Meslek seçimi herkes için oldukça önemli yol ayrımlarından bir tanesidir. Özellikle de mimarlık bölümü çoğu kişi tarafından tercih ediliyor. Mimarlık bölümü nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Mimarlık Bölümü Nedir?İç Mimarlık bölümünün yer aldığı fakülteler sırasıyla şunlardır: Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik - Mimarlık Fakültesi. İç mimarlık bölümünün eğitim programında hangi dersler var? Bölümden mezun olanlar nerelerde çalışabilir? Merak edenler için tüm detayları derledik.
#İç Mimarlık Bölümü Nedir?Trafik ve ulaşım sıkıntısı, Ankara’daki sorunların başında geliyor. Bu konuda ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Prof. Dr. Osman Balaban’a sorun tespitlerini ve çözüm önerilerini sorduk.* Ankara’da özel araç bağımlılığı artıyor. * Yeni bağlantı yolları ile taşıyıcı-toplayıcı yollara ihtiyacı var. * Başta raylı sistemler olmak üzere toplu taşıma yatırımları da yapılarak kentin toplu taşıma sistemi geliştirilmeli. * Acilen Ulaşım Ana Planı yenilenmeli.
#AnkaraÖZYES (Özel Yetenek Sınavı), Türkiye'deki bazı üniversitelerde belirli bölümlere öğrenci alımı için uygulanan bir sınav sistemidir. Özellikle sanat, spor, müzik, güzel sanatlar, mimarlık ve benzeri alanlarda eğitim veren fakültelere başvuru yapmak isteyen öğrenciler için gereklidir. Bu sınav, adayların ilgili alandaki yeteneklerini değerlendirmek amacıyla yapılır ve genellikle üniversiteler tarafından ayrı olarak düzenlenir.
#ÖzyesAfrika kaynaklı sıcak hava akımlarının tekrar yüzünü göstermesiyle sıcaklıklar yeniden mevsim normallerinin üzerine çıktı. Büyük şehirlerde ise 'kentsel ısı adası etkisi' nedeniyle sıcaklıklar daha da zorlayıcı hale geliyor. İstanbul’daki yeni bir çalışmaya göre, kentsel alanlar kırsal ve ormanlık alanlara kıyasla daha sıcak. Ayrıca, sıcaklıkların 35 derecenin üzerine çıktığı gün sayısı kentsel alanlarda daha fazla. Peki, ısı adası neden oluşuyor ve bu sorunu çözmek için hangi adımlar atılmalı? İstanbul’da en sıcak ve en serin ilçeler nereler? Çalışmanın yazarı Prof. Dr. Meltem Erdem Kaya ile mercek altına aldık.
#Hava DurumuTürkiye’de ‘şehir planlama’ denince akla gelen ilk isimlerinden biri Prof. İlhan Tekeli. ODTÜ Şehir Planlama Bölümü’nün ilk üç öğrencisinden biri; bugüne kadar yayınlanmış 120’den fazla eserde imzası var. Kentsel dönüşümden şehirleşme tarihine, göçten mimari tarihine kafa yormadığı konu yok.
#Prof. İlhan TekeliYeni nesil gürül gürül geliyor. Ege İşlekel, öğrendiği programları sadece merakı ve ilgisi olduğu için farklı formlarda işlemeye ve eserler oluşturmaya başlıyor. Rönesans eserlerini dijital manipulasyonla buluşturuyor ve ne oluyorsa ondan sonra oluyor. Gucci gibi dünya devi bir marka İşlekel’i ekibine alıyor. Facebook, şimdiki adıyla ‘Meta’, ona partnerlik teklif ediyor ve Spark AR denen platformda Türkiye’deki ilk ortağı oluyor.Yüzdeyüz İlham Veren Sohbetler’de yeni neslin en iyi örneklerinden biri ile sizleri tanıştıracağız. Yaratıcı, yeni çağı yakalamış, üzerine değer katmış biri Ege İşlekel. Ve lütfen bir ara eserlerine bakın; yeni yüzyılın Rembrand’ı!
#1Sıralama mı önemli, puan mı sorusu YKS sonuçları akabinde öne çıktı. YKS tercihleri için puan mı önemli sıralama mı sorusu, sonuçların açıklanmasının akabinde pek çok adayın gündeminde yer almaya başladı. Eğitim uzmanı Salim Ünsal, tercih aşamasında puanın mı yoksa sıralamanın mı ön planda yer alması gerektiğine değinerek tercih esnasında dikkat edilmesi gereken 10 püf noktayı sıraladı. İşte, YKS tercihleri öncesi dikkat edilmesi gerekenler
#Sıralamaİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, "İstanbul'daki yapı stokunda ciddi bir sorunumuz var. Yapıların yüzde 80'i betonarme yapılardan oluşuyor, önemli bir bölümü de eski yönetmeliklere göre tasarlanmış ve inşa edilmiş yapılar. Diğer kalan yüzde 20'lik kısmı yığma binalar ve bunların bir kısmı tarihi binalar. Prefabrike, çelik ve ahşap binalar gibi binalar var. Her yapı grubu için farklı güçlendirme yöntemi seçilebilir. İstanbul'da en önemli sorun, insanların özellikle konut olarak kullandığı betonarme ve yaşlı binalar. Bunların bir kısmının elenip yenilenmesi gerekir" dedi.
#İstanbulYarışmaya başvuran 1.000’in üzerinde genç kadın arasından önce ilk 130’a, ardından ilk 20’ye girerek finale kaldı. Sonra ‘Miss Turkey’ tacını takan kişi oldu. Yeni Türkiye güzeli Nursena Say’la buluştuk, onu daha yakından tanıdık; “Ben Türkiye’nin en güzel kızı değilim. ‘Miss Turkey’ yarışmasına başvurmuş, seçilmiş, kendisini iyi şekilde ifade edebilmiş; genel kültürünü, aldığı eğitimi, oturuşunu, kalkışını, verdiği enerjiyi iyi bir şekilde jüriye yansıtmış biriyim.”
#Nursena SayArtık yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde deniz, kum ve güneş tatilini bir kenara bırakıp kültür, sanat ve tarihin izinde yola koyulmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken müze ve eserler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden güzel 15 müzeyi önerdiler.
#RotaYKS tercihleri için puan mı önemli sıralama mı sorusu, sonuçların açıklanmasının akabinde pek çok adayın gündeminde yer almaya başladı. Eğitim uzmanı Salim Ünsal, tercih aşamasında puanın mı yoksa sıralamanın mı ön planda yer alması gerektiğine değinerek tercih esnasında dikkat edilmesi gereken 10 püf noktayı sıraladı. İşte, YKS tercihleri öncesi dikkat edilmesi gerekenler
#Puan Mı ÖnemliBir dönem Almanya’da ‘Beton Kralı’ olarak bilinen ATİAD eski Genel Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep Keskin, son 6-7 yıldır Türkiye’de organik çiftçilikle uğraşıyor. Alanya-Gazipaşa arasındaki arazisinde başta avokado olmak üzere diktiği 80’e yakın çeşit tropikal ürünle ilgili araştırmalarını kurumsallaştırarak bir ‘Tropikal Akademi’ kurmayı da hedefleyen Keskin, yılın 8-9 ayını arazide geçiyor. Keskin hem Almanya’dan, hem de Türkiye’den emekli. Ama onunki sıra dışı bir emeklilik. 73 yıl önce Anadolu’nun bir başka yöresinde, Uşak’ın bir köyünde çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Keskin, yaşamının bu yeni dönemini yine çiftçi olarak, ama bu kez başarılarla dolu yaşamının deneyimleriyle zenginleşmiş bir tarım öncüsü, yol göstericisi olarak sürdürmeye kararlı.
#Almanya’Da ‘Beton Kralı’ Olarak Bilinen ATİAD Eski Genel Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep Keskinİzmirli iş insanı ve yazar Melis Bozkurt’un ikinci kitabı ‘Kusur İmzadır Kusursuzluk Bir Yalan!’, Destek Yayınları tarafından kitapseverlerin beğenisine sundu. Bozkurt, psikoloji türünde kaleme aldığı ve kısa sürede 6. baskısı yapılan kitabında insanın aslında kusurlarıyla bir bütün olduğunu vurgulayarak, özgünlükler ve otantikliğin de çoğu zaman kusur olarak adlandırıldığını söyledi.
#1İç mimarlık ile iç mimarlık çevre tasarımı arasında çok küçük farklar olan iki alandır. Bu alanlar ise, yerine göre birbirlerinden katı bir çizgi ile ayrılabilir. Türk iç mimarlar arasında da bu böyle bir ayrım vardır. İç mimarlık ve iç mimarlık çevre tasarımı arasındaki fark nedir sizler için derledik.
Lojistik ve nakliyat, dünyada önemi giderek artan sektörlerin başında geliyor. Dijitalleşmeyle artan e-ticaret ve son iki yıldır dünyayı etkileyen koronavirüs salgını, paket servisin iş yükünü artırdı. Lojistik ve paket servisi denince Almanya’nın önde gelen markalarından olan Alman Postanesi’nde (Deutsche Post) başkent Berlin’in paket sevisi bir Türk’e emanet. Murat Çelik, üniversite öğrencisiyken postacı olarak başladığı Deutsche Post’ta bugün 2 bin kişinin çalıştığı kurumun Berlin Direktörü oldu. Çelik’le Deutsche Post’taki kariyerini konuştuk.
#AlmanyaYükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarını açıklandı. Sonuçların duyurulmasıyla birlikte tercihler de gerçekleştirilecek. Tercih yapacak üniversite adayları eğitim almak istedikleri bölümlerin taban puanlarını araştırıyor. Peki İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı taban puanları kaç? İşte İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı taban puanları, başarı sıralamaları ve kontenjanları 2021...
#YKS 2021Yüz binlerce üniversite adayı, bugünlerde kafalarında onlarca soru işaretiyle tercih yapmaya çalışıyor. Adayların bu zorlu tercih sürecini kolaylaştırmanın yolu deneyimli uzmanlara kulak vermek. İşte onlardan biri olan eğitim uzmanı Salim Ünsal, tercih yaparken dikkat edilmesi gereken 10 püf noktayı sıraladı:
#YAZARÜniversite döneminde her bölümün kendine özgü ödevleri ve projeleri bulunmaktadır. Üniversite öğrencileri de kendi bölümlerine okurken öğretmenlerin kendilerine verdikleri projeleri de araştırmalar yaparak hazırlarlar. Özellikle üniversite öğrencileri için tez yazma süreci de oldukça sancılıdır. Tez nedir, nasıl yazılır ve hazırlanır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Tez Nedir Nasıl Yazılır Ve Hazırlanır?Peyzaj her kültürde farklı bir şekilde yansıtılmaktadır. Peyzajın farklı türleri bulunmaktadır. Siz de peyzaj hakkında daha detaylı bir şekilde bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Peyzaj nedir ve türleri nelerdir? Peyzaj hangi alanlarda kullanılır? Peyzajın kullanım alanları ile ilgili siz de detaylı bir şekilde bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Peyzaj hakkında merak ettiklerinizi sizin için derledik.
#Peyzaj Nedir Ve Türleri Nelerdir?Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 81 ilden 560 gençle video konferans yöntemiyle görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sosyal yaşamla ilgili olarak bir süre daha hepimizin fedakarlık yapması gerekiyor. Bu salgını en kısa zamanda atlatıp normal hayatımıza döneceğimiz günlerin yakın olduğuna inanıyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Okullar açılacak mı?" sorusuna "17 Mayıs itibarıyla başlayacak yeni normalleşme takvimimizi önümüzdeki günlerde açıklayacağız. İlk kabine toplantımızın en önemli gündem maddelerinden biri bu olacak. Bu takvimde okulların açılışıyla ilgili süreç de yer alacak" yanıtını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Buradan müjdeyi vermek istiyorum Artık gençlerimiz transkript belgelerini istedikleri yerden çift dilli olarak herhangi bir ücret ödemeden alabilecekler" ifadelerini kullandı.
#ErdoğanBireyler çok sayıda konuda kompozisyon yazabilirler. Elbette ki kompozisyon yazarken nasıl yazıldığı, yazım kurallarının ne olduğu bilinerek doğru bir şekilde yazılmalıdır. Bu amaçla kişiler örnek kompozisyonları inceleyebilir okuyabilir. İlk önce kompozisyonun ne olduğu doğru ve detaylı olarak bilinmelidir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kompozisyon Nedir Ve Nasıl Yazılır?Tasarımla ilgili tüm işlemler artık endüstri, mühendislik, inşaat ya da imalat gibi tüm alanlarda farklı şekilde kullanılmaktadır. Özellikle tasarım fikirlerini, iş alanlarına göre belirlemek ve belli bir tasarıma projeye dönüştürmek yetkin kişilerin iş alanları ile sorumluluklarındandır. Teknik ressamlar da özellikle projelerin tasarım kısımlarıyla ilgilenmektedir. Fakat adından da anlaşıldığı gibi teknik ressamların sorumlulukları projelerin teknik alanları ile ilgilidir. Yazımızda teknik ressam nedir, ne iş yapar, iş imkanları, maaşları ve teknik ressam olma şartları nelerdir? Gibi soruların cevaplarını derledik.
#Teknik Ressam Nedir?Mesleklerin her biri farklı bir görev ve sorumlulukla iş hayatına atılırlar. Her mesleğin farklı bir görevi olduğu gibi iş alanı, sorumlulukları ve aldıkları maaşlar da farklıdır. Yazımız genellikle gayrimenkul Değerleme Uzmanı olmak isteyenler için detaylı bilgi vermektedir. Sizler için Gayrimenkul Değerleme Uzmanı nedir, ne iş yapar, nasıl olunur ve maaşları ile iş imkanlarını nelerdir şeklindeki sorulara cevaplar derledik.
#Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Nedir?Kişiler kendi istek ve yeteneklerine göre meslek gruplarını belirlemektedirler. Bu mesleklerden birisi de mimarlıktır. Mimarlık günümüzde pek çok kişinin araştırdıkları mesleklerden birisidir. Peki Mimar nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Mimar olma şartları, maaşları ve iş imkanları nelerdir? Sizlere mimarlık mesleği hakkında merak edilenleri yazımızda detaylıca açıkladık.
#Mimar Nedir?Kültürlerin ortaya çıkarılması ve bir ülkenin kültürel zenginliğine ve mirasına katılması oldukça önemlidir. Çünkü bir ülkenin kültürel mirası ne kadar gelişmiş olursa, toplumda aydın nüfus ve refah seviyesi de o derece fazla olur. İşte bu kültürel mirasa katkı sağlayacak ürünlerin bulunması konusunda arkeologlara büyük iş düşmektedir. Peki, arkeologlar ne iş yapmaktadır ve arkeolog olmak için ne yapmak gerekir? İşte bu konu hakkında merak edilenler.
#Arkeolog Nedir?