muhlama haberleri sayfasında muhlama hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 91 muhlama haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Mıhlama ve kuymak, Karadeniz mutfağının en sevilen lezzetleri arasında. Tel tel uzayan peyniri ve tereyağıyla kahvaltı sofralarını şenlendiriyor. Bu iki lezzet de birkaç temel malzeme ile kolay ve basit şekilde kısa sürede hazırlanır. Diğer taraftan da muhlama ve kuymak arasında fark olup olmadığı da merak konusu oldu. Peki? Muhlama mı, kuymak mı? Mıhlama ve kuymak arasındaki fark nedir, hangi peynirle yapılır? İşte ayrıntılar...
#MuhlamaYurtdışında mutfak kültürümüz kebaptan ibaret zannediliyor. Halbuki mutfağımızın vegan ve vejetaryen beslenenler için ciddi bir albenisi var. Bunu Türkiye’nin global gastronomi pazarlamasında kullanmak, bence önemli hedeflerimizden biri olmalı. Sarma ve dolmalar, mercimek köftesi, batırık, pirpirim aşı, karalahana çorbası, fasulye diblesi ve kuymak hemen aklıma gelen örneklerden birkaçı...
#VejeteryanHer ne kadar kahvaltılarda tüketilse de zamansız bir lezzet olan mıhlamanın (muhlama) şöhreti Karadeniz Bölgesi’nden sonra tüm Türkiye’ye yayıldı. Bölge illerinde kuymak olarak da bilinen mıhlamanın ana malzemelerinden biri Trabzon peyniridir ancak yerine çeçil peyniri de kullanabilirsiniz. Peki, mıhlama nasıl yapılır? İşte, adım adım mıhlama tarifi
#MıhlamaKaradeniz dendiğinde akla hırçın dalgalı denizinden çok yaylaların gelmesi biraz da yazın insanı nefes alamaz duruma getiren boğucu sıcağı yüzünden değil mi? Evet, Karadeniz demek yayla demek ve yayla da yüksek tepelerde özgürce salınmak... Sadece biz değil, çiçekler de, hayvanlar da, böcekler de özgür yaylalarda… Hangi yaylada ne yapılır rehberimize bakmadan yola çıkmayın.
#Uğur BiryolMasterChef son bölümde 3. ve 4. eleme adayları kimler oldu? sorusu dün geceki mücadele sonrası yanıtını buldu. Rekabetin giderek arttığı MasterChef Türkiye'nin 14 Ağustos tarihli son bölümünde, Zeynep kaptanlığındaki kırmızı ve Nevzat kaptanlığındaki mavi takım yarışmacıları, haftanın 2. dokunulmazlık oyununda muhlama düellosunda karşı karşıya geldi. Danilo, Somer ve Mehmet Şef'in istediği mıhlama yemeğini en iyi hazırlayan mavi takım 2. dokunulmazlık oyununu kazanırken, kırmızı takımda ise MasterChef eleme potasına kim gitti? sorusu yanıt buldu. Öte yandan kırmızı takımda eleme oylamasında gergin anlar yaşandı. Peki, MasterChef'te eleme adayı kimler oldu, MasterChef dokunulmazlık oyununu hangi takım kazandı? İşte, 14 Ağustos Çarşamba MasterChef eleme adayları ve son bölümde yaşananlar.
#Masterchef Eleme AdayıMasterChef muhlama tarifi, programın takipçileri tarafından merak konusu oldu. Karadeniz mutfağının meşhur lezzetlerinden muhlama, tereyağı ve uzayan peyniriyle kahvaltıların vazgeçilmezi. Genellikle kahvaltılarda tüketilen mıhlama Karadeniz haricinde büyük şehirlerde de sofralarda yer alıyor. Ancak özellikle Karadeniz'in organik malzemelerle yapıldığında tadı ayrı güzel oluyor. Peki MasterChef muhlama nasıl yapılır, malzemeleri neler?
#Masterchef MuhlamaMıhlama ve kuymak, Karadeniz mutfağının en sevilen lezzetleri arasında. Tel tel uzayan peyniri ve tereyağıyla kahvaltı sofralarını şenlendiriyor. Bu iki lezzet de birkaç temel malzeme ile kolay ve basit şekilde kısa sürede hazırlanır. Diğer taraftan da muhlama ve kuymak arasında fark olup olmadığı da merak konusu oldu. Peki? Muhlama mı, kuymak mı? Mıhlama ve kuymak arasındaki fark nedir, hangi peynirle yapılır? İşte ayrıntılar...
#MuhlamaÇOCUKKEN getirildikleri bir yaz tatilinde Bodrum’a ilk görüşte aşık olan ve sonrasında bolca seyahat edip dünyanın en güzel yerlerini görmüş olmalarına rağmen akıllarının bir köşesinden hiç çıkaramadıkları, “Keşke bir gün biz de Bodrum’a yerleşebilsek” dileğini pandemi dönemiyle birlikte gerçeğe dönüştüren; Bodrum’un cam göbeği mavisine, bembeyaz ikonik evlerine ve baharla birlikte iyice coşan begonvillerinin pembesine hayran, Yokuşbaşı’ndan Halikarnas Balıkçısı’nı selamlamadan geçmeyen ve bir anda karşılarına çıkan Bodrum Kalesi manzarasıyla her seferinde içi huzur ve mutlulukla dolan bir çift hayal edin... Ama bir yandan da gezmeyi tozmayı, keşfetmeyi çok seven ve sosyallik genlerinden de ödün vermeyen, gerçek manada İstanbullu bir çift...
#1Peynir helvası, Hayrabolu, Kemalpaşa, höşmerim, lor tatlısı... Memleketin dört bir yanında peynirle yapılan o kadar çok tatlımız var ki.... Büyük şehirlere cheesecake ya da tiramisu satan dükkkânlar gibi geleneksel peynir tatlılarımızı satan mekânlar açılsa keşke, kuyruklar onların da önünde uzasa...
#PeynirYurtdışında mutfak kültürümüz kebaptan ibaret zannediliyor. Halbuki mutfağımızın vegan ve vejetaryen beslenenler için ciddi bir albenisi var. Bunu Türkiye’nin global gastronomi pazarlamasında kullanmak, bence önemli hedeflerimizden biri olmalı. Sarma ve dolmalar, mercimek köftesi, batırık, pirpirim aşı, karalahana çorbası, fasulye diblesi ve kuymak hemen aklıma gelen örneklerden birkaçı...
#VejeteryanTürkiye’ye ilk geldiğimde tattığım çok özel bir lezzet, beni bir ısırıkla İtalya’ya götürmeyi başarmıştı. İçliköfte, dışındaki çıtır hamur ve içindeki kıymalı harçla bana hemen “İşte arancino gibi bir tat” dedirtti ve her ısırıkta biraz daha yakınlaştık.
#ArancinaGeçen hafta GastroRize festivali vesilesiyle Rize’deydik. Kentin lezzet elçilerinin hikâyelerini dinledik, yerel ürünlerin menülere adaptasyonunu tartıştık, Maximilian Thomae gibi tecrübeli bir şeften çayın yemekte farklı farklı kullanımını şaşkınlıkla öğrendik... Oralara gitmişken elbette Rize’ye has lezzetlerin etrafında bir tur atmadan, ustalarla hasbihal etmeden de dönmek olmazdı.
#YazarKaradeniz mutfağının meşhur mıhlaması, eridiğinde görüntüsüyle kendine hayran bırakan kolot peyniri ve ince mısır unundan yapılıyor. Trabzon’da kuymak adıyla bilinirken yöreye göre muhlama ya da mıhlama olarak da anılıyor. Adı her ne olursa olsun kahvaltılarımızda her zaman ayrı bir yeri olan mıhlama tam ölçüsünde tarifi ve püf noktaları ile şimdi haberimizde…
#Mıhlama Nasıl YapılırKarantina günlerinde yaptığımız semt turlarında beni en çok Karaköy şaşırttı. Salgını en az hasarla atlatıyor gibi. Diyeceksiniz ki ‘Orası darbeyi pandemiden önce almıştı zaten’... Haklısınız ama bazı özel sokakların, köşelerin küçük masalı, şirin atmosferi kendini koruyabilmiş. Hâlâ yapılabilecek bir sürü şey var. Tabii yüklenmeden, azar azar...
#YazarErzurum deyince akla ilk ‘cağ kebabı’ gelir ama siz yine de ufkunuzu geniş tutun. Kentte peşinden koşturacak çorbasından ev yemeğine birçok değişik tat var. Yolu buraya düşenlerin ihmal ettiği bir konu da peynir... Biraz şehrin dışına çıkmaya başladığınızda köyden köye peynirin tadının ve yapım tekniğinin değiştiğini göreceksiniz.
#SeyahatSonbaharın geldiğinde, doğa görkemli renkleri ile karşımıza çıkar. Her mevsimin kendine göre güzelliği ve cazibesi olmakla birlikte, sonbaharda akla ilk gelen doğadaki değişimin bir sonucu olarak sararan yapraklardır. Bu ruh hali içerisinde iken doğanın kalbine seyahat etmek, doğa yürüyüşleri yapmak ve hafta sonu için kamp tatili kaçamağı birçoğumuz için cazip hale gelir.
#İğneadaHemen herkesin gitmeyi çok istediği yerlerden biri de Karadeniz. Havaların da serinlemeye başlamasıyla gerek grup turları gerek bireysel turlarla çok fazla doğa sever Karadeniz’e akın etmeye başladı. Doğası ve tarihiyle dikkat çeken Karadeniz’de öyle yerler var ki görmeden dönerseniz çok şey kaybedersiniz. Seyahat rotanıza mutlaka eklemeniz gereken bazı yerleri biz de sizler için derledik…
#SeyahatYaprakların hafiften kızarmaya başladığı, doğanın dinginleştiği eylül ayı Doğu Karadeniz’in de en az yağış aldığı, havanın açık olduğu dönem. Üstelik çay ve bal gibi ürünlerin de hasat sonu... Bölgenin bu fotojenik dönemini yerel tatlarla taçlandırmak isteyenler için muhlamadan çeşit çeşit pideye peşine düşülmesi gereken lezzetleri sıraladık.
#SeyahatDoğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürüyor. Her yörenin kendine ait bir tadı var. Kimi otlu börekle meşhur, kimi köftesiyle. İşin uzmanlarına sorduk: Okuyanı yola çıkaracak hangi ilin ne yemeği var? Benzerini bulamayacağınız ve her lokmada midenizi şenlendirecek 50 yemeği sıraladık.
#Türkiye'nin En Güzel LezzetleriMalum, kahvaltımızın şanı dünyaca biliniyor. Biz de dillere destan bu ‘öğün’ü asırlardır kültürümüzün bir parçasıymış sanıyoruz! Oysa durum hiç de bildiğimiz gibi değil. Gelin tarihiyle, gelişimiyle ve zengin içeriğiyle bu hafta kahvaltı kültürümüzü ‘masa’ya yatıralım.
#YemeKim ne yedi, kim ne giydi? O şok açıklamayı kim yaptı? Sosyal medyada hangi fotoğraflar paylaşıldı, niçin yorumlar ayyuka çıktı? Haftanın karmaşasında gözünüzden kaçmış olabilir; gelin üstünden beraber geçelim. Bu haftaki konuklarımsa gazeteci Müge Dağıstanlı, oyuncu Gonca Vuslateri ve komedyen Kaan Sekban.
#Yemek