Paylaş
Delta varyantı gözde belirtilere yol açıyor mu?
Delta infeksiyonu geçiren kimi kişilerde gözlerde kızarıklık ve konjonktivit bulguları bildirildi. Koronavirüsün ilk suşlarına yakalananlarda aşağıdaki göz şikayetlerine rastlanmıştı:
Delta varyantının da benzer göz şikayetlerine yol açabileceği düşünülüyor ancak elimizde henüz çok kapsamlı veri mevcut değil…
Delta varyantı çocuklarda ağır bir klinik tabloya yol açabiliyor
Delta varyantı, çocukları ve gençleri ilk suşlardan daha fazla etkiliyor. “Çocuklarda multisistem inflamatuar sendrom (MIS-C)” denen ve hayati organları etkileyen nadir bir klinik tabloya yol açabiliyor.
MIS-C, gözlerde kanlanmaya da neden olabiliyor. İlk COVID-19 suşlarında gözlerde kanlanma tek belirti olabiliyordu. MIS-C ise, gözlerde kanlanma ile birlikte ateş gibi ek belirtilere de yol açıyor. Ateş dışındaki diğer MIS-C belirtileri şunlar:
Eğer çocuklarınızda nefes almada zorluk, göğüs ağrısı veya göğüste sıkışma, deride soluklaşma veya diğer ciddi belirtiler olursa; acil olarak hastaneye başvurun.
Uzun dönem COVID’i anlamada gözler yardımcı olabilir
COVID enfeksiyonu geçtikten haftalar-aylar sonra bile kimi belirtiler devam edebiliyor ve kişinin hayat kalitesini düşürebiliyor. Bu duruma “uzun süren COVID” veya “post-akut COVID” deniyor. Devam eden belirtiler arasında şunlar yer alıyor:
2021 Şubat ayında yapılan bir bilimsel çalışma, COVID’e yakalandıktan 3-9 ay sonra vakaların %30’unda belirtilerin devam ettiğini gösterdi.
Temmuz 2021’de yayınlanan bir çalışma ise, uzun süren COVID geçirenlerin gözünün saydam (kornea) tabakasında sinir hasarı olduğunu ortaya çıkardı. Sinir hasarı “korneal konfokal mikroskopi” denen tetkik cihazı ile saptandı. Böylece uzun dönem COVID tanısı koymada bu göz tetkikinin yardımcı olduğu anlaşıldı.
Paylaş