Tüm dünya Rusya ile Ukrayna'yı savaşın eşiğine getiren Donbas'ı konuşuyor. Her ne kadar konu bize uzakmış gibi gelse de tarih sayfalarını araladığınızda, bölgenin aslında bizim için hiç de yabancı olmadığı anlaşılıyor. Gedik Ahmet Paşa'dan Şahin Giray'a, Rusya Çariçesi 1. Katerina'dan Osmanlı Sadrazamı Baltacı Mehmet Paşa'ya kadar Ukrayna'da unuttuklarımızı ve bölgede yaşanan krizi “Putin günümüzün Petro’sudur” diyen uzmana sorduk…
#Rusya"Ya olduğun gibi görün, ya da göründüğün gibi ol" düsturuyla insanlığı dürüstlüğe ve doğruluğa çağıran Hz. Mevlana, 13. yüzyıldan günümüze hiç eskimeyen hayat felsefesi ile bütün dünyayı aydınlatmaya devam ediyor. Her yıl bir hafta, özel olararak "Mevlana Haftası" olarak kutlanıyor. Peki, Mevlana Haftası ne zaman?
#Mevlana HaftasıCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Hacı Bektaş Veli'nin ait olduğu, büyüttüğü ve derinleştirdiği gelenek, bizim Anadolu irfan geleneğimiz olarak yüzyıllardır sadece bu topraklara değil, bu toprakların çok ötesinde bütün insanlığa ışık tutmaya devam ediyor." dedi.
#Cumhurbaşkanlığı Sözcüsüİpekyolu’nu Akdeniz iskelelerine bağlayan hanlar hanına bir yolculuk yaptık. Antalya’nın en büyük doğal gölünün yanı başındaki Selçuklu hatırasına, Kırkgöz Han Kervansarayı’na düştü yolumuz. Öncesinde aynı adı taşıyan gölde mola verip nefes aldık.
#GazetehaberleriAralık ayında tüm gözler Konya’ya çevrilir. Çünkü Şeb-i Arûs zamanıdır. Her yıl bu tarihte Mevlânâ ile buluşmak, onun vuslatına şahit olmak, onu anlamak, hissetmek için Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden insanlar akar Konya’ya..Kentin Turizm ekonomisi açısından da çok önemli bir hareketliliktir bu.
#BursaNasiruddin Tusi 11 Cemâziyelevvel 597’de (17 Şubat 1201) Tûs’ta doğdu. İlmi anlamda pek çok gelişime imza atan Nasiruddin Tusi, dönemin tanınan ilim insanlarından olmuştur. Tûsî, Öklid’in beşinci postulatı olan “koşutlar postulatı”nı yeterince doyurucu bulmamış ve onu “Tûsî postulatı” diye tanınan başka bir şekilde ortaya koymuş, bu postulatı kanıtlamada başarılı olamamışsa da postulatının ne olduğunun açıklığa kavuşmasına ve Öklid dışı geometrilerin ortaya çıkmasına öncülük etmiştir. İşte, Nasiruddin Tusi hakkında detaylı bilgiler
#Nasiruddin TusiÜlkemizde ve Avrupa'da pek çok tarihi yapılar bulunmaktadır. Bu tarihi yapılardan birisi de Estergon kalesidir. Estergon kalesi gerek tarihi gerekse de özellikleri ile tam anlamıyla bir tarih kokan yapıdır. Estergon kalesi son aylarda internette en çok araştırılan tarihi yapılardandır. Estergon kalesi Avrupa'da ki en eski kalelerden biridir. Peki, Estergon kalesi nerede? Estergon kalesi tarihi, özellikleri ve hakkında bilgiler nelerdir? İşte, Estergon kalesine dair tüm detaylar.
#Estergon Kalesi Nerede?Gerek tarihi yapısı ile gerek coğrafi güzelliği ile Şanlıurfa ülkemizin güzide şehirlerinden biridir. Oldukça köklü bir tarihi yapısı olan Şanlıurfa aynı zaman da pek çok gezilecek turistik tarihi mekanları bulunmaktadır. Peki, Şanlıurfa ilinde en çok gezilen yerler neresi? Şanlıurfa'nın ilçeleri neler ve hangi bölgede bulunmaktadır? Sizler için bu soruların cevabını sizler için derledik.
#Şanlıurfa İlçeleriAralık ayının yaklaşmasıyla birlikte Mevlana Haftası gündeme geldi. Mevlana’yı daha iyi anlamak için her yıl aynı tarihler Mevlana Haftası olarak anılmaktadır. Özellikle Mevlana şehri Konya’da çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Peki, Mevlana Haftası ne zaman? Mevlana kimdir, ne zaman öldü?
#Mevlana HaftasıMuhammed Celâleddîn-i Rumi, veya kısaca bilinen adıyla Mevlana, İslam dünyasının en büyük mutasavvıflarından biridir. Kaynaklarda 17 Aralık 1273’de hayatını kaybettiği belirtilen Mevlana’nın sözleri bugün hala çok sık kullanılmaktadır. İşte, Mevlana’nın hayatına ilişkin bilgiler ve sözlerinden derlemeler…
#Mevlana KimdirAnadolu’ya 300 yıla yakın hükmeden Selçuklular bu coğrafyada hanlar, kervansaraylar, medreseler, hamamlar, kaleler, tersaneler ve camiler gibi sayısız eser inşa etti. Üstelik bunu ‘Moğol İstilası’yla baş etmeye çalışırken yaptılar. Jürimiz, her biri paha biçilemez olan bu mimari şaheserlerden muhakkak görülmesi gerekenleri seçtik. İşte Selçuklu'nun Anadolu'ya bıraktığı en önemli 10 eser...
#SeyahatDün, Şeb-i Arus’tu; “Ne olursan ol, gel” diyen büyük İslam düşünürü Mevlânâ Celâleddin-i Rumi’nin ölüm yıldönümü. Farklı fikirlere ve farklı olana karşı hoşgörüsüzlük giderek artarken, onun sevgiyi merkeze alan öğretisinden yararlanmaya bugün belki her zamankinden daha çok ihtiyaç var. Bugün hayatta olsa, bu hoşgörüsüzlük ortamında o ne derdi? Rumi’nin 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ve tasavvuf konusunda uzman, yazar Mim Kemal Öke’ye sorduk.
#Mevlana- TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:- "Türkiye'yi tarımda uluslararası bir oyuncu yapabilmek için, Türkiye tarımını küresel piyasalara taşımak için ürün ihtisas borsasını da kurmamız gerekiyor"- "Ürün ihtisas borsasını da kurduğumuz zaman sadece hububat değil, pamuğundan fındığına, zeytininden incirine kadar Türkiye'nin tüm coğrafyasında tarım ürünleri tek bir çatı altında alınıp, satılmaya ve değer kazanmaya başlayacak. Türkiye, tarım ticaretinde en büyük devrimi yapmış olacak. Bu devrimin de inşallah Sayın Başbakanımıza nasip olacağını ümit ediyorum"