Molekül haberleri sayfasında Molekül hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1175 Molekül haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Absorpsiyon kelimesi bilim ve tıp üzerinden öne çıkan önemli sözcüklerden biridir. Her ne kadar günlük yaşamda pek bilinmese bile merak edilen konular içerisinde yer alır. Peki, Absorbsiyon nedir? Absorbiyon hızını etkileyen faktörler nelerdir? Absorbsiyon düzeyindeki etkileşimler hakkında detayları derledik.
#AbsorbsiyonKoronavirüs salgınıyla birlikte hayatımıza giren 'koku kaybı' deneyimi dünya çapında milyonlarca insanın hayatını kâbusa çevirmişti. Salgının başından beri bu konuda araştırma yapan uzmanlar bu tuhaf ve karmaşık durumun ardında yatan nedeni nihayet buldular.
#KoronavirüsTüm dünyada koronavirüs salgınının önüne geçebilmek için ilaç ve aşı çalışmaları hızla devam ediyor. Doç. Dr. Zuhal Gerçek de, koronavirüsün vücutta çoğalmasını engelleyen yeni bir etken madde geliştirdi. Geliştirdiği etken maddenin koronavirüse yakalanan hastalara verilen ilaçlarda kullanılabileceğini ifade eden Doç. Dr. Gerçek, "Virüsü vücudumuza aldığımızda virüs hemen sayısını arttırmaya başlıyor. Bu ilaç ise virüsün kendini replike etmesini engelliyor. Dolayısıyla virüs sayısı minimumda tutulduğu için kişi hastalık semptomlarını göstermeyebilir bile" dedi.
#Zuhal Gerçekİzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ve İzmir Biyotıp ve Genom Merkezinden (İBG) araştırmacılar, geven bitkisinin bir türünden saflaştırılan molekülün, kanser hastalarının bağışıklık sistemini güçlendirmede kullanılabileceğini bildirdi.
#MolekülAnkara'da, kalıtsal bir cücelik hastalığı olan 'akondroplazi' ile mücadele eden Selim Aydın (5), tedavi için mahkeme kararı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanan 800 bin liralık ilacın da etkisiyle 11 ayda 8 santim uzadı. Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği'nden Dr. Fatih Gürbüz, “Bu ilaç tedavisi akustiklerdeki durumu tamamen düzeltmez. En azından uzama hızını eskiye göre ortalama yıllık 1,5 santim uzamayı arttırıyor” dedi.
#Akondroplaziİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’de 2024-2025 akademik yılının açılış dersini Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar verdi. ‘Beyin Kanseri Tedavisi İçin Potansiyel Bir Aday’ başlıklı dersi veren Prof. Dr. Sancar’a öğrencilerden yoğun ilgi vardı. Sancar dersinde ‘EDU’ olarak bilinen bir molekülün beyin kanserine karşı çözüm üretebileceğine yönelik çalışmalarını anlattı. Sancar ve ekibinin çalışmaları ölüm oranı çok yüksek olan beyin kanserine karşı bir çözüm potansiyeli ortaya çıkarıyor..
#Aziz Sancarİzmirli iş insanı Fuat Eroğlu, ikinci kuşağın sinerjisiyle gıda takviyeleri sektörüne de yatırım yaptı. “Bitkilerin dönüşüm hikayesi ve daha sağlıklı yaşam” temasıyla ‘Sidrex’ markasına hayat verdi. Fuat Eroğlu ve Marka Direktörü kızı Büşra Eroğlu, gıda takviyesi alanında global bir marka olma hedefiyle çalışıyor. Gündemlerinde yeni ürünler de var.
#1Son zamanlarda kolajenin cilt güzelliğinden eklem sağlığına, kas-kemik gücünden saç ve tırnaklara kadar etkilerini çokça duyar olduk. Hazır Kurban Bayramı gelmişken kaynağını bildiğimiz kemiklerle elde edebileceğimiz ilikli sularla kolajen üretimini destekleyen, emilimini arttırmak için de bolca C vitamini içeren lezzetli tarifler yazdım.
#SağlıkYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) 9 Haziran’da düzenlendi. AYT’ye 2 milyon 19 bin 709 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, 180 dakika sürdü. AYT’de adaylara Türk dili ve edebiyatı ile sosyal bilimler 1 testinde 40, sosyal bilimler 2 testinde 40, matematik testinde 40, fen bilimleri testinde 40 olmak üzere toplam 160 soru soruldu. Uzmanlar bu yılki AYT sorularını şöyle değerlendirdi:
#Uzmanlar AYT Sorularını DeğerlendirdiMaslak’ta duvarları sanat eserleriyle dolu, etkileyici bir gökdelenin içindeyiz… Bu modern yapının bir köşesindeyse bizi 1900’lü yıllara götüren bir eczane duruyor! Türkiye’nin en köklü ilaç firmalarından Abdi İbrahim’in merkezindeyiz. Tarihi eczanenin içinde de yerli ilaç sanayimizin medarıiftiharı Abdi İbrahim’in Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut var… Büyük dedesi Abdi İbrahim’in Selanik’teki barut imalathanesinde başlayan ve bugün bir ilaç devi haline gelen başarı hikâyesini dinliyoruz...
#Abdi İbrahimD vitamini değerlerinizi düzenli olarak kontrol ettiriyor musunuz? Eğer bu önemli moleküle hak ettiği değeri vermiyorsanız, çok ciddi hastalıklara yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğunuzu bilmelisiniz. Çünkü D vitamini eksikliği, başta kanser olmak üzere kemik erimesi, diyabet, kalp rahatsızlıkları, romatizma, kronik yorgunluk ve depresyon gibi daha birçok hastalığın oluşmasının ana nedenleri arasında.
#D VitaminiSon yıllarda internet fenomenleri ve sosyal medyanın da etkisiyle moda haline gelen ve 'Atom', 'Vitamin kokteyli', 'Gençleşme iksiri' gibi sloganlarla vatandaşa sunulan hastane dışı serum uygulamaları nedeniyle acil servislere alerjik şokla getirilen hasta sayısında artış meydana geldi. Doç. Dr. ÖzlemDikme, vatandaşların sağlık kabinleri, evinin salonu, hatta kuaför salonunda dahi serum taktırdığına dikkat çekerek, “Kuaförde ya da evinde serum taktırıp alerjik şoka giren, hatta kalbi durup zor döndürülen vakalar var" dedi. Doç. Dr. Dikme, serum uygulamalarının kesinlikle doktor gerekli gördüğü takdirde ve tam teşekkülü hastanelerde yapılması gerektiğini de vurguladı.
#İstanbul140 yaşınızı, belki de daha ötesini görmek istiyorsanız şimdiden hazırlıklara başlamanızda fayda var. Teknolojideki hızlı gelişme tıp dünyasını da etkiledi. İşin uzmanları yakın gelecekte yaşlanmanın durdurulabileceğini hatta daha ileri adımların atılabileceğini söylüyor. Belli ki bilim dünyası insanlığa sürprizler hazırlıyor. Peki, ömrümüz neredeyse iki katına çıkarsa nasıl bir dünyada yaşayacağız? Prof. Dr. Derya Unutmaz, Dr. Ayşegül Çoruhlu o günleri görebilmemiz için yapmamız gerekenleri, fütürist Ufuk Tarhan uzun ömrün dünyayı nasıl değiştireceğini anlattı.
#TeknolojiEkim ayında doktor Kanokporn Tangsuan, Florida’da bir restoranda yediği akşam yemeğinden sonra hayatını kaybetmişti. Fındık ve süt ürünlerine alerjisi olan kadın siparişini verirken çalışanları defalarca alerjisi konusunda uyarmış ve teyit almıştı. Maalesef yemeği yedikten 45 dakika sonra hayatını kaybetti. Dava dosyasında yer alan adlı tıp raporuna göre kadın, süt ürünleri ve sert kabuklu yemişlerin neden olduğu anafilaksi nedeni ile hayatını kaybetti. Peki bu olayın ölümle sonuçlanmasının nedeni ne? En riskli gıda alerjileri nelerdir? Nelere dikkat edilmeli? Nasıl önlem alınabilir? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile konuştuk.
#Gıda Alerjisiİskoçya'nın Dunblane kentinde yaşayan 47 yaşındaki Nicola McFarlane, ilk olarak 2022 yılında vücudunda bir karıncalanma hissetti. Kısa süre önce yeni bir işe başlayan kadın bu durumu yaşadığı ekstra strese ve normalden daha fazla kahve içmesine bağladı.
#AlsYaşadığı karıncalanma hissini fazla kahve tüketmesine ve yeni iş stresine bağlayan 47 yaşındaki kadın, vahim gerçekle doktora gittiğinde yüzleşti. Motor nöron hastalığı olarak da bilinen ALS teşhisi konan Nicola McFarlane, bu hastalık hakkında yeterince farkındalık oluşturulmamasından ve hâlâ bir tedavi bulunamamasından şikayetçi. İşte Nicola’nın hikayesi ve ALS hakkında merak edilen her şey…
#ALSNASA’da çalışan astrofizik mühendisi Dr. Umut Yıldız, 21 yıl sonra Türkiye’ye kesin dönüş yaptı. Hürriyet’e konuşan Yıldız, “Bundan sonra Türkiye’de uzayla ilgili daha fazla şirket kurulacak, daha fazla insana ihtiyaç duyulacak. Bu alanda geç kalmış da değiliz. Türkiye öncü ülkelerden biri oluyor” dedi.
#NASAİlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzaya çıkmasının ardından Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ndeki (NASA) görevinden ayrılıp, Türkiye'nin uzay atılımını yaşamak için 21 yıl sonra ülkesine döndü. Gezeravcı'nın bulunduğu uzay kapsülünün hareketi sırasında yaşadığı duygusal anları anlatan Yıldız, CNN TÜRK'te konuşurken, 'Artık roket yanmaya başlayınca tamam gidiyor artık dedim. Gözlerimiz dolmaya başladı.' ifadelerini kullandı. Yıldız ayrıca, "Artık bu deneyimlerimi Türkiye'de değerlendirmek ve Türkiye'nin uzay atılımını hep beraberce yaşamak için NASA'dan ayrılıyorum" dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yıldız'ın geri dönüş kararını açıkladığı videoyu, 'Hoş geldiniz' diyerek sosyal medya hesabından paylaştı.
#UzayKalp sağlığından kemiklere, kasların düzgün çalışmasından uyku düzenimize vücudumuz için çok önemli bir mineral… Bu mineralin farklı çeşitleri televizyon programlarından sosyal medyaya her yerde karşımıza çıkıyor. Ancak hangi türünü ne zaman ne için kullanacağımız ve fazla kullanımında çıkabilecek sorunlar kafamızı karıştırabiliyor. Magnezyumun hangi formlarıyla nelere yaradığını, yan etkilerini, ne süreyle ve nasıl kullanılması gerektiğini nörolog Prof. Dr. Derya Uludüz’e sorduk.
#Sağlık