Mübadele haberleri sayfasında Mübadele hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1163 Mübadele haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türkiye Cumhuriyeti imparatorluktan kalma bir alışkanlıkla gelen, şimdi mübadil denen muhacir kitlelerini yerleştirmekte, toprak ve ev sahibi yapmakta pekâlâ başarılı olmuştur. Bununla birlikte Türkiye Cumhuriyeti’ne lazım olan bazı gruplar bu mübadele ile yurtdışına çıkarılmıştır. 1 milyon 200 bin kişinin Yunanistan’da başarılı denecek şekilde yerleştirilemediği, gayrimemnun bir zümre yaratıldığı açıktır. Buna karşılık Yunanistan’dan gelen 500 bin kişilik muhacirin ülkeye uyum sağladığı, yeni zirai ürün dallarının yaratıldığı da bir gerçektir.
#MübadeleAnlamı pek fazla bilinmeyen ancak özellikle yazılı eserlerde çok sık karşılaşılan kelimelerden biri mübadele sözcüğüdür. Özellikle Kurtuluş Savaşı ile beraber ortaya çıkan birçok farklı yazılı kaynakta karşılaşılan bir kelime olduğunu söylemek mümkün. Peki Mübadele ne demek? TDK'ya göre Mübadele kelimesinin anlamı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#MübadeleBu, filmlere konu olacak bir mübadele hikâyesi… 1922’de Mavridis ailesi Tekirdağ’dan Yunanistan’a, Eşkinat ailesiyse Selanik’ten Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldı. Yıllar sonra Atina’da yaşayan Dimitrios Mavridis ile Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ı tesadüfler bir araya getirdi ve iki adam inanılmaz bir gerçekle yüzleşti: Mavridis ailesinin Tekirdağ’da kendi elleriyle yaptırıp sonradan boşaltmak zorunda kaldığı ahşap konağa, Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın Selanik’ten gelen ailesi yerleşmişti. Eşkinat ve Mavridis’i, Mavridis’in Atina’daki evinde bir araya getirdik, hikâyelerini kendi ağızlarından dinledik. Haber: İpek YEZDANİ - Kamera: Levent KULU - KURGU: Levent SERT
#HtvgundemKendisi de bir mübadil torunu olan Yasemin Özek, ‘İki Gözüm Despina’da Türkiye-Yunanistan arasındaki mübadeleyi küçük bir çocuğun gözünden anlatıyor. “Göçün nedenlerini değil de etkilerini ve insani duyguları aktarmak istedim” diyen Özek, romanını anlatıyor...
#KitapsanatPara hırsı ile bu kadar bebeğin canını alan, aileleri perişan eden, siyaseti her türlü entrika içine sokan, savcıyı makamında tehdit eden bir sisteme karşı nasıl savaşılır! Tüm sorumluları ve bunların yankesiciliğini lanetlemek gerekiyor.
#HastaneBu hafta Melike Şahin ve Mabel Matiz, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda hayranlarıyla buluşacak. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun yeni sezonu piyanist Emre Şen konseriyle başlıyor. Devam eden Art Weeks İstanbul’a sanatseverlerin ilgisi yoğun. Tiyatro tutkunları DasDas yapımı ‘Ayna’yı kaçırmasın.
#Uygar Taylanİstanbul, Sirkeci’deki Türkiye İş Bankası Müzesi kapsamlı bir renovasyon çalışmasının ardından ‘İş’in 100 Yılı’ sergisiyle kapılarını yeniden ziyaretçilere açtı. Yenilenip modern görünümüyle geçmiş ve gelecek arasında bağ kuran müze, hiç görülmemiş fotoğraflar, filmler, bankanın tarihini gösteren obje ve belgeler eşliğinde asırlık bir hikâye anlatıyor.
#Türkiye İş Bankası MüzesiYemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkBir nesil onun yıldız olma serüvenine tanıklık etti. Diğer nesil filmlerini izleyerek büyüdü. Bugünkü nesil ise her biri ‘kült’ olmuş filmleriyle onu tanıyor… Yeşilçam’ın efsane isimlerinden Hülya Koçyiğit’le beraberiz. İlk çıkış yaptığı 1963 tarihli ‘Susuz Yaz’ filminde oynadığı zaman henüz 16 yaşında olduğunu düşünürsek onu neredeyse 60 yıldır tanıyoruz! Peki bu işlere ilk nasıl girdi? Yeşilçam filmlerinin kalıcılığının sırrı ne? Bu ara nelere kafa yoruyor? Filmi en başa saralım...
#Hülya KoçyiğitSadece gençlere hayat hakkı tanıyan, aileye yeni bir üye katıldığında evdeki yaşlının yok edilmesini isteyen bir sistem... ‘Bir Zamanlar Gelecek: 2121’ distopik kulvarın klasiklerine selam gönderen, iklim krizi sonrası ayakta kalanların yaşamlarını yeraltında sürdürdükleri bir geleceğin tasvirine soyunuyor. Serpil Altın imzalı yapım, sinemamızın bu kategorideki nadir örneklerinden biri...
#Uğur Vardan90’lı yılların başındaydı. Bir Yunanlı iş insanı bir vesile İzmir seyahatine annesini de getirmişti. Yaşlı kadın İzmirliymiş. Mübadelede ata topraklarını terk edenlerden. Ölmeden evvel burnunda tüten memleketini son defa görmek istemiş. Kadıncağızı tekerlekli sandalyesinde hep birlikte Kordon’a getirdik. Uzun uzun çevreye bakındı. Dudaklarından belli belirsiz “çok değişmiş” sözleri döküldü. Derken; bir anda ağlamaya başladı. Pasaport iskelesini görmüştü. İhtimal tahliye edildikleri yerdi. Geçmişten bugüne zihninin yakalayabildiği tek kerteriz değişmiş olsa da, o kalmıştı.
#1Gürültünün eksik olmadığı büyük şehirleri arkanızda bırakıp sakinliği, mimarileri ve hikâyeleriyle ilgi uyandıran köylere doğru yola çıkmaya ne dersiniz? İlkbaharla birlikte ayrı bir güzelliğe bürünen köylerde keşfe çıkmanın şimdi tam zamanı… İşte 6 şehirden birbirinden harika 8 köy…
#SeyahatBuenos Aires'ten Melbourne'e dünyayı dolaşan Ayvalık kartpostallarının iki kahramanı... J.D. Contaxis, 19. yy sonunda Osmanlı'nın erken endüstrileşme merkezlerinden Ayvalık'ı kartpostala dönüştürdüğü fotoğraflarla belgelemişti. Gönüllü tanıtım hamlesini yarım yüzyıl sonra “Foto Önder” devraldı. Önder Aksoy, Mübadele'den 18 yıl sonra doğduğu halde babasının arşiviyle 20'nci yüzyılın ilk yarısını ortaya çıkarıp, ikinci yarısını kendi objektifinden kartpostallara taşıdı. Contaxis'in öyküsü henüz yazılamadı, ancak Aksoy'un hayatı ve fotoğrafları kitaplaştırıldı.
#AyvalıkMübadele dönemini ele alan “Yakamoz” isimli filmin çekimleri bitti, post-prodüksiyonu devam ediyor. Müzikleriyle de büyük ilgi uyandırmaya hazırlanan filmde; Niran Ünsal sürprizi var. Usta sanatçı, “Bir Fırtına Tuttu Bizi” isimli meşhur türküyü ilk defa Yunanca söyledi.
#Niran ÜnsalKışın soğuk günlerini karşılamak için sıcacık ve şirin bir gezi rotası Bergama. Muazzam bir antik şehir var, evet; ancak ziyaretçileri şaşırtacak asıl şeyler şu anki yerleşim yerinde, sokaklarda... Burası hem tarih hem kültür hem de farklı tatların peşinde koşup mutlu olacağımız bir rota...
#Figen KOKOLBüyük şehirleri arkanızda bırakıp sakinliği, mimarileri, doğa harikaları ve hikâyeleriyle ilgi uyandıran Ege’nin güzelliklerine doğru yola çıkmaya ne dersiniz? Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ege'nin sonbaharda görülmesi gereken güzellikleri nereler?’ diye sorduk. 5 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 adresi önerdiler.
#RotaRüyada meyve veren ağaçlar görmek genelde iyiye ve güzel haberlere yorumlanır. Aynı zamanda görülen rüya temasına göre insanın yaşayabileceği, çevresinden gördüğü haset ve kıskançlığa da yorumlanabilir. Meyve veren ağacı taşlamak değimine küçük bir gönderme yapar. Peki, rüyada armut ağacı görmek ne manaya gelmektedir detayları ile derledik.
#RüyaMevsimlerin en renklisi olan sonbahar geldi. Yapraklar yavaş yavaş ağaçlardan süzülürken, yeşilden sarıya, turuncudan kırmızıya dönen renkler gözlere adeta bayram ettiriyor. Bu renk cümbüşünü fotoğraflayacak en güzel yerlerin başında ise tarihi dokusu ve doğa manzaralarıyla büyük tatil yörelerinden ayrılan köy ve kasabalar geliyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Sonbaharın en çok yakıştığı köy ve kasabalar hangileri?’ diye sorduk. 10 şehirden 10 öneride bulundular.
#RotaBütün yaz devam eden seyahat rehberimizin son bölümüne geldik. Bu kez istikamet Kuzey Ege. Serin suyundan mı, tarihinden mi, Kaz Dağları’ndan mı yoksa zeytininden mi bahsetsem size, bilemiyorum. Bu coğrafya beni hep çok heyecanlandırıyor. O sebeple adım adım, tadını çıkararak gezelim.
#Saffet Emre TonguçDile kolay, tam 96 yıllık tecrübe, her sene üzerine koyarak ilerleyen bilgi birikimi ve değişmeyen lezzet... Bundan neredeyse 1 asır önce Bodrum’un ilk esnaf lokantası olarak açılan ve o günlerden bugünlere kadar gelebilmeyi başarmış, kalitesinden ödün vermemiş ve adını efsaneler arasına yazdırmış bir mekan... Dededen toruna uzanan bir hikaye... Körfez Restaurant...
#1Kemal Arı ‘Büyük Mübadele’ adlı çalışmasında, bu tarihi zorunlu göçün sadece Rumlar ile Türkler’in karşılıklı yer değiştirmesinden ibaret olmadığını fark ettiriyor. ‘Mübadele’ tarihsel şartlarıyla düşünüldüğünde bir dizi çetin siyasal, ekonomik ve sosyo-kültürel problemi de karnında taşır...
#Büyük MübadeleUNESCO Dünya Mirası Listesi adayı Ayvalık, Mübadele'nin 100'üncü yılında iki kitapla geçmişine bakıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Ayvalık Belediyesi'nin yayımladığı kitaplar Ayvalık'ın çoğunlukla görmezden gelinen zengin kültürel, mimari tarihini ele alıyor.
#Ayvalık BelediyesiBugün Lozan Antlaşması’nın 100’üncü yıldönümü. Antlaşma, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu belgesidir. 100. yılında tekrar görüşme diye bir şey yoktur. Lozan ebedidir. Bugün Lozan üzerinde zafer mi mağlubiyet mi kavgası yapılıyor. Bu boş ve art amaçlı bir kavgadır. Hukuki vesikalar mesnetsiz tarih kavgalarına alet edilemez. Şüphesiz ki Lozan bir vesika olarak tarafların riayet ettiği, bu bölgedeki barışı ve hâkimiyeti tanıyan önemli bir girişimdir. Bu niteliğin herkesçe böyle bilinmesinde fayda vardır.
#Lozan Antlaşması49 yıl önce TSK, soydaşlarımızın yaşadığı zulme ‘dur’ demek için çıktı Kıbrıs’a. Kahramanca çarpışan Mehmetçiğin cepheden yazdığı ve ailelerinin anavatandan yolladığı mektupları ise Hürriyet ve Milliyet’in savaş muhabirleri taşıdı. Askeri posta kurulana kadar yapılan bu önemli moral desteği tarihçi Prof. Dr. Ulvi Keser, Hürriyet’e anlattı...
#Kıbrıs Barış Harekâtı