Dünyanın en popüler uygulamalarından WhatsApp kullananlar için dikkat edilmesi gereken yeni bir sürüm keşfedildi. FMWhatsapp sürümü ile cihaz sahibine ücretli abonelikler verebiliyor hem de kullanıcılar yasa dışı faaliyetlere karşı savunmasız bırakabiliyor.
#FmwhatsappUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Akıllı Ulaşım Sistemleri teknolojisi ile donatılmış Yavuz Sultan Selim Köprüsü Kuzey Çevre Otoyolu’nda şehir dışı lojistik merkezleri arasında sürücüsüz lojistiğe imkân tanıyacak Ford Trucks’ın Seviye-4 Otoyol Pilotu Teknolojisine sahip otonom kamyonunu test etti. Bakan Uraloğlu gerçekleştirdiği basın açıklamasında, “Otonom araçların optimum düzeyde çalışabilmesi için onlara uygun olarak yolların da akıllı ulaşım sistemleriyle donatılmış akıllı yollar olması gerekiyor. Bu kapsamda tüm ulaşım modlarında mevcut yol kapasitelerini etkin kullanarak; seyahat sürelerini azaltmak, trafik güvenliğini arttırmak ve enerji verimliliği sağlayarak ülke ekonomisine katkı sağlamak için akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştırıyoruz.” dedi.
#Bakan UraloğluUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yollarda güvenliği en üst düzeye çıkarmak amacıyla akıllı ulaşım sistemleri projesini İstanbul'da başlatacaklarını belirtti. Uraloğlu, kaza riskini en aza indirecek projenin 2025 yılının sonunda tamamlanacağını, daha sonra ülke çapında yaygınlaştırılacağını vurguladı.
#Akıllı YollarUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yollarda güvenliği en üst düzeye çıkarmak amacıyla akıllı ulaşım sistemleri projesini İstanbul'da başlatacaklarını belirtti. Uraloğlu, kaza riskini en aza indirecek projenin 2025 yılının sonunda tamamlanacağını, daha sonra ülke çapında yaygınlaştırılacağını vurguladı.
#Ulaştırma Ve Altyapı BakanlığıTürkiye’nin yeni nesil teknoloji şirketi Cerebrum Tech, derin öğrenme temelli dil modeli kullanarak geliştirdiği yapay zekâ uygulaması ‘Cere’yi mobil telefon kullanıcılarının deneyimine sundu. Yazılı ve sesli sohbet edebilen Cere, ruh halinize göre müzik parçası öneriyor, gündemdeki haberleri derliyor, yemekten modaya, sağlıktan spora hemen her konuda bilgi paylaşıyor. Geniş dil modellerini baz alarak geliştirilen ve canayakın olması için özel eğitilen Cere’nin ilk mobil uygulama olduğunu söyleyen Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul, “Cere hem güncel trendleri yakından takip eden bir influencer, hem de kurumsal versiyonu ile iş yaşamını kolaylaştıran bir çalışma arkadaşı. Türkçe sesli dil desteği ve mobil uygulamanın erişim kolaylığı ile kullanıcılar yapay zekanın olanaklarını hem günlük hem de iş yaşantılarında deneyimleyebilecek” dedi.
#CereGünümüzün en önde gelen teknoloji trendlerinden olan yapay zeka (artificial intelligence – AI) pek çok iş sürecini de yeniden şekillendiri-yor. Ancak, son dönemlerde artan yatırımlara, ilgiye ve yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesi için gereken donanımların ve yazılımla-rın oldukça gelişip, hızlanmasına ve maliyet açısından da erişilebilir olmasına rağmen; pek çok işletme, süreçlerini optimize etme, müşteri memnuniyeti ya da maliyet avantajı sağlama açısından, bu önemli teknolojiden yeterince yararlanamıyor. Bu yazımda, son dönemlerde kendi karşılaştığım birtakım problemlerden hareketle, bu problemlere AI ile nasıl çözümler sağlanabileceğini paylaşmak istedim.
#Ergi ŞenerDeloitte’un Dijital Tüketici Trendleri 2021 Araştırması’nın sonuçları kullanıcıların hayatla bağını elektronik cihazlar üzerinden kurduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre akıllı saat ve fitness bilekliği altın çağını yaşıyor, hızlı internet ve 5G’ye talep artıyor. Türkler akıllı TV, robot süpürge ve akıllı ev aletleri sahipliğinde global ortalamanın hayli üstünde. Akıllı cihazları en fazla kullananlar 25-34 yaş aralığında.
#AraştırmaMicrosoft’un kurucusu, önde gelen bir girişimci, yatırımcı ve iş insanı olan Bill Gates’in, “en sıra dışı ve zor yıl” olarak nitelendirdiği 2021 yılının bitmesine artık sadece günler kaldı. 2021’i zor ve sıra dışı yapan etkenlere baktığımızda, global ölçekte, tüm insanlığı ilgilendiren sorunlar ile ortaklaşa mücade etmek durumunda kaldığımızı görmekteyiz: Pandeminin bitmeyen etkileri, iklim krizi kaynaklı sıradışı doğa olaylarının artışı, ekonomik sıkıntılar, kuraklık, vb…
#Ergi ŞenerGeleceğin bankacılık deneyimini daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefleyen Akbank, yeni marka yüzü Serenay Sarıkaya’nın yer aldığı reklam kampanyasıyla pandemi nedeniyle ihtiyaçlarını erteleyen herkesi Akbank Mobil’e girerek Akbanklı olmaya ve harekete geçmeye çağırıyor.
#Sponsorlu İçerikYapılan araştırmalar çocukların artık yedi yaşından itibaren kendi telefonlarına sahip olmaya başladıklarını gösteriyor. Uzmanlar hatta Bill Gates gibi teknoloji dünyasının içinden isimler farklı ve karşıt görüşler ortaya koymalarına karşın artık hepimiz dijital teknolojilerle karşılaşma yaşının giderek aşağıya doğru indiğine şahit oluyoruz.
#Can ErginkurbanPandemi süreci dijital dönüşüm sürecini zorunlu kıldı ve Türkiye'de pek çok şirket dijital dönüşüm yolculuğuna başlayıp bu sürece hızlıca adapte oldu. Bu açıdan sunduğu geniş yelpazedeki çözümleriyle işletmelerin yanında olan ve sektöre yön veren teknoloji devi Cisco'nun Türkiye Genel Müdürü Didem Duru, Hürriyet'e önemli açıklamalarda bulundu.
#Cisco2021 ve sonrasında öne çıkacak teknoloji trendleri neler olacak? Pandeminin güvenlik boyutuna etkisi ne boyutta oldu? 2021’de bu alanda hangi başlıklar öne çıkacak? Cisco Türkiye Genel Müdürü Didem Duru, Hürriyet'e önemli açıklamalarda bulundu.
#Didem Duruİçinde bulunduğumuz ve işletmeleri ve sektörleri radikal bir biçimde etkileyen değişim süreci, pazarlamanın geleneksel tanımının ve uygulama alanlarının da yeniden gözden geçirilmesini gerektiriyor… Yeni teknolojiler, özelikle yapay zekâ, büyük veri, 5G ve IoT (nesnelerin interneti), her sektördeki firmaların müşterileri ile etkileşim kurma şeklini önemli ölçüde değiştiriyor. Bu teknolojiler ve hayatımıza giren artan dijital kanallar ile pa-zarlamacılar artık, müşterilerinin yaşamlarına değer katmak için her zamankinden daha fazla fırsata sahipler.
#Ergi Şener2020’de pek çok şey gibi, fiziksel etkinliklerden, canlı konserlerden ve spor müsabakalarından da mahrum kaldık. Çoğu etkinlik tamamen ertelendi, iptal edildi; bir kısmı ise büyük kısıtlamalar ile etkisi azalarak gerçekleşti. 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk defa bir olimpiyat ertelendi, hatta Japonya’nın bu yaz gerçekleşmesi planlanan olimpiyatları tekrar ertelemeyi planladığı ya da oyunların seyircisiz gerçekleşme ihtimali son günlerde gündemdeki yerini koruyor.
#Ergi ŞenerSensörlerin daha yaygın kullanımından parolasız bir geleceğe ve dijital uçurumun kapanmasına kadar, 2021, daha fazla çeviklik, esneklik ve inovasyon sağlayan teknolojileri hızlandıracak. İşte 2021 ve sonrası için öngörülen en önemli 6 teknoloji trendi...
#CiscoTime dergisi tarafından, “şimdiye kadarki en kötü yıl” olarak nitelen-dirilen 2020, teknoloji dünyası açısından da unutulmayacak bir yıl oldu. Pandemi, bizi rutinlerimizden çıkmaya zorlayarak, yaşama ve çalışma şeklimizi çarpıcı bir biçimde değiştirdi. Zorunluluktan kaynaklı değişim, kullandığımız teknolojilere de yansıdı. Uzun süredir tartışılan pek çok uygulamanın hızla hayatımıza girişine tanıklık ettik. Şu bir gerçek ki teknoloji bu denli hayatımızda olmasa, bu süreçte işlerimizi bu denli kesintisiz devam ettirmemiz de mümkün olmayacaktı. Bu nedenle pek çok kez dile getirdiğimiz üzere, tüm sektörler açısından yeni teknolojiler hayat kurtarıcı bir etkiye neden oldu.
#Ergi ŞenerPek çok sektörde olduğu gibi, otomotiv sektöründe de inovasyon artık geleneksel oyunculardan ziyade, teknoloji firmalarından geliyor ve otomobillerimiz de tekerler üzerinde giden oldukça gelişmiş bilgisayarlara dönüşüyor… Bir önceki yazımda da belirttiğim üzere, Apple’ın son tüketicilere yönelik araba projesi ve sürücüsüz araç teknolojilerine yönelik hamleleri bu radikal değişime oldukça somut bir örnek teşkil ediyor.
#Ergi ŞenerKoronavirüs ile perakende sektöründe ciddi bir dönüşüm yaşanıyor, fiziksel mağazaların rolü tekrar tanımlanıyor. Bununla birlikte, e-ticaretin büyümesini ve online kanallardan siparişlerde görülen önemli artışı, fiziksel mağazacılığın sonu olarak değerlendirmek de doğru değil. Gerçek şu ki, fiziksel mağazacılık devam edecek; sınıf ortamındaki derslerin, ofiste çalışmanın devam edeceği gibi… Ancak, e-ticaretin ve gelişen dijital servislerin perakendeciliği nasıl etkilediğini ve dönüştürdüğünü düşünmek gerekiyor.
#Ergi ŞenerGünlük yaşamını dijital olarak sürdüren, dünyadaki dönüşüme ayak uyduran milyonlarca tüketici; şirketleri ve markaları da dönüşüme zorlamayı sürdürüyordu. İletişimden alışverişe, eğlenceden bilgi paylaşımına kadar geniş bir dijital deneyimden söz ediyoruz. Dijital tüketiciler online alışveriş yapıyor, sosyal medyadan, sitelerden yorum okuyor-değerlendirme yapıyor, film izliyor, WhatsApp’tan birçok işini çözüyor. Bu yeni dijital tüketici tipi, bir süredir şirketlerin yatırımlarını belli ölçüde etkilese de COVID-19 pandemisiyle şirketler; dijitalleşme, çevik olma, hızla durumu anlayıp, bilgi kaynaklarını değerlendirme, karar alma ve uygulamaya geçirmenin ne kadar önemli olduğunun daha da farkına vardılar.
#TeknolojiKorona virüsünün iş yaşamında yarattığı fırtına etkisi ile birlikte, özellikle liderlerin ve IK yöneticilerinin pek çok süreci baştan tasarlamaları gereken bir dönemdeyiz. Pandemi, şirketlerin geleneksel operasyonel ve stratejik hedeflerini ciddi biçimde etkilerken; bu süreçte öne çıkan yeni trendlerin etkisinin değerlendirilmesi, hızlı aksiyon gerektiren alanların belirlenmesi ve kriz kaynaklı hedef ve planların ne ölçüde değiştiğinin analizi daha da önem kazanıyor.
#Hürriyet