Büyük şehirlerde yaşayanların bir kısmının hayalidir bir gün ata topraklarına dönmek, orada doğayla iç içe yaşayıp üretim yapmak. Çoğu zaman hayallerde kalır ekmek-biçmek… Fakat bunu gerçekleştirenler de var. Köylerine dönen, kendilerine köy bulan ve orada üreterek hayat kuranlar nasıl başardıklarını anlattı.
#Büyük Şehir3 hafta önce, 9 günlük Kurban Bayramı vesilesiyle Ayvalık Limanı’ndan Yunanistan’ın Midilli Adasına gitmek isteyen Türk tatilcilerin oluşturduğu kuyruğu görmüşsünüzdür. Sosyal medyada sıranın uzunluğu konuşulmuştu günlerce. Aynı görüntü, yeniden gündemde. Bu kez bir soru ile: “Çeşme, Bodrum, Marmaris gibi cennet kıyılarımız dururken neden Yunan Adaları’nı tercih ediyoruz?” 9 günlük tatilin 1 haftasını soruya da konu olan Midilli’de geçiren biri olarak cevap veriyorum: “Paramız çok olduğu için değil daha ucuza hizmet aldığımız için.” Peki Türk turizmci ne diyor? İşte yanıtı.
#Yunan AdalarıAudrey Hepburn’den Grace Kelly’ye jet-set isimlerin asırlardır yazlık mekânı olan Capri, bu yaz için Türk iş, sanat ve cemiyet hayatından birçok ismin tatil ajandasında. Ben de adanın yolunu tuttum ve trend noktaları keşfettim. İşte İtalya’nın bu meşhur tatil adasındaki en popüler ziyaret rotası...
#CapriBu yıl bir görünüp bir gitse de güneşli, sıcak günler kapıda, sokaklar bizi çağırıyor. Şimdi bahar havasının, sonra da yazın hakkını vermek için ister pikniğe gidin, ister açık hava konserlerinde coşun. Ya da doğa yürüyüşleri yapın, yaşadığınız şehrin sokaklarını keşfedin... Yaz esintisinde ya da yıldızların altında vakit geçirin. Dışarıda olmanın tadını çıkaracağımız adresleri, aktiviteleri gazetecilere, kent yazarlarına ve işi gezmek olanlara sorduk.
#Melis YılmazGeçtiğimiz hafta bütün dünya bir düğün törenine gözlerini dikti... Törenin yapıldığı ülkenin önde gelen politikacıları, kraliyet ailesi üyeleri ve aristokratları o törende buluştu. Başkentte bulunan tarihi mekandaki törenin ardından 400 seçkin konuk, gelinin ailesine ait olan dağ manzaralı malikanede kutlama yemeğine katıldı.
#Jose Luis Martinez Almeida1 Kasım Dünya Vegan Günü farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinliklerle tüm dünyada kutlanıyor. Hayvan hakları, iklim krizi ya da sürdürülebilirlik... Sebebi ne olursa olsun bitki temelli beslenenlerin sayısının artmasıyla birlikte vegan mekânlar da hızla çoğalıyor. Jürimize vegan tabaklarıyla lezzetten ödün vermeyen adresleri sorduk.
#GastronomiModa’daki Rafine’de isteyen kahve içip yanında bir kurabiye-brownie alabilir, isteyen daha ciddi bir kahvaltı yapabilir. İsteyense güzel bir öğle ya da akşam yemeği yiyebilir. Ben hepsini yaptım ve genelde hoşnut ayrıldım. Ama hangisi olağanüstü diye sorsanız en basit olanı bana en büyük zevki verdi derim...
#KruvasanOnlar köy yaşamını sosyal medyaya taşıyor. Elbette kendi tarzlarında... Instagram’da yüz binlerce takipçileri var. Elif Akçivi (@gezenoglak) yöresini tatlı şivesiyle tanıtan bir Yörük kızı. Havvanur Kösem (@keciperver) köyde yapılan işleri eğlenceli üslubuyla anlatıyor. Mutlu Karaduman (@gorunmezkaza) moda çekimlerine köydeki imkânlarla yeni bir bakış açısı getiriyor.
#Ceren Naz BüyükÜlkemizde hâlâ pek az mekânın menüsünde var ama son yıllarda dünya çılbırı giderek daha çok konuşur oldu. Yazarımız Vedat Milor için bu durum hiç şaşırtıcı değil zira her evde olan malzemelerle, herkesin yapabileceği, masrafı az, doyuruculuğu yüksek bir yemek bu... Çılbırın önlenemez yükselişinde sağlıklı beslenme trendinin de büyük bir payı var Milor’a göre… Ancak yazarımız ekliyor: “Dünyada fermente gıdalara, yoğurda ilgi artarken kendi ülkemizde kendi ürünümüzün kalitesinin düşmesi acıklı! Gerçek yoğurt Türkiye’de artık çok zor bulunuyor.”
#ÇılbırGülin Kayhan, Tokyo’daki on yıllık akademik kariyerinden sonra Eskikaraağaç Köyü’ndeki evine geri dönmeye karar verdi. Doğal yaşama geçişte çocukluğunun deneyimlerini takip ederken, kurduğu hayalleri sofrasında paylaşmak için evinin kapılarını açtı. Köyle şehir hayatını yeniden harmanlayan Gülin Kayhan, “Leylek Köy Göl Evi’nin hikâyesi aslında kırsal turizmle köydeki değerlerin yeniden hatırlanmasına dair bir girişim hikayesidir” diyor.
#BursaKraliyet ailesi ve dünyanın popüler figürleriyle başlayan ‘double wristing - çift bilek’ akımının Türkiye’de de yaygınlaşmaya başladığını söyleyen Saat ve Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, ‘‘Bu yıl yüzde 110 büyüme bekliyoruz’’ dedi. Kaya, perakendede genel olarak işlerin iyi olduğuna dikkat çekerek, ‘‘Sektörde şikâyet eden bir kişi bile duymadım. Deprem kayıpları da telafi edildi’’ diye konuştu.
#Ramazan KayaFeriye’de pop-up restoran günleri başlıyor. 23 Nisan’da çocuklar için pizza eğitimi... Antakyalı Güzelburç Tugay Kasabı, Madera’ya konuk oluyor. MSA, dijital eğitimlerini başlattı. Bozukbağ Kahvaltıcısı sezonu açtı. Yeme-içme dünyasından en yeni haberler...
#Ramazan BayramıYüz yıl ve daha fazla yaşayan çok az insan var. Haliyle asırlık insanların uzun yaşam sırları çok merak ediliyor ve haberlere konu oluyor. Kimine göre işin sırrı sürekli çalışmak, kimine göre hobileri, kimine göre içinde hiçbir şey tutmamak, kimine göre her daim pozitif kalmak... İşte ilerlemiş yaşına rağmen sağlıklı bir şekilde hayatını sürdüren asırlık insanların kendi anlatımları ile hikayeleri...
#SağlıkRAMAZAN ayına bu yıl büyük üzüntüler, deprem nedeni ile yaşamını yitiren on binlerce yurttaşımızın acısıyla girdik. 2020 yılında başlayan Kovid-19 pandemisi yüzünden altüst olan hayatlarımız bir kez daha sarsıldı. Aslında koronavirüs salgınıyla beraber evlere stoklanan un, makarna, pirinç gibi gıdalar ve o süreçteki hareketsiz yaşam çoğumuzun kilosuna kilo ekledi, aynalara mutsuz bakar olduk. Beslenmede dikkat edilmesi gereken kuralları beslenme ve diyetetik uzmanları her fırsatta anlatsa da konunun önemi bir türlü algılanamıyor. Uzm. Dr. İnci Haznedaroğlu Erkin, Ramazan ayında oruç, beslenme ve duygusal yeme konularında önemli açıklamalarda bulundu:
#1Geçtiğimiz haftalarda İlber Ortaylı, katıldığı bir programda serpme kahvaltının görgüsüzlük olduğunu ve böyle bir gıda kıtlığında bu israfa gerek olmadığını söylemişti. Serpme kahvaltıyı savunan da oldu, Ortaylı’ya katılanlar da... İşin uzmanları kahvaltının kültürümüzde önemli bir yeri olduğunu ancak böyle mükellef sofraların aslında kurulmadığını söylüyor.
#KahvaltıMuzun girmediği, sevilmediği ev yok. Yulaflı kâselerin, pankek tariflerinin olmazsa olmazı, kremayla yakaladığı müthiş uyum sayesinde pastaların da vazgeçilmezi... Kızarmışıysa Uzakdoğu ülkelerinde çok seviliyor. Muzlu tariflerimin hepsi çok pratik, evinizde mutlaka deneyin.
#MuzHer yıl ocak ayında vegan yaşam biçimini tanıtmak ve bazı doğru bilinen yanlışları değiştirmek adına ‘Veganuary’ isimli bir kampanya yapılıyor. Ben de Türkiye’de bitkisel alternatifleri deneyimleyebileceğiniz harika birkaç mekânı tanıtmak ve iştah açan vegan tarifler vermek istedim. Portekizli hamurişi pastel nata’yı ve kış sebzeli kişi bu ay siz de bitki temelli hazırlamayı deneyin.
#Vegan