MIS-C haberleri sayfasında MIS-C hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 470 MIS-C haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Çocuklarda Multisistem İnflamatuar Sendromu (MIS-C) adı verilen durum, Covid-19 enfeksiyonundan iki ile altı hafta sonra ortaya çıkıyor .Uzmanlara göre, MIS-C sendromu Covid-19 olan çocukların sağlığı açısından risk oluşturabiliyor. Çocuklarda MISC sendromu sıklıkla enfeksiyon toplumda zirve yaptıktan 4-6 hafta sonra görülür. Bu çocuklar bizzat hastalığa yakalanmış ve klinik bulgu geliştirmiş olabilecekleri gibi, hastalık etkeni ile temas etmiş ancak hiç bulgu vermemiş de olabilirler. Bu nedenle MISC tanısı konduğunda çocukların çoğu PCR negatiftirler ancak kanlarında geçirilmiş enfeksiyonu gösteren antikor düzeyleri yüksek bulunur. Peki, MIS-C nedir, belirtileri neler?
#MIS-CKoronavirüs sonrası ortaya çıkan MIS-C sendromu çocukların sağlığını tehdit ediyor. Covid-19’a yakalananlarda ortaya çıkan bu hastalık, kalple ilgili ciddi problemlere de yol açabiliyor. Bu nedenle çocuk hastaların yakın takibi önem taşıyor.
#ÇocukKoronavirüsün çocuklarda da ciddi tahribatlara yol açtığını dikkati çeken Dr. Öğr. Üyesi Murat Cömert, “Koronavirüs enfeksiyonunu rahat atlatan çocuklar birkaç hafta sonrasında MIS-C semptomlarını yaşayabilmektedir. Hastalık sırasında virüs, deri, akciğer, kalp, sinir sistemi, sindirim sistemi, kan, kan damarları ve böbrekleri tutabilmektedir. Hastalık daha çok 15 yaş altı genç çocuklarda görülmektedir” dedi.
#MIS-CKovid-19’un çocuklarda da ciddi tahribatlara yol açtığını dikkati çeken Dr. Öğr. Üyesi Murat Cömert, “Kovid-19 enfeksiyonun rahat atlatan çocuklar birkaç hafta sonrasında MIS-C semptomlarını yaşayabilmektedir. Hastalık sırasında virüs, deri, akciğer, kalp, sinir sistemi, sindirim sistemi, kan, kan damarları ve böbrekleri tutabilmektedir. Hastalık daha çok 15 yaş altı genç çocuklarda görülmektedir” dedi.
#KoronavirüsBazı çocuklar koronavirüsü hafif belirtilerle geçirirken, bazıları hiç belirti göstermeden hastalığı atlatabiliyor. Uzmanlar, koronavirüse maruz kalan çocukların "MIS-C" yani multisisteminflamatuar sendrom hastalığına yakalanabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara, "Koronavirüs geçirdikten yaklaşık 4-6 hafta sonra ortaya çıkan farklı bir klinik tablo mevcut. Mide bulantısı, kusma, ishal, şiddetli karın ağrısı gibi bağırsak tutulum bulguları görülebiliyor. Bu hastalık korkutucu ve ölümcül sonuçlar doğurabildiğinden bizim için önemli" dedi.
#MIS-CHemen hemen her gün çocuk yoğun bakım ünitemize bir MIS-C (Çocuklarda çoklu sistem iltihabi yanıt sendromu) olgusu yatırmaktayız. Çok ağır olabilen bazen de kaybettiğimiz çocuklarımızın olduğu bu hastalık bu günlerde artış göstermektedir.
#MIS-CMIS-C sendromu ve Kovid-19 çocuklarda görülüyor mu sorusu koronavirüs salgının en başından beri merak edilen konulardan biri olurken, MIS-C tablosundaki son durum dünya gündeminde de sık sık konu oluyor. Bilim Kurulu toplantısının düzenlenen basın toplantısında, basın mensuplarından gelen soru üzerine Prof. Dr. Ateş Kara ülkemizde çocuklarda MIS-C sendromu hakkında son durumu açıkladı. İşte, ayrıntılar.
#Mıs-CDünyada artık MIS-C olarak anılan ve koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocuklarda görülen maalesef ölümcül olabilen bu tablo aileleri tedirgin ediyor. MIS-C ilk olarak Nisan ayında Birleşik Krallık’ta koronavirüs enfeksiyonu geçirdikten sonra bazı çocuklarda ‘Kawasaki’ hastalığına benzer bulguların görülmesi ve birden fazla organda bozulmanın eşlik etmesi ile duyuldu. Ardından Avrupa’dan ve özellikle New York’ta vaka sayılarının artmasıyla Amerika’dan da benzer durumlar bildirildi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Cenkçi MIS-C ile ilgili merak edilenleri aktardı.
#MIS-CÜlkemizde ve dünyada koronavirüs vakaları artıyor… Virüs çocukları da ciddi anlamda etkilemeye başladı. Son dönemde yayınlanan raporlarda ise çocuklarda çoklu sistemli inflamatuar sendrom (MIS-C) tanısında bir artış olduğu vurgulandı. Peki, MIS-C sendromu nedir? Covid-19 ile nasıl bir ilişkisi var? Çocuk Gelişimi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan, konuyla ilgili çok önemli bilgiler verdi ve aileleri belirtiler konusunda uyardı.
#ÇOCUKCovid-19’da yeni bir dalga kapıda açıklaması önce Prof. Dr. Uğur Şahin’den geldi. Sonra Çin’in, Omikron varyantlarının yol açtığı salgının önünü alamadığı haberleri yansıdı. Salgının Türkiye’de de artış göstermesi deyim yerindeyse salgından bıkan dünyanın sinirlerini altüst etti.
#Covid-19Covid-19’un ilk çıktığı günden bu yana en az risk barından grup hep çocuklar oldu. Ta ki Omicron varyantına kadar… Dünyadan gelen veriler Omicron’un çocukları diğer varyantlara göre daha fazla enfekte ettiğini ve hastaneye yatış oranlarını da arttırdığını gösteriyor. Haliyle ebeveynlerin kafasında da sayısız soru var. İşte o önemli sorular ve 5 farklı uzmandan detaylı cevaplar…
#KoronavirüsKoronavirüs (COVID-19) küçük çocuklara hatta bebeklere de bulaşabilmektedir. Her ne kadar çocuk ve bebeklerde ölüm oranı düşük olduğu bildirilse de virüsün sürekli mutasyona uğraması nedeniyle tüm yaş grupları için risk oluşturmaktadır. Peki, Bebeklerde ve çocuklarda koronavirüs (COVID-19) belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? COVID-19 başka hangi hastalıklara neden olabilir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Sert bebeklerde ve çocuklarda koronavirüs ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#KoronavirüsÇocuklarda Multisistem İnflamatuar Sendromu (MIS-C) adı verilen durum, Covid-19 enfeksiyonundan iki ile altı hafta sonra ortaya çıkıyor .Uzmanlara göre, MIS-C sendromu Covid-19 olan çocukların sağlığı açısından risk oluşturabiliyor. Çocuklarda MISC sendromu sıklıkla enfeksiyon toplumda zirve yaptıktan 4-6 hafta sonra görülür. Bu çocuklar bizzat hastalığa yakalanmış ve klinik bulgu geliştirmiş olabilecekleri gibi, hastalık etkeni ile temas etmiş ancak hiç bulgu vermemiş de olabilirler. Bu nedenle MISC tanısı konduğunda çocukların çoğu PCR negatiftirler ancak kanlarında geçirilmiş enfeksiyonu gösteren antikor düzeyleri yüksek bulunur. Peki, MIS-C nedir, belirtileri neler?
#MIS-CBioNTech aşısı 2'nci dozunda yan etki görülme ihtimali daha yüksek. Türkiye'de aşılama ölçeğinin arttığı bugünlerde söz konusu yan etkiler hemen hemen her Whatsapp grubunun konusu. Mevzu konuşuldukça tereddütler de artabiliyor, hatta ilk dozu olup ikinci randevuya gitmeyenlerin sayısı da yükselmekte. Ancak konuştuğumuz uzmanlar 2'nci doz ile ilgili çok net: 'Yan etkiler kısa sürede kayboluyor ve hiçbir yan etki hastalığın kişilere yaşatacağı klinik tablo ile yarışamaz'
#2. DozÜlkemizde 18 yaşından gün almış gençler aşılanmaya başladı. Bazı ülkelerde 12-15 yaş arası grubun aşılanması da söz konusu ancak bu konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Çocuk ve gençlere tek doz formülü de tartışılıyor. Peki, 18 yaş altındaki gençlere aşı yapılmalı mı? Uzmanlara sorduk
#18 Yaş Altı AşıBir buçuk yılı aşkın bir süredir devam eden "pandemik yaşam" sonrası, hepimiz normallik duygusuna geri dönmek için sabırsızlanıyoruz. Özellikle yaz döneminin başlamasıyla seyahat ve tatil planları yapılmaya başladı. Ancak henüz genç erişkinlere ve çocuklara COVID-19 aşısı yapılamadı, bu nedenle genç anne babalar ve çocukları için durum hala karmaşık.
#SeyahatMIS-C sendromu, çocuklarda koronavirüs sonrası ortaya çıkıyor. Ciddi sonuçlar doğurabilen bu rahatsızlık aileleri de tedirgin ediyor. Bu nedenle çocukların yakından takİp edilmedi oldukça önemli. Peki MIS-C sendromu nedir ve belirtileri nelerdir? MIS-C sendromu tanı kriterleri nelerdir? MIS-C hastalığı tekrar eder mi? Nasıl tedavi edilir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Tarkan İkizoğlu, MIS-C sendromu ile ilgili detaylı bilgiler verdi.
#Mis-C Sendromuİstanbul'da 8'nci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Mete Alp Eskalan yakalandığı koronavirüs nedeniyle daha önce rahatsızlığı olmamasına rağmen diyabet atağı geçirdi. Kanındaki yağ (lipit) oranı en fazla 150 civarında olması gerekirken 100 kat artarak 15 bine çıktı. 18 gün süren yaşam mücadelesi veren Alp, bundan sonraki hayatını diyabet hastası olarak sürdürecek. Tıp literatürüne geçecek olan Alp'in tedavisini yürüten Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Fatih Varol, "Literatürde bu kadar yüksek bildirilmiş lipit değerlerine rastlamadık. Son dönemde gördüğümüz en ilginç vakalardan biriydi. O nedenle Alp'in durumunu literatürde paylaşmayı düşünüyoruz" dedi.
#İstanbulKoronavirüs ile mücadelede aşılama silahına sarıldığımız şu günlerde, çocuklar için de iyi haberler geldi. 16 yaş üstünün ardından BioNTech aşısına 12-15 yaş arası için de FDA onayı geldi. Peki Türkiye'deki süreç nasıl işleyecek? Çocukların aşılanması salgın süreci açısından ne anlama geliyor? Uzmanlar anlatıyor
#Çocuklar Ve AşıTürkiye'de yoğunlukla 3 mutant virüs görülüyor; İngiliz, Brezilya ve Güney Afrika mutantı... Peki Türkiye mutantı var mı? Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal bu soruya yanıt verdi. İnal, ''Zaman içerisinde mutantlara yeni mutantlar da eklenebilir. Belki Türkiye mutantı da bulunabilir. Ancak henüz onu bulmuş değiliz" dedi. Vaka sayıların artmasının en büyük nedeninin İngiliz mutantı olduğunu belirten Dr. İnal, ''Bulaştırıcı özelliği yüksek olduğu için çift maske takmak gerekebiliyor'' uyarısında bulundu.
#Erciyes ÜniversitesiProf. Dr. Sırrı Bektaş çocuklardaki koronavirüs vaka sayılarındaki artışla ilgili CNN Türk canlı yayınında önemli değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Bektaş, 'Neredeyse beş hastanın biri çocuk oluyor. Bu haklı olarak hepimizde endişeler ortaya çıkarmaya başladı.'' dedi. Öte yandan pozitif çocuk vakalarda MIS-C sendromu riskini de dikkat çeken Bektaş, “Enfeksiyondan 2-6 hafta kadar sonra bazı belirtiler ortaya çıkıyordu. Kiminin kalbini, kiminin bağırsaklarını kiminin de beynini etkiliyor. Bu bölgelerde çeşitli ciddi rahatsızlıklara sebep oluyor. Oldukça ağır bir tablo şeklinde seyrediyor ve hastane de yatmayı gerektiriyor” ifadelerini kullandı.
#CoronaProf. Dr. Sırrı Bektaş çocuklardaki koronavirüs vaka sayılarındaki artışla ilgili CNN Türk canlı yayınında önemli değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Bektaş, 'Neredeyse beş hastanın biri çocuk oluyor. Bu haklı olarak hepimizde endişeler ortaya çıkarmaya başladı.'' dedi. Öte yandan pozitif çocuk vakalarda MIS-C sendromu riskini de dikkat çeken Bektaş, “Enfeksiyondan 2-6 hafta kadar sonra bazı belirtiler ortaya çıkıyordu. Kiminin kalbini, kiminin bağırsaklarını kiminin de beynini etkiliyor. Bu bölgelerde çeşitli ciddi rahatsızlıklara sebep oluyor. Oldukça ağır bir tablo şeklinde seyrediyor ve hastane de yatmayı gerektiriyor” ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsTürkiye'de yoğunlukla 3 mutant virüs görülüyor; İngiliz, Brezilya ve Güney Afrika mutantı... Peki Türkiye mutantı var mı? Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal bu soruya yanıt verdi. İnal, ''Zaman içerisinde mutantlara yeni mutantlar da eklenebilir. Belki Türkiye mutantı da bulunabilir. Ancak henüz onu bulmuş değiliz" dedi. Vaka sayıların artmasının en büyük nedeninin İngiliz mutantı olduğunu belirten Dr. İnal, ''Bulaştırıcı özelliği yüksek olduğu için çift maske takmak gerekebiliyor'' uyarısında bulundu.
#KayseriToplumsal bağışıklık için nüfusun yüzde 20'sini oluşturan çocukların da aşılanmasının önemine dikkat çeken Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, "Çocuklar çok hafif geçiriyor ama bulaşta faktör olabilirler, bu bulaşı engellemek için çocukların aşılanmaları oldukça önemli" dedi.
#KoronavirusKoronavirüsün daha hızlı yayılımına ve bulaşına neden olan İngiliz varyantı, Adana'da erişkinlerdeki gibi çocuklarda da vaka artışına neden oluyor. Bu durum uzmaları tedirgin ederken Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Derya Alabaz, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi ailelere uyarılarda bulundu Alabaz, el öpme geleneğinin gelecek seneye kalması gerektiğini söyledi.
#Prof. Dr. Derya AlabazKoronavirüsü yenen hastaların aylar sonra bile baş ağrısı, beyin sisi, yorgunluk ve tat-koku kaybı şikâyetleri olabiliyor. Uzmanlar koronavirüsü atlattıktan sonra hasar kalmaması için sigarayı bırakmayı, daha iyi beslenip spor yaparak sağlıklı yaşam kurallarına harfiyen uymayı öneriyor.
#GazetehaberleriKonya'da Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Güzide Kurt, mutasyona uğrayan koronavirüsün çocuklarda, 'MIS- C' sendromuna (multisistem inflamatuar sendrom) yol açabildiğini söyledi. Dr. Güzide Kurt, “MIS- C sendromu vücutta birçok sistemi tutan iltihabi rahatsızlıklar bütünüdür. Özellikle çocuklarda ilerleyen dönemlerde çarpıntı, kalp ritmi bozukluğu, kalp kası iltihabi, kalp yetmezliğine yol açabilir” dedi.
#Kovid-19Son bir aydır koronaya yakalanan çocuk sayısında artış gözleniyor. Prof. Dr. Çokuğraş, “Mutant virüs nedeniyle sadece Türkiye’de değil, dünyanın her yerinde çocuklarda daha fazla vaka görünüyor. Örneğin 40 bin civarı vaka varsa bunların 10’da biri çocuklar” diyor.
#GazetehaberleriKoronavirüs salgınında normalleşme dönemiyle vaka sayıları giderek artan Türkiye'de hızlı artıştan bu kez çocuklar da etkilendi. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmunoloji Bilimdalı’ndan Prof. Dr. Ayper Somer, İngiliz varyantının özellikle 0-9 yaş çocukları çok daha fazla vurduğunu söyledi. Prof. Dr. Ayper Somer, "Bu sefer hem daha ağır seyrediyor hem de kovid sonrası dönemde çocuklarda ortaya çıkan Mis-C tablosu, en çok kalbi etkiliyor. Kalp kası iltihabı dediğimiz miyokardit’e yol açıyor. Son zamanlarda ateş ve çarpıntı şikayetiyle gelen çocuk vakalarımız da arttı" dedi.
#Prof. Dr. Ayper SomerKoronavirüs salgınında normalleşme dönemiyle vaka sayıları giderek artan Türkiye'de hızlı artıştan bu kez çocuklar da etkilendi. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmunoloji Bilimdalı’ndan Prof. Dr. Ayper Somer, İngiliz varyantının özellikle 0-9 yaş çocukları çok daha fazla vurduğunu söyledi. Prof. Dr. Ayper Somer, "Bu sefer hem daha ağır seyrediyor hem de kovid sonrası dönemde çocuklarda ortaya çıkan Mis-C tablosu, en çok kalbi etkiliyor. Kalp kası iltihabı dediğimiz miyokardit’e yol açıyor. Son zamanlarda ateş ve çarpıntı şikayetiyle gelen çocuk vakalarımız da arttı" dedi.
#KoronavirüsKoronavirüs sonrası spora başlamak isteyen yetişkin ve çocuklara uyarılarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Ömer Fikri Eralp, spor öncesi bazı tetkiklerin yapılması gerektiğine dikkat çekti. Eralp, “Özellikle dolaşım ve solunum problemlerinin olup olmadığı muhakkak tespit edilmelidir. Bunun için ebeveynler, koçlar ve antrenörlere büyük görev düşüyor” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Ömer Fikri EralpKoronavirüse yakalanıp iyileşen bazı çocuklarda bir süre sonra ortaya çıkan gizemli hastalık MIS-C'nin ardından şimdi de nadir görülse de yetişkinlerde de benzer bir sendroma rastlandı. Şu anda hastalığın çok yaygın olmadığını söyleyen Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Kovid'den iyileşen yetişkinlerde birkaç ay sonra ortaya çıkabilen MIS-A sendromunun yüksek ateş, tansiyon düşüklüğü, halsizlik ve ishal belirtileriyle ortaya çıktığını söyledi ve mutlaka hekime başvurulması yönünde uyardı.
#MIS-A