Pandemi sonrasında şimdi de hızla yayılan mevsim hastalıkları ile baş etmeye çalışıyoruz ve hemen her eve uğrayan influenza vakaları da temiz ortamlarda yaşamanın önemini bir defa daha herkese hatırlatıyor. Peki tüm bu hastalık risklerini en aza indirecek temiz evlerin sırrı nedir? İşte bilmeniz gerekenler…
#Sponsorlu İçerikİZMİR Özel Can Hastanesi Çocuk Göğüs, İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özkan Karaman, hışıltılı çocukların yaklaşık üçte birinde ilerleyen dönemde astım gelişebildiğini söyledi. Karaman, “0-3 yaş aralığında her 10 çocuktan üçünde görülür. Çocuğun göğüs kafesinden hışıltı dediğimiz ıslık çalar gibi bir ses duyulur. Özellikle genetik yakınlığın olduğu çocuklarda daha sık görülmektedir” dedi.
#1Almanya'da 4.lig statüsünde olan Regionalliga Nordost'ta mücadele eden Berlin Athletik (BAK 07) kulübü 3.lige çıkmak için önemli bir kriteri daha yerine getirdi. Berlinli işadamı Mehmet Ali Han, kulüp başkanı olduğu BAK 07 takımının stadyumu olan Poststadion'u yaklaşık 40 yıl aradan sonra ışıklandırdı. Atılan bu adımla, BAK 07'nin üçüncü lige çıkmasında bir engel daha aşılmış oldu.
#Regionalliga Nordostİslam bilginlerinin klasik Yunan kültür mirasını sahiplenip geliştirmelerine ilişkin detaylı incelemelere yer verilen Ingmar Karlsson imzalı "Bağdat'tan Kalan Miras", Avrupa ülkelerinde yayılan İslamofobik propagandaların tarihsizliğine ışık tutuyor.
#Bağdat'tan Kalan MirasSonbahar aylarında da alerjik hastalığı olanları ilgilendiren bazı değişiklikler meydana geliyor. Havaların serinlemesiyle beraber rüzgarlar ve rutubet bu dönemde yaşanan iklim değişikliğinin önemli özelliklerinden biri olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, sonbahar mevsimi ve alerjik hastalıkları sizler için anlattı.
#AlerjiEvdeki tozların ana kaynağının akarlar olduğuna dikkat çekerek akarlara etkili mücadele yöntemlerini sıralayan Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran, Kışın evler yeterince havalandırılmadığında biriken akarlar; alerjik rinit, egzama, akne, kronik bronşit ya da astım ataklarını artırır. Yatak bazaları, dolap içleri ya da perdeler gibi sürekli temizleyemediğimiz bazı yerlerde akarlar yaşamaya devam eder. Akarlarla mücadelede en etkili yöntem karanfil, palmarosa ve biberiye yağlarından oluşan karışımdır dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Serhat KoranNefes darlığı, soluk alıp verirken ıslık sesi çıkması, özellikle sabaha karşı artan öksürük, göğüste sıkışma ve batma hissi gibi belirtilerle ortaya çıkan astım, Türkiye’de her 12 yetişkin ve 8 çocuktan birinde görülüyor. Yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan hastalık, uygun tedavi ve yakın takip sayesinde kontrol altında tutulabiliyor.
#SağlıkYaz aylarında kulak burun boğaz bölgesinde görülen hastalıklarda artış görülebiliyor. Su içerisinde yapılan aktivitelerin, sıcak havanın ve klimaların dış kulak yolu enfeksiyonu, burun kanaması ve alerjik reaksiyonlara neden olabildiğini belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ziya Saltürk, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#SağlıkEv tozu mikrobu miteların görülme oranı kış aylarında sıkça artıyor. Bir gram toz içinde yaklaşık 20 bin, 5 yıl kullanılan bir yatakta 10 milyon ev tozu mikrobu görüldüğünü belirten Çocuk Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, "Son çalışmalar, miteların akciğerde DNA hasarı yaptığını ortaya çıkarmıştır. Bu hasar, akciğerin tamir kapasitesini negatif yönde etkiler" dedi.
#MikropKuzey Hindistan, kafamızdaki tipik Hindistan’dan çok farklı bir coğrafya… Kuzeybatısında Keşmir Bölgesi, yemyeşil tepeleri, akarsuları ve ormanlarıyla Karadeniz’in yaylalarını andırıyor. Kuzeydoğusundaki Ladakh Bölgesi ise 6 bin metreye varan sarp dağları ve kurak doğasıyla size dünyanın en yüksek coğrafyasında olduğunuzu hatırlatıyor. Burada izole hayat süren insanların evlerine konuk olduk, dünyanın en yüksek motorlu araç geçişinden geçtik, hatta Dalai Lama’nın yaz adresi Ladakh’da tapınakların arasında kaybolduk...
#Kuzey HindistanTarih boyunca ve bugün, çirkinliğe düşmanlık kadar aşırı ilgi duyulmasında, insan dahil hemen her şeyi, kir, pas, çürüme gibi bir sonun bekliyor olması mı vardır? Gretchen E. Henderson, ‘Çirkinliğin Kültürel Tarihi’nde “Politikadan sokak hayatına, mimariden eleştiriye kadar her yerde onun ayak sesiyle karşılaşıyoruz” diyor.
#ÇirkinErciyes Üniversitesi (ERÜ) Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne (TAUM) biyolojik, metal, malzeme, polimer, tekstil ve benzeri ürünlerin analizinin yapılabileceği, 2 milyon kat büyütme ve 0,6 nanometre çözünürlük oranına sahip alan emisyonlu taramalı mikroskop cihazı alındı.
#TeknolojiTürkiye’de her üç-dört kişiden biri alerjik hastalıklardan etkileniyor. Modern yaşamın getirdiği yeni alışkanlıklar ve yaşam biçimleri özellikle çocuklarda alerji görülme oranlarını arttırdı. Ev ortamında solunan havaya karışarak bronşlara kadar inen mite’lar, alerji ve buna bağlı olarak astımı tetiklerken çocuklarda uyku ve gelişim bozukluğundan, huzursuz ve sinirli davranışlara kadar pek çok soruna yol açıyor.
#ÇocukCinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) tarafından ‘Cinsel Mitler’ anketine göre, başta cinsel isteksizlik, erken boşalma ve iktidarsızlık olmak üzere erkeklerin yaşadığı cinsel işlev bozukluklarında cinsel mitlerin yani hurafelerin, doğru bilinen yanlışların payı azımsanmayacak kadar yüksek... Peki siz cinselliği ne kadar doğru biliyorsunuz? Doğru bildiğiniz pek çok yanlış olduğunu öğrendiğinizde çok şaşıracaksınız.
#EbeveynsaglikYüzlerce yıldız geleneğinden ödün vermemiş, efsanelere, dünyanın çehresini etkileyen savaşlara sahne olmuş topraklar... Dünden bugüne inanılmaz gelişimi, nüfusu, arkeolojik zenginliğiyle Çin'e seyahat etmeden önce düşüncelerim oldukça ön yargılıydı. Ama Çin'e ayak bastığım anda renkli bir dünyanın içinde buldum kendimi.
#Çin