MR yani Manyetik Rezonans Görüntüleme, bazı hastalıkların teşhisi için vücuttaki farklı bölgelere uygulanabiliyor. Diğer görüntüleme tekniklerinden farklı olarak da radyo dalgaları ve manyetik alan kullanılıyor. MR çekiminin süresi uygulama yapılan bölgeye göre değişiyor. Peki MR sonucu ne zaman çıkar? MR neden ve nasıl çekilir? İşte konu hakkında detaylar...
#MR Sonucu Ne Zaman Çıkarİnsanların sağlık problemlerini tespit edebilmek için pek çok tanı yöntemi kullanılıyor. Bu yöntemler arasında bulunan emar cihazları, kişilerin oldukça ilgisini çekiyor. Emar cihazlarının özellikleri ve tam olarak ne işe yaradığı kişilerin araştırdığı bir konu oluyor. Emar (MR) nedir ve ne işe yarar? Emar (MR) nasıl çekilir ve kaç dakika sürer? Tüm detayları ile derledik.
#Emar (Mr) Nedir?ABD’de yaşayan Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş ve ekibi, 5,5 büyüklüğünün altındaki depremleri 30 gün önceden tahmin edebilen yapay zekâ tabanlı sistemle San Diego’da yüzde 98, İstanbul’da yüzde 91’e yakın başarıya ulaştıklarını duyurdu. Yavaş, çalışmanın detaylarını Hürriyet’e anlattı... Ayrıca Türk biliminsanlarına da sordum: Bu mümkün mü? Çalışmaya oldukça mesafeliler: “Depremler tahmin edilemez” diyorlar, ekliyorlar: “Tahminlere değil, deprem dirençli kentler yaratmaya odaklanın!”
#Cemil Emre YavaşBeykoz'daki evinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan ve ameliyata alınan Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Necdet Sağlam'dan geldi. Kadir İnanır'ın uyandırıldığını açıklayan Sağlam, "Bilinci açık, mesajlara gülümseyerek cevap verdi" dedi. Prof. Dr. Necdet Sağlam, "İletişim kurabiliyor, cevap veriyor. Konuşmayla ilgili bir sıkıntı olmayacak ama şu an konuşmak için yorgun" diye konuştu.
#Kadir İnanırÖZEL Tınaztepe Galen Hastanesi üroloji uzmanı Op. Dr. Serkan Akdemir, prostat kanserinin erkeklerde sık görülen kanser türlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Op. Dr. Serkan Akdemir, “Prostat kanserinin önlenmesi ve erken teşhis edilmesi açısından rutin tarama büyük önem taşır. Prostat kanseri tanısında kullanılan ve akıllı yöntem olan MR füzyon biyopsi ile daha doğru ve kesin tanı konma imkanı sağlanmaktadır” dedi.
#1Günlük hayatınızın rutin hareketlerini yaparken zorlandığınız oldu mu? Kireçlenme en basit hareketleri yaparken dahi zorlanmanıza neden olabilir. Sabahları eklem ağrılarıyla uyanmanıza ve sürekli devam eden ağrılara neden olan kireçlenmeyi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Özgür Ortak anlatıyor.
#KireçlenmeHer 8 kadından birini etkileyen meme kanserinde erken tanı hayat kurtarıyor. Meme kanserinde erken tanı için de yılda bir kez doktora gidilmesi ve mamografi çekilmesinin hayat kurtardığını hatırlatan Radyoloji Uzmanı Dr. Muhittin Mümtaz Özarar, Ekim ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında mamografi ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#Meme KanseriKireçlenme, omurlara fazla yüklenilmesi ve kemiklerin uçlarındaki koruyucu kıkırdak yapının zamanla azalması sonucunda ortaya çıkar. Peki kireçlenme nedir? Neden olur? En fazla kimlerde görülür? Kireçlenmenin türleri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Özgür Ortak, kireçlenme hastalığıyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#KireçlenmeTMS ya da TMU olarak bilinen Transkraniyal Manyetik Uyarı tedavisi, son günlerin araştırılan konuları arasında yer alıyor. Hafıza sildirme yöntemi olarak kullanılan TMS, bazı yöntemlerle gerçekleştirilebiliyor. Peki, TMS tedavisi nedir ve nasıl yapılıyor? İşte, TMS tedavisi hakkında tüm detaylar
#TmsAntik çağlardan beri doğurganlık ve kadınlığın sembolü olan göğüslerin vücudun proporsiyonuna uygun olmaması orantısız bir görünüm yaratır. Dış görünüşü olumsuz yönde etkileyen bu durum kişide özgüven eksikliğine ya da toplum içinde rahatsız hissetmeye neden olabilir. Bu süreç çeşitli ruhsal problemlerle birlikte davranış bozukluklarını doğurabilir. Merak edilen bu konu hakkında açıklamalarda bulunan Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Atilla Eyüboğlu anormal ölçülerdeki göğüslerin bazı kadınlarda estetik kaygıdan öte ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğine dikkat çekiyor.
#GöğüsTürkiye 2010 yılında aile hekimliği ile tanıştı. Son yıllarda ise sürekli "koruyucu hekimlik" kavramı dile getiriliyor. Koruyucu hekimliğin Türkiye'de geliştiği, bunun en önemli ayağının aile hekimliği olduğu belirtiliyor. Peki ama koruyucu hekimlik denilen şey nedir? İyi bir doktor hastasını iyi tedavi eden doktor mudur yoksa hastası "hasta olmayan" doktor mudur?
"386 kere kalp krizi geçirdim. Ama hiçbirinde de ölmedim. Çünkü onlar kalp krizi değil, panik ataktı!" diyen 53 yaşındaki gazeteci Oya Özdilek, 4 yıl boyunca ayda ortalama 15 gece hastanelerin acil servislerine taşındı. Haftada 3-4 kez de tepeden tırnağa check-up’tan geçti.