Absorbsiyon nedir? Absorbiyon hızını etkileyen faktörler nelerdir? Absorbsiyon düzeyindeki etkileşimler

Güncelleme Tarihi:

Absorbsiyon nedir Absorbiyon hızını etkileyen faktörler nelerdir Absorbsiyon düzeyindeki etkileşimler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2022 02:11

Absorpsiyon kelimesi bilim ve tıp üzerinden öne çıkan önemli sözcüklerden biridir. Her ne kadar günlük yaşamda pek bilinmese bile merak edilen konular içerisinde yer alır. Peki, Absorbsiyon nedir? Absorbiyon hızını etkileyen faktörler nelerdir? Absorbsiyon düzeyindeki etkileşimler hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

Bilim üzerinden bakıldığı zaman absorpsiyon kelimesi kategoriye göre farklı biçimlerde ele alınır. Aynı zamanda hem bilim hem de üzerinden öne çıkması ile birlikte önemli yere sahiptir. Diğer bir ifadeyle apsiyon emme ve soğurma yapısı üzerinden maddeler eşliğinde ele alınır ve ifade edilir.

 Absorbsiyon Nedir?

 Kelime bazında ele alındığı zaman Türkiye üzerinden absorpsiyon ‘emme ve soğurma’ biçiminde ifade edilir. Herhangi bir maddenin enerji çeşitlerine ya da bir maddeyi emebilme ve soğurma yetisi olarak değerlendirilir. Diğer bir ifade ile bir maddenin diğer madde üzerinde enerji ile birlikte, aynı zamanda emme ve soğurma yapısı üzerinden etkisini gösterir. Bu doğrultuda kimyasal bir süreç ile birlikte tepkime üzerinden bu işlem yapılır. Tabii aynı zamanda süreç içerisinde fiziksel ve tıp alanı da öne çıkmaktadır.

Haberin Devamı

 Absorbiyon Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

 Absorpsiyon hızını etkileyen belli başlı bazı faktörler bulunur. Bu faktörlerin devreye girmesi ile beraber öne çıkan tepkime hızlanır ya da yavaşlar. Örneğin tıp alanında ilaçların büyüklüğü ile beraber absorpsiyon hızı ters orantılı biçimde ilişkilidir. Yani molekül büyüklüğü attığı sürece absorpsiyon hızlı da aynı oranda yavaşlar. Bunu tam tersi olarak ise molekül büyüklüğü düştükçe absorpsiyon hızı artar. Bu sebepten dolayı bazı ufak moleküllü maddelere özel ester yapılara eklenmek suretiyle molekül büyüklüğü sağlanır. Sonuç olarak absorpsiyon hızlı önemli oranda düşüş gösterir. Tabii bunun dışında daha birçok farklı Yapı absorbsiyon hızını etkiler.

 - Farmasötik şekil ve çözücü

 - Molekül büyüklüğü

 - Konsantrasyon

 - İlaçların farmakolojik

 - Liyofilite

 - İyonizasyon

 Bu şekilde yukarıda öne çıkan faktörler absorpsiyon hızını önemli oranda etkileyerek durumu değiştirir. Bu bağlamda verilen bu maddeler absorpsiyon hızını yavaşlatır ya da hızlandırır. Bu da doğal olarak emme ve soğurma işlemi ile beraber enerji yapısında değişkenlik yaşanmasına fırsat verir.

 Absorbsiyon Düzeyindeki Etkileşimler

 Absorpsiyon düzeyindeki etkileşimler genel olarak tıp alanı üzerinden öne çıkar. Bu doğrultuda ele alınan ilaçlar ile birlikte absorpsiyonu etkisi hızlanır ya da yavaşlar. Özellikle ilaçlarının içerisinde bulunan moleküllerin büyüklüğü ya da küçüklüğü, absorpsiyon düzeyindeki etkileşimin hızlı ya da yavaş seyir almasına olanak verir. Özellikle bağırsaktan kolesterol emilimini engelleyen ilaç türleri bu konuda önemli bir etkileşim gerçekleştirir. Tüm bu unsurların yapılması adsorpsiyon düzeyindeki etkileşim ile hızının yavaşlaması adınadır. Tabii yapılan işlem sadece bununla sınırlı değildir. Aynı zamanda adsorpsiyon etkisinin terapötik etkilerinde azaltmak bu konuda önemli bir yer tutuyor. Genel çerçevede farklı ilaçlar ile beraber molekül büyüklüğü ya da küçüklüğü üzerinden absorpsiyon düzeyindeki etkileşim sağlanır.

Haberin Devamı

 Absorpsiyon Hızı Ne Demek?

 Genel olarak sistemik açıdan ele alındığında ilaç ne kadar çabuk absorbe edilirse etkisi bir o kadar güçlü hale gelir. Bu doğrultuda özellikle ilacın fiziki ve kimyasal özellikleri önemli yer taşımaktadır. Molekül büyüklüğü ne kadar küçük ise veya da çözünürlük ne kadar fazla ise bu duruma bağlı olarak absorpsiyon hızı artış gösterir. Bu durum ise ilaç üzerinden molekül büyüklüğü ne yapılan etki ile beraber değişkenlik gösterir. Böylece bu etki üzerinden sonuç olarak absorpsiyon hızı etkilenmiş olur ve azalır. Bu durum sadece tıp alanında değil aynı zamanda bilimsel çalışmalar kapsamında da ön plana çıkar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!