Mitoloji haberleri sayfasında Mitoloji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 703 Mitoloji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kutsallığın, bolluğun, bereketin, adaletin, sağlığın, barışın sembolü olan zeytin, mitolojilerin de baş meyvesi. Kimi zaman başarılı bir sporcunun şampiyonluk tacı, kimi zaman Mısır tanrıçalarının meyvesi, kimi zaman da Afrodit’in güzelleşmek için yüzüne sürdüğü bir iksir olarak çıkıyor karşımıza...
#ZeytinÖzellikle genç izleyicilerin büyük ilgi gösterdiği mitoloji filmlerinde Antik Yunan ve Roma mitolojisinde yer alan birçok kahraman yer alıyor. 1980'li yıllardan sonra sinema tarihinde senaryosu mitolojik olaylara dayanan onlarca film çekildi. Sinemaseverler için yeni ve eski, en çok izlenen mitoloji filmlerini listeledik.
#MitolojiMitolojik dönemden günümüze kadar at birçok farklı yapı altında durumu temsil eder. Aynı zamanda bütün farklı kültürler ve topluluklar için at önemli bir yere sahiptir. Peki, at neyi temsil eder ve simgeler? At sembolü ne anlama gelir detayları ile derledik.
#At Neyi Temsil EderHürriyet Seyahat gezginlerimizden Serda Büyükkoyuncu, ‘Antik Yunan Mitolojisi: Tanrıların Aşk Hayatı’ adlı ilk kitabının heyecanını yaşıyor. Lisansta bilgisayar mühendisliği, yüksek lisansta istatistik okuyan ve on parmağında on marifet olan gezgin yazarımızla kitabını konuşmak için buluştuk. Bize ‘bu kadar meraklı nasıl olunur’u anlattı.
#HeraklesEvren ve evrenin nasıl yaratıldığı ile Antik çağda yer alan Tanrı ve Tanrıçalar mitoloji ile ilgilenen insanlar tarafından merak edilen konuların başında gelmektedir. Her medeniyetin kendine ait olan ve farklı isimlerle anılan pek çok Tanrısı ve Tanrıçası bulunmaktadır. Bunlar toplumun herhangi bir alanını simgeleyen ve insanlar tarafından saygı gösterilen yüce kişiler olarak belirtilmektedir. Bu yüce kişilerden bazıları diğer Tanrı ve Tanrıçalara göre daha üstün meziyetlere sahip olabilmektedir. Peki, Tanrı isimleri - İskandinav, yunan, mısır ve mitolojik erkek tanrıların isimleri ile anlamları neler olmaktadır? İşte, tanrı isimlerinin ne olduğu hakkında bilgi edinmek isteyenler için gerekli olan detaylar.
#TanrıHilal Polat ilk kişisel sergisi ‘Arzu Kadar Kadim’de kendi mitolojisini kurguluyor. Seyirciyi teatral bir deneyimin içine çekip nakışları, heykelleri, müzik, ses ve ışık tasarımı eşliğinde; farklı olduğu için helak edilmiş bir âlemin öyküsünü anlatıyor.
#Hilal PolatTarihe, arkeolojiye, mitolojiye ve psikolojiye ilgi duyanlar için “Klasik Mitolojiden Tanrıçalar” atölyesi 9 Ekim – 13 Kasım tarihleri arasında ArkeoPera’da gerçekleşiyor. Altı hafta sürecek olan okuma atölyesi, meraklılarını; mit, mitoloji, psikoloji, dişi enerjiler ve arketipler gibi heyecan verici konularda, disiplinlerarası bir yolculuğa çıkarıyor.
#AtölyeÇanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar köyünde bulunan ve mitolojiye göre 2 bin yıl önce Apollon Smintheus Kutsal Alanı'nda yaşadığı rivayet edilen farelerin, 73 adet minyatür heykeli yapılarak tapınağın basamaklarına konuldu.
#ÇanakkaleÖnemli tarih kayıtlarında aşk, görmezden gelinir. Savaşlardaki başarılar aşka tercih edilir. Noter belgeleri ve nüfus cetvelleri, aşkı aşk olmaktan çıkarıp değersiz kayıtlara dönüştürür. Geriye sanat ve edebiyat kalır; özel mektuplar, günlükler, şiirler, resimler, tablolar ve heykeller…
#AŞKSanatçı Kürşad Yılmaz, “Wakan Oyate (Kutsal Yüzler)” isimli yeni sergisini Kürşad Art Gallery’de sanatseverlerin beğenisine sundu. 30’dan fazla eserin yer aldığı sergi, sembolik olarak Kızılderililere uygulanan soykırımın başlangıç tarihi ve onlar için büyük bir yas günü olan 12 Ekim’de açıldı.
#Kürşad YılmazGizem ve Gülay bu hafta çocuklara seyahati sevdirmenin yollarından biri olan kitaplardan bahsettiler. Saffet Emre Tonguç ve Serda Büyükkoyuncu’nun yeni çocuk kitabı serisini yazarlarına sorup maceraya ailece atılmak isteyenler için kitabın turlarının da yapılacağını öğrendiler.
#ÇocukHerkesin bu yaşamda bir görevi var. Bazıları görevlerini ömürleri boyunca arıyorken, bazıları çok erken dönemlerinde bunu keşfedebiliyor. Varlık amacını erken yaşlarda bulan Şefika Kutluer, dünyanın tanıdığı flüt virtüözü. Flüte hayat veren ‘nefes’i, sadece müzik severlerin hayranlığını kazanmakla kalmıyor, aynı zamandan şifaya da vesile oluyor.
#Sponsorlu İçerikHerkesin bu yaşamda bir görevi var. Bazıları görevlerini ömürleri boyunca arıyorken, bazıları çok erken dönemlerinde bunu keşfedebiliyor. Varlık amacını erken yaşlarda bulan Şefika Kutluer, dünyanın tanıdığı flüt virtüözü. Flüte hayat veren ‘nefes’i, sadece müzik severlerin hayranlığını kazanmakla kalmıyor, aynı zamandan şifaya da vesile oluyor.
#1Kültür ve Turizm Bakanlığı merkez teşkilatında çalıştırılmak üzere, Genel İdare Hizmetleri Sınıfında 9 uncu dereceden boş bulunan, 30 Kültür ve Turizm Uzman Yardımcısı kadrosuna atama yapmak amacıyla, Kültür ve Turizm Uzmanlığı Yönetmeliği hükümlerine göre, sözlü sınavla Kültür ve Turizm Uzman Yardımcısı alınacaktır.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıTanrılarla insanların birbirleriyle yaptıkları savaşları anlatan manzum eserlere mitoloji denir. Mitolojik hikayeler üslup bakımından destanlara, içerik bakımından masallara benzer. Bu tür hikayelerde doğaüstü güçlere sahip varlıklar ve onların başından geçenleri detaylı bir şekilde anlatılır. Mitoloji kelimesinin bulmaca cevaplarını harf harf derledik.
DAP Yapı İzmir’deki ikinci konut yatırımı için Çeşme’yi seçti. Denize sıfır projede, yerel mimariye uygun yalı ve yalı daireleri yer alacak. Çeşme projesi için uzun yıllar hazırlık yaptıklarını dile getiren DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “İstanbul Boğazı ile özdeşleşen yalı konseptini Ege’ye taşıyoruz” dedi.
#DAP YapıEGE’nin serin sularının dövdüğü kayalar, neoklasik mimarinin güneşle hayat bulduğu rengarenk evler, balık lokantaları önünde asılmış kuruyan ahtapotlar, yaz aylarında nüfusu üçe beşe katlanan, küçük limanından feribotun eksik olmadığı Simi, Oniki adaların belki de en çekicisi.
#BursaBir süredir sağlık sorunları yaşanan Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, şair, oyun yazarı ve tiyatro yönetmeni Yılmaz Gruda 94 yaşında hayatını kaybetti. Ayşe Erbulak, usta sanatçıyı paylaştığı fotoğrafla andı. Erbulak, paylaşımında sitemini de dile getirdi.
#Yılmaz GrudaFelsefe Thales’le başlamıştır. O ilk filozoflardan olup felsefenin ve bilimin öncüsü kişi olarak kabul edilir. Thales gerçek bir soyludur ama “soylu” sözcüğü o zamanlar geçerli bir tanım olmadığı için oldukça “varlıklı” bir aileden geldiğini söyleyelim.
#1Avrupa'yı günlerdir etkisi altına alan sıcak dalgalarının ilkine Kerberos, ikincisine ise Kharoon adı verildi. Bu isimlerin Yunan mitolojisindeki iki karaktere ait olduğunu biliyoruz ama neden seçildiklerini biliyor muyuz? Kharoon ve Kerberos isimleri bize ne anlatıyor? Daha da önemlisi bazı bilim insanları bu isimlendirmeye neden karşı çıkıyor? Tüm cevaplar haberimizde...
#KerberosDoğu ve Batı kültürüne ait öğeleri bir arada kullanarak ürettiği masallar, mitlerle örülü yapıtlarıyla çağdaş Türk resminde özel bir yerde duran Selma Gürbüz, Kıymet Giray’ın küratörlüğünü üstlendiği ‘Mitler, Tanrılar ve Gerçekler’ başlıklı retrospektif sergiyle Bodrum’da anılıyor.
#Selma GürbüzAkdeniz kültürü ve ruhuyla büyüyen Ayşan Aslıhan Şişman, Ayasofya’nın kubbesinde bulunan Serafim Meleği’nden Dionysos’u anlatan vazo resmine, Troya Atı’ndan İskender’in İbeks’ine, Giritli toprak anaya kadar farklı coğrafyaların mirasını yeniden yorumlayarak fular, şal, mendil ve kimonolar tasarlıyor. Lirik dans gösterimi ve gastro-mitolojik tadımlar için de geri sayımda...
#1Mimar Sinan GSÜ Sosyoloji Bölümü’nde verdiği ‘Savaş Ontolojisi’ derslerini aynı adla kitaplaştıran Ali Akay, dünya tarihine yön veren haklı-haksız, kanlı-kansız ihtilaflar ile felsefe, göstergebilim, sosyoloji, sanat tarihi ve mitolojiyi masalsı bir akıcılıkta harmanlıyor.
#Savaş OntolojisiAlexis Wicks ‘Kızıldeniz’ ile geniş literatür bilgisini tarih felsefenin içinde yoğururken merkezde tuttuğu amaca kolaylıkla dönme refleksine sahip bir çalışma sunuyor. Kızıldeniz üzerinden bir tarih felsefesi yanında Osmanlı tarihyazıcılığının imkânlarını düşünmek için çıtası yüksek, hayli zengin bir kitap...
#Kızıldenizİstanbul’un sembollerinden biri olan ve geçmişi MÖ 410’a kadar uzanan Kız Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Eylül 2021’de başlatılan kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından, 11 Mayıs Perşembe günü anıt müze olarak ziyarete açıldı. Hürriyet Hafta Sonu Ekleri olarak biz de oradaydık. Hafif bulutlu bir günde, Boğaz’ın ortasında bir inci gibi ışıldayan ve cazibesini hiç kaybetmeyen kültür mirasımızın ülkemiz için değerini, yenileme çalışmaları hakkındaki tartışmaları ve yeni misyonunu konunun uzmanlarına da sorduk.
#Kız Kulesi