Mübadele haberleri sayfasında Mübadele hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1176 Mübadele haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türkiye Cumhuriyeti imparatorluktan kalma bir alışkanlıkla gelen, şimdi mübadil denen muhacir kitlelerini yerleştirmekte, toprak ve ev sahibi yapmakta pekâlâ başarılı olmuştur. Bununla birlikte Türkiye Cumhuriyeti’ne lazım olan bazı gruplar bu mübadele ile yurtdışına çıkarılmıştır. 1 milyon 200 bin kişinin Yunanistan’da başarılı denecek şekilde yerleştirilemediği, gayrimemnun bir zümre yaratıldığı açıktır. Buna karşılık Yunanistan’dan gelen 500 bin kişilik muhacirin ülkeye uyum sağladığı, yeni zirai ürün dallarının yaratıldığı da bir gerçektir.
#MübadeleAnlamı pek fazla bilinmeyen ancak özellikle yazılı eserlerde çok sık karşılaşılan kelimelerden biri mübadele sözcüğüdür. Özellikle Kurtuluş Savaşı ile beraber ortaya çıkan birçok farklı yazılı kaynakta karşılaşılan bir kelime olduğunu söylemek mümkün. Peki Mübadele ne demek? TDK'ya göre Mübadele kelimesinin anlamı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#MübadeleBu, filmlere konu olacak bir mübadele hikâyesi… 1922’de Mavridis ailesi Tekirdağ’dan Yunanistan’a, Eşkinat ailesiyse Selanik’ten Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldı. Yıllar sonra Atina’da yaşayan Dimitrios Mavridis ile Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ı tesadüfler bir araya getirdi ve iki adam inanılmaz bir gerçekle yüzleşti: Mavridis ailesinin Tekirdağ’da kendi elleriyle yaptırıp sonradan boşaltmak zorunda kaldığı ahşap konağa, Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın Selanik’ten gelen ailesi yerleşmişti. Eşkinat ve Mavridis’i, Mavridis’in Atina’daki evinde bir araya getirdik, hikâyelerini kendi ağızlarından dinledik. Haber: İpek YEZDANİ - Kamera: Levent KULU - KURGU: Levent SERT
#HtvgundemKendisi de bir mübadil torunu olan Yasemin Özek, ‘İki Gözüm Despina’da Türkiye-Yunanistan arasındaki mübadeleyi küçük bir çocuğun gözünden anlatıyor. “Göçün nedenlerini değil de etkilerini ve insani duyguları aktarmak istedim” diyen Özek, romanını anlatıyor...
#KitapsanatÇocukluğu çiftçilikle uğraşan ailesinin tarlalarında geçti. Bir yandan bağda bahçede iş yaparken bir yandan da derslerine çalıştı. Prof. Dr. Fadime Üney Yüksektepe, Manisa’nın Durasallı köyünden İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörlüğü’ne uzanan başarı hikâyesini anlattı...
#Üney YüksektepeFeroz Ahmad, Delhi Müslüman aristokrasisine mensuptu. Türkçeyi iyi bilenlerdendi. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, Feroz Ahmad, Türkiye’nin gerçeklerine ve Kemalist mirasın bakış açısına en fazla yaklaşan tarihçilerden biriydi. Dürüst bir kalemi vardı ve ciddi araştırmalar yapardı. Konular üzerinde titizlikle çalışan ve bazı meselelerde yerleşik duvarları aşabilen bir tarihçiydi.
#Feroz AhmadRomanya tarihinin Dacia dönemini destekleyen arkeolojik eserler, geçtiğimiz günlerde Hollanda’nın bilinmedik bir şehrinde, yetersiz güvenlik önlemleriyle sergilenirken, hırsızlar tarafından kolayca yağmalandı. Bu nedenle, ehliyetsiz Avrupa müzeleriyle kültürel mübadelelerden kaçınılmalıdır. Bu tür işlerle ilgilenen amatör küratörlerden uzak durulmalıdır.
#Romanya TarihiÇizgi filmlere oldum olası bayılırım. Hala da fırsat buldukça izlerim. Hele bu eski çizgi filmlerin çok sağlam yapımlarla filmleri çekilince onları izlemek için çocuk gibi sabırsızlanıyorum. Mesela 2013 yapımı Pinokyo ve 2015 yapımı Heidi beni heyecanlandıran listemin başında gelir.
#Doğanbey KöyüBurdur Öğretmenevi'nde çevre düzenlemesi sırasında kanal açan işçiler insan kemiklerine rastladı. Polis ve olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmaları sonrası kemikler müze yetkililerine devredilecek. Buluntuların eski bir mezarlığa ait olabileceği ve yaklaşık 80-90 yıl öncesine dayandığı tahmin ediliyor.
#BurdurGörsel sanatlar öğretmeni ve ressam Zeliha Bazoğlu, mübadele yıllarında yani yaklaşık 100 yıl önce, ailesinin Selanik’ten getirdiği çeyiz sandığından çıkan kanaviçe ve dantellerle yağlıboyayı birleştirerek kendi tarzını oluşturdu. Özgün tekniği, uluslararası sanat çevreleri tarafından ilgiyle karşılanan Bazoğlu, şimdiye kadar Paris’te 7, Atina’da da 1 sergi düzenledi.
#Zeliha BazoğluSon 10 yılda aşırı popülerleşen Bozcaada’yı ve anakaraya uzaklığıyla biraz daha ulaşılmaz, büyüklüğüyle vakur duran Gökçeada’yı bir de sonbaharda keşfetmek isteyenlere önerilerimiz var. Her ikisinde de sarı yaz büyük bir sükûnetle yaşanıyor, bir adadan beklenen huzuru fazlasıyla veriyor ve deniz suyu ekimde yaz ortasından daha sıcak oluyor.
#AdaSonbahar, doğanın en güzel renklerini sergilediği, huzur dolu bir mevsim. Yeşilin sarıya, turuncuya ve kırmızıya dönüştüğü bu dönemde, köyler adeta birer cennet haline geliyor. Büyük şehirlerin gürültüsünden uzaklaşmak ve doğanın keyfini çıkarmak isteyenler için, köylerde keşfe çıkmanın şimdi tam zamanı… İşte biri ‘Dünya Turizm Köyü Listesi’nde girmeyi başaran, ülkemizde sonbaharın en çok yakıştığı 8 köy…
#SeyahatPara hırsı ile bu kadar bebeğin canını alan, aileleri perişan eden, siyaseti her türlü entrika içine sokan, savcıyı makamında tehdit eden bir sisteme karşı nasıl savaşılır! Tüm sorumluları ve bunların yankesiciliğini lanetlemek gerekiyor.
#HastaneBu hafta Melike Şahin ve Mabel Matiz, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda hayranlarıyla buluşacak. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun yeni sezonu piyanist Emre Şen konseriyle başlıyor. Devam eden Art Weeks İstanbul’a sanatseverlerin ilgisi yoğun. Tiyatro tutkunları DasDas yapımı ‘Ayna’yı kaçırmasın.
#Uygar Taylanİstanbul, Sirkeci’deki Türkiye İş Bankası Müzesi kapsamlı bir renovasyon çalışmasının ardından ‘İş’in 100 Yılı’ sergisiyle kapılarını yeniden ziyaretçilere açtı. Yenilenip modern görünümüyle geçmiş ve gelecek arasında bağ kuran müze, hiç görülmemiş fotoğraflar, filmler, bankanın tarihini gösteren obje ve belgeler eşliğinde asırlık bir hikâye anlatıyor.
#Türkiye İş Bankası MüzesiYemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkBir nesil onun yıldız olma serüvenine tanıklık etti. Diğer nesil filmlerini izleyerek büyüdü. Bugünkü nesil ise her biri ‘kült’ olmuş filmleriyle onu tanıyor… Yeşilçam’ın efsane isimlerinden Hülya Koçyiğit’le beraberiz. İlk çıkış yaptığı 1963 tarihli ‘Susuz Yaz’ filminde oynadığı zaman henüz 16 yaşında olduğunu düşünürsek onu neredeyse 60 yıldır tanıyoruz! Peki bu işlere ilk nasıl girdi? Yeşilçam filmlerinin kalıcılığının sırrı ne? Bu ara nelere kafa yoruyor? Filmi en başa saralım...
#Hülya KoçyiğitSadece gençlere hayat hakkı tanıyan, aileye yeni bir üye katıldığında evdeki yaşlının yok edilmesini isteyen bir sistem... ‘Bir Zamanlar Gelecek: 2121’ distopik kulvarın klasiklerine selam gönderen, iklim krizi sonrası ayakta kalanların yaşamlarını yeraltında sürdürdükleri bir geleceğin tasvirine soyunuyor. Serpil Altın imzalı yapım, sinemamızın bu kategorideki nadir örneklerinden biri...
#Uğur Vardan90’lı yılların başındaydı. Bir Yunanlı iş insanı bir vesile İzmir seyahatine annesini de getirmişti. Yaşlı kadın İzmirliymiş. Mübadelede ata topraklarını terk edenlerden. Ölmeden evvel burnunda tüten memleketini son defa görmek istemiş. Kadıncağızı tekerlekli sandalyesinde hep birlikte Kordon’a getirdik. Uzun uzun çevreye bakındı. Dudaklarından belli belirsiz “çok değişmiş” sözleri döküldü. Derken; bir anda ağlamaya başladı. Pasaport iskelesini görmüştü. İhtimal tahliye edildikleri yerdi. Geçmişten bugüne zihninin yakalayabildiği tek kerteriz değişmiş olsa da, o kalmıştı.
#1Gürültünün eksik olmadığı büyük şehirleri arkanızda bırakıp sakinliği, mimarileri ve hikâyeleriyle ilgi uyandıran köylere doğru yola çıkmaya ne dersiniz? İlkbaharla birlikte ayrı bir güzelliğe bürünen köylerde keşfe çıkmanın şimdi tam zamanı… İşte 6 şehirden birbirinden harika 8 köy…
#Seyahat