Afrika’nın yüzölçümü bakımından üçüncü büyük ülkesi Sudan iki komutanın savaş alanına dönüştü. Ülke Sudan ordusunun komutanı General el Burhan ile ordu çatısı altına girmek istemeyen Hızlı Destek Kuvvetleri’nin komutanı Dagalu arasında kaldı. Çatışmalarda can kaybı 200’e dayandı. Başkentte hayat durdu.
#AfrikaNew York’ta süren porno yıldızına sus payı soruşturması kapsamında mahkeme, eski Başkan Trump’ı salı günü teslim olmaya çağırdı. Avukatları çağrıya uyacağını söylese de partisi Cumhuriyetçilerin kalesi Florida’da olan Trump’ın New York’a gitmemesi durumunda ne olacağı belirsiz.
#New YorkAmerikan Yahudi toplumunun ileri gelen isimlerinden Haham Marc Schneier, İsrail’de dış ilişkilerde Cumhurbaşkanı Herzog’un öne çıktığını belirterek, Türkiye ile geçmişi sorunlu Netanyahu hükümetinin varlığına rağmen Ankara ile yakınlaşmanın süreceğini söyledi.
#İsrailHürriyet olarak tahıl koridoru anlaşması kapsamında Marmara Denizi’nde yapılan denetimlere katıldık. 1 Ağustos’tan bu yana 268 gemiyle 6.1 milyon ton gıda taşındı. 20 milyon ton hedefine ulaşmak için anlaşmanın uzatılması gerekiyor.
#Tahıl KoridorıRusya lideri Vladimir Putin dünyanın korktuğu adımı attı ve Ukrayna topraklarına işgal girişimi başlattı. Ayrılıkçı Donbas bölgesi ile sınırlı kalmayan operasyon, başkent Kiev dahil tüm ülkeye yayılmış durumda. Peki krizi ne tırmandırdı? Savaşın gerekçesi ne oldu?
#HtvlifestyleRusya-Ukrayna geriliminde tansiyon tüm diplomatik çabalara rağmen düşürülemiyor. ABD, NATO ve müttefiklerin karşılıklı açıklamalarıyla Rusya'nın diyalog devam edebilir hamlesi dünyaya rahat bir nefes aldırırken Rus birliklerinin sınıra çıkarma yapmaya devam etmesi ve Ukrayna'dan gelen 16 Şubat açıklaması bir anda krizin seyrini yeniden değiştirdi.
#RUSYAKazakistan’da yeni yıl olaylı başladı. Akaryakıt zamları üzerine birçok kentinde protestolar düzenlenen ülkede OHAL ilan edildi. Eski lider Nazarbayev’in Güvenlik Konseyi Başkanlığı’ndan alınması bile sokakları sakinleştiremeyince Rusya’dan yardım istendi. Olaylarda 8 güvenlik görevlisi öldü.
#KazakistanKanla canla verilen büyük istiklal mücadelesi sonunda Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti, tam 98 yıldır eğitimden sanata, bilimden kalkınmaya birbirinden parlak başarılara imza attı. İşte Türk halkına gurur vesilesi olan, Cumhuriyet’in son eserlerinden sadece birkaçı...
#Cumhuriyetİklim politikaları açısından dönüm noktası kabul edilen Paris Anlaşması, liderlerin New York’taki BM Zirvesi sırasında yaptıkları açıklamalar ile yeniden gündemde. Ekim sonundaki Glasgow Zirvesi öncesi Türkiye de bu anlaşmayı onaylayacağını ilan etti. Türkiye, halihazırda bu metni onaylamayan tek G20 ülkesi konumunda.
#Paris İklim AnlaşmasıKüresel ısınma bu yaz rüzgâr ve hidroelektrik enerji üretimini olumsuz etkileyince ihtiyaç doğalgazdan karşılandı. Ancak şimdi kış arifesinde gaz stokları son yılların en düşük seviyesinde. Bu da fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskıya neden oluyor. Doğalgaz maliyetindeki artış ısınma faturasını yükseltmesinin yanı sıra et ve taze gıda üretimini bile olumsuz etkilemeye başladı, İngiltere’de rafların boş kalabileceği uyarısı yapıldı.
#İklim Krizi1915’te gerçekleştirilen, Avustralyalıların acılı sayfalarından biri olarak kabul edilen ve tarihe ‘Broken Hill Saldırısı’ olarak geçen bir terör vakasından yola çıkılarak çekilen ‘Türk İşi Dondurma’, kendince yeni bir tarih ve kahramanlık destanı yazıyor. İnandırıcı bir senaryodan yoksun olan film, komediyle dram arasında gidip gelirken bolca hamasete soyunuyor.
#Uğur VardanSait Faik Abasıyanık'ın "Medar-ı Maişet Motoru: Birtakım İnsanlar" romanından esinlenerek Safa Önal'ın senaryolaştırdığı "İkimize Bir Dünya" sinemaseverlerle buluşacak. Yönetmenliğini Burak Donay'ın üstlendiği "Ot", Türkiye'de 1999 öncesi gerçekleşen terör olaylarının Anadolu insanının hayatına etkilerini konu alıyor. Katıldığı birçok festivalden ödülle dönen "Rauf", küçük Rauf'un kendi sınırlı ve kapalı dünyasında, aşkın sınırsızlığı ile tanışmasını anlatıyor.
#Sinema'Sarayın İmgeleri' kitabında, Osmanlı Sarayı'nın gözüyle bir dönemin resimli tarihinden örnekler sunan Boston Üniversitesi öğretim üyesi Emine Fetvacı, hurriyet.com.tr'nin sorularını yanıtladı. Kadınların sarayda önemli bir role sahip olduğunu, güç dengelerinin sürekli değiştiğini ifade eden akademisyen, Kanuni Sultan Süleyman dönemi için yapılan "Altın Çağ" vurgusunun da gerçeği yansıtmadığını belirtti.