ERÜ’de “Alan Emisyonlu Taramalı Mikroskop" cihazının açılışı yapıldı

Güncelleme Tarihi:

ERÜ’de “Alan Emisyonlu Taramalı Mikroskop cihazının açılışı yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2018 17:19

ERÜ’de “Alan Emisyonlu Taramalı Mikroskop" cihazının açılışı yapıldı

Haberin Devamı

KAYSERİ, (DHA) - ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezine (TAUM) kazandırılan 2 milyon kat büyütme ve 0,6 nanometre çözünürlük oranına sahip "Alan Emisyonlu Taramalı Mikroskop" cihazının törenle açılışı yapıldı.

TAUM binasında gerçekleştirilen açılış törenine, Vali Süleyman Kamçı, 2'nci Hava İkmal Bakım Merkezi ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ercan Teke, 12'nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanı Pilot Tuğgeneral Selçuk Aygün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven, Talas Kaymakamı Zekeriya Güney, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Doğan, Prof. Dr. Karamehmet Yıldız ve Prof. Dr. Mustafa Kemal Apalak ile çok sayıda davetli katıldı. TAUM Müdürü Prof. Dr. Uğur Şahin, yaptığı konuşmada, Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezleri’ne kazandırılan cihazın ZEİS firmasının Alan Emisyonlu Taramalı Elektron Mikroskopunun grubundaki en son model ürün olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Şahin, “Ülkemizde ilk ve tek olarak üniversitemiz araştırmacılarına kazandırılan bu cihaz, yaşam bilimleri ve malzeme bilimleri başlığı altında her türlü alt disipline en üst seviyede hizmet vermektedir” dedi.

Birimlerine kazandırılan yeni cihazla biyolojik, metal, malzeme, polimer, tekstil ve benzeri ürünlerin incelenip analizlerinin yapılabileceğini belirten Prof. Dr. Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Günümüz teknoloji çağında her şey küçülmekte nano mertebede incelenmektedir. 2 milyon kat büyütme oranı ve 0,6 nm’lik çözünürlük değeri ile alınan FESEM cihazı, hem üniversitemiz, hem diğer üniversiteler, hem de sanayiden gelebilecek araştırmalara cevap verebilecek kapasitededir. Bu cihazla birçok numune gribi nano boyutta incelenip karakterize edilebilmektedir. Örneğin adli tıpta; atık artıklarının incelenmesine bu teknoloji son dönemde vazgeçilmezdir. Bir silah ateşlendiğinde kapsülden gelen buharlaşmış materyaller temas ettikleri yüzeyde ani sıcaklık düşüşü sonucu hızla yoğunlaşır ve karakteristik olarak küresel şekiller alır. Bu karakteristik kürecikler elektron mikroskopu ve EDS sistemi ile tespit edilebilir. Böylelikle olay yerinde silah kullanıp kullanılmadığı tespit edilebilir. Yine adli tıpta saç ve vücut kılları elektron mikroskopu ile incelenebilir. Saçın uç kısmının çatallı olup olmadığı, kopma olup olmadığı, bulunan saç telinde yanma ve kavrulma gibi olguların olup olmadığı incelenebilir. Semen lekeleri de yine elektron mikroskobunda incelenip, maktulün üzerinde veya giysisindeki lekeler elektron mikroskopu ile tespit edilebilir.  Bir diğer adli tıp uygulaması ise akar (mite) adı verilen mikro organizmalı canlılar vasıtasıyla cesedin kaç günlük olduğunun tespitidir. Günümüzde insan hayatının kalitesini arttırmak ve makine/insan ilişkisinin sağlıklı bir arayüz ile sağlanması için tıbbi incelemeler ise yine elektron mikroskopları ile yapılmaktadır.”

Rektör Prof. Dr. Muhammet Güven ise konuşmasında, Üniversitelerinin öz kaynaklarıyla temin edilen cihazın, hem bilimsel araştırmalar açısından, hem de sanayi şehri olan Kayseri’de sanayinin analiz ihtiyacını karşılama açısından önemli bir cihaz olduğunu söyledi.

Rektör Güven, “Erciyes Üniversitemiz, Türkiye’de YÖK tarafından belirlenen 10 araştırma üniversitesinden birisidir. Üniversitemiz aynı zamanda Anadolu’daki tek araştırma üniversitesidir. Üniversitemizde çok sayıda araştırma merkezi bulunmaktadır. Üniversitemiz tam anlamıyla bir Araştırma Üniversitesidir. Araştırma-Geliştirme çalışmalarında ülkemizin öncellikli alanlarına yönelik araştırmalarının yapılabilmesine büyük önem veriyoruz. Üniversite bünyesine kattığımız bu cihaz inşallah ülkemiz ve şehrimize büyük hizmet verecektir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol tarafından cihazın açılış kurdelesi kesildi. Merkezin gezilmesi ve burada bulunan cihazlar hakkında bilgi alınmasının ardından açılış programı sona erdi.

FOTOLU

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!