157 yıl yaşayarak rekorlar kitabına adını "Dünyanın En Uzun Yaşayan Adamı" sıfatıyla eklemeyi başaran Zaro Ağa, ibretlik yaşam hikayesi ile dikkat çekiyor. Uzun yaşamı ve çok sayıda evliliği dolayısıyla kaç adet torunu olduğuna dair bilgisi olmayan Zaro Ağa'nın, 130 yaşındayken, 90 yaşındaki oğluna bakıcılık yaptığı bilgisi kayıtlarda yer alıyor. Zaro Ağa'nın uzun yaşamı, sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da ve Amerika'da da pek çok bilim insanının dikkatini çeker. Zaro Ağa, ömrünün bir bölümünü Amerika'da geçirir. İşte, Zaro Ağa'nın dillere destan yaşam öyküsüDünyanın en uzun yaşayan adamı Zaro Ağa, 29 Haziran 1934'te öldü. 157 yıllık ömrü sırf süre olarak değil başına gelenlerle de dolu dolu geçen ağayı hatırlama zamanı...
#Zaro AğaSanat Tarihçisi Linda Nochlin, 1971 yılında yayınlanan “Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok” adlı makalesinde, kadın sanatçıların niçin tarih sahnesinde yer almadığını feminist bir bakış açısıyla sorgular. Nochlin’in bu makaleyle sanat tarihi sahnesinde kadınların da var olduğunu kanıtlama çabasına girdiği okunabilir.
#Mihri HanımSabancı Müzesi’nde (SSM) açılan ‘Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Ressam Hocaların Ressam Öğrencileri’ sergisi, Türk resminin ilk yıllarındaki kuşaklar arası etkileşimi görünür kılıyor. SSM’nin müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne imge üretimindeki dönüşümü takip etmemize olanak veren SSM koleksiyonlarını farklı bir bakış açısıyla ele almak istedik. Hoca-öğrenci ilişkisine odaklanan prensibimiz daha önce teşhir etmeye fırsat bulamadığımız eserlerimizi de bu kapsamda değerlendirmemize fırsat verdi” diyor.
#SSMTürkiye’de çağdaş resim çalışmalarını ilk başlatan kadın ressam ve Güzel Sanatlar Akademisi olan İnas (Kız) Sanayi Nefise Mektebi'nin ilk kadın yöneticisi olarak pek çok kadın ressamın yetişmesinde emeği geçen, Mihri Müşfik Hanım doğum gününde anılıyor. Mihri Müşfik Hanım'ın portresini yaptığı kişiler arasında Mustafa Kemal Atatürk ve Papa XV. Benedictus de vardır. Peki, Mihri Müşfik Hanım kimdir?
#Mihri Müşfik HanımMihri Müşfik Hanım, Google'ın doodle tasarımları arasındaki yerini aldı. Google kullanıcıları yeni doodle tasarımının üzerine tıkladığında Mihri Müşfik Hanım'ın doodle yapılmasının nedenini öğrenebiliyor. Peki, Google tarafından unutulmayan ve Türk sanatına önemli katkıları bulunan Mihri Müşfik Hanım kimdir?
#Mihri Müşfik HanımBu yıl Galeri Zilberman için düzenlenen “Genç / Yeni / Farklı Yarışması ve Sergisi”ne katılanlar arasından özgün çizgileriyle dikkat çeken genç sanatçı Özlem Şimşek ve küratör Selin Turam’ı buluşturan “Epik Ayartma” sergisi, ‘kadınlık hâlleri’ne dair bir oyun. Özlem Şimşek, modern Türk resminin ünlü kadın portrelerindeki modellerin yerine geçiyor, onlar gibi poz veriyor. “Bir kadının ruhunda, bu duvarlarda yüzlerini gördüğünüz tüm karakterler saklıdır; aynı benim gibi” diyen sanatçıyla birlikte sergiyi gezdik.
İstanbul Kadın Ressamlar Derneği’nin geleneksel sergisi pazartesi günü İstiklal Caddesi’ndeki Mali Müşavirler Binası’nda başlıyor. Serginin konusu, "Sultanlar ve Minyatürler Şehri İstanbul." Sergide 100’ün üzerinde eser sergilenecek. Enteresan tablolardan ikisi, kuşkusuz ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ı ve Mona Lisa’yı Osmanlı Sultanı olarak gösterenler.
Cinsiyet farkı gözetmeksizin çocuklara verilecek en önemli eğitimlerden biri toplumsal cinsiyet eşitliğidir. Günümüzde ilkokul çağında bu tür eğitimler veriliyor olsa da ailelerin bu konuda mümkün olduğunca hassas davranması gerekir. Okul öncesi çağda kız ve erkek çocuklara eşit yaklaşmak, onların toplum içinde aynı sosyal haklara sahip olması gerektiğini anlatmak, cinsiyetçi bir dil kullanımından uzak durmak ebeveynlerin göz önünde bulundurması gereken önemli davranış biçimlerindendir.
#EtkinlikTürkiye’nin önde gelen kültür ve sanat kurumlarının dümeninde farklı disiplinlerden, hayallerden ve kariyer öykülerinden gelen yetenekli, öngörülü ve yaratıcı kadınlar var. 10 sanat kurumunun 10 yöneticisinden, onları bugün bulundukları yere taşıyan, sanatla temaslarını yöneticilik noktasına ulaştıran ‘karar anı’nın öyküsünü dinledik, tanışmak isteyecekleri kadın sanatçıları sorduk. Ortaya sanat dünyamıza yön veren isimlerin kısa portreleri çıktı.
#8 MartAylık sanat gazetesi İstanbul Art News, bugüne kadar özel söyleşi vermeyen bir ismi konuşmaya ikna etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, Çankaya Köşkü koleksiyonu ile ilgili çalışmalarını gazetenin sahibi Murat Pilevneli ve Genel Yayın Yönetmeni Yasemin Bay’a anlattı.
Türk resim sanatının önde gelen kadın yaratıcılarından Mihri Hanım'ın (Mihri Müşfik) yapıtlarından derlenen bir retrospektif sergi Eczacıbaşı Sanal Müzesi'nde sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Sanatçının ölümünün 50'nci yılı nedeniyle düzenlenen sergi ww.sanalmuze.org adresinden izlenebilecek. Sergide sanatçının çeşitli dönemlerini yansıtan yapıtlar yeralıyor.