanan toplu iş sözleşmesi anlaşmazlığı nedeniyle ülke genelinde son 31 yılın en büyük grevi için çağrı yapmıştı. Almanya’nın yedi eyaletinde şehir içi otobüs, tren ve metro seferleri yapılamazken, birçok havalimanı, nehir ve kanal yolları, tüneller ile federal otoyollar da grevden etkilendi. Alman Demiryolları, tüm uzun mesafe trafiğini askıya aldı ve yerel ulaşımda neredeyse hiçbir şehirler arası seferler çalışmadı. Bunun yanı sıra limanlarda da gemi trafiği durdu. Baden-Württemberg, Bavyera, Hessen, Aşağı Saksonya, Kuzey Ren-Vestfalya, Rheinland-Pfalz ve Saksonya eyaletlerinde sabah erken saatlerinde işe gitmek isteyenler otoyollarda uzun kuyruk oluşmasına neden oldu. Bazı sektörlerde ise işverenler evden çalışma izni verdi. Berlin dışında neredeyse tüm büyük havalimanlarında greve gidildi. Münih Havaalanı’nda grev pazar gecesi başladı. Bazı önemli uçuşlarda acil durum için görevliler nöbet tuttu.
DB SÖZCÜSÜ: ABARTILIAlmanya genelinde uyarı grevi boyunca 50’den fazla miting gerçekleştirildi. EVG, Alman Demiryolları ve bu sektörde hizmet veren yaklaşık 50 diğer şirket ile toplu pazarlık halinde. Bir yıllık süre için toplam yüzde 12 oranında ücret artışı talep eden EVG, ‘sosyal bileşen’ olarak da 650 Euro daha fazla ücret talep ediyor. Ver.di, uyarı grevinin yapıldığı pazartesi günü yaklaşık 2.5 milyon kamu sektörü çalışanı için toplu pazarlığın üçüncü turunu gerçekleştirdi. Sendika yüzde 10.5 ve ayda en az 500 Euro daha fazla ücret talep ediyor. İşveren ise önümüzdeki 27 aylık süre için yüzde 5 zam ve artan enflasyon nedeniyle vergiden muaf tek seferlik 2 bin 500 Euro ödeme öneriyor.
Deutsche Bahn yönetimi ise Ver.di ve EVG sendikaları tarafından gerçekleştirilen geniş çaplı uyarı grevini eleştirdi. Deutsche Bahn Sözcüsü, grevin ilk saatlerinde Berlin’de yaptığı açıklamada, “Otobüs ve trenlere güvenen milyonlarca yolcu, bu aşırı, abartılı grevin bir sonucu olarak acı çekiyor. Herkes evinde çalışamaz” dedi. Açıklamada, ekonomide mallarını demiryolu ile alan veya gönderen binlerce şirketin de dezavantajlı duruma düştüğüne dikkat çekildi.
PASKALYA’DA DA OLABİLİREVG’den yapılan açıklamada, ülke genelinde 350 yerde en az 30 bin kişi iş bıraktı. EVG yetkilisi Kristian Loroch, “Bugün grevdeyiz çünkü çalışanlar mali açıdan zor durumda olmalarına rağmen üzerinde ciddi pazarlık yapabileceğimiz bir teklif yapılmış değil” dedi. EVG Genel Başkanı Martin Burkert ise uzlaşma sağlanamaması halinde grevlerin önümüzdeki hafta başlayacak Paskalya tatili sırasında da yapılabileceği uyarısında bulundu. Otobüs şoförleri ya da müşteri hizmetlerinde çalışanların brüt maaşının 2 bin 100 Euro ile 2 bin 400 Euro arasında olduğunu belirten Burkert, zam yapılması gerektiğine dikkati çekti.
KÖLN GARI TERK EDİLMİŞ ŞEHİR GİBİHer sabah yüz binlerce kişinin kullandığı Köln ana tren garı, pazartesi sabahı terk edilmiş şehir görünümüne büründü. Hiçbir trenin çalışmadığı gibi reyonların tamamı boş kaldı. Dijital tabelalar tüm hatlardaki seferlerin iptal edildiği bilgilerini verdi. Demiryolu işçileri saat 10.00’dan itibaren Bresseler Meydanı’nda işverenin verdiği zammı dövizler, bayraklar ve sloganlarla protesto etti.
Protestoya Türkiye kökenli işçiler de katıldı. 34 yıldır Alman demir yollarında çalıştığını belirten Mesut Ermayası, “Malum iki yıl evvel koronavirüs salgınından dolayı ilk sene yüzde 0 ikinci sene yüzde 1.5 teklif vermişti işveren. Kimse işsiz kalmasın diye o zaman anlaştık. Onun üzerine şimdi Rus-Ukrayna savaşı geldi, enflasyon geldi. Her şey pahalandı. Bizim isteğimiz 650 Euro. Köln tarafında 2 bin 200 kişi çalışıyor. Yaklaşık 400-450’si Türkiye kökenli” diye konuştu.
Emre Topal ise, “Bizler aylık 650 Euro’luk zammımızı istiyoruz. Onun için buradayız” dedi. Güray Deniz, “İşverenden hakkımızı talep ediyoruz. İnşallah alacağız. Bürüt 650 Euro en azından. Bakalım, bu direnişimizden sonra ne teklif edecekler. Hayırlısı olsun” derken, Mesut Çevik ise, “Yöneticiler kendilerine yüzde 14 zam yapıyor. Biz işçilere gelince ‘Para yok’ diyorlar. Bizim de ne dememiz gerekirdi” diyerek tepki gösterdi.