Pek çoğumuzun mustarip olduğu bir dert bu. Yorgunluk, uykusuzluk, stres gibi faktörlerin sonucunda ortaya çıkan ama bazen ciddi sağlık sorunlarının habercisi olan baş ağrısını hafife almamak gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisiyle ilk kez bu yıl 17-24 Mart Dünya Baş Ağrısı Haftası ilan edildi. Biz de bu vesileyle uzmanlarımızdan baş ağrısı tiplerini öğrendik.
#Melis YılmazHayatı boyunca hiç kilo problemi yaşamamış olan Bridget Houser, 2018'deki düğününden önceki aylarda açıklanamaz bir şekilde kilo almaya başladığını fark etti. Yaptığı koşuların mesafesini artırdı, arka arkaya yüksek yoğunluklu egzersiz dersleri aldı, gün boyunca genellikle yalnızca su, kahve ve meyve tüketti, akşamları da çoğunlukla sebzeden oluşan hafif bir yemek yedi. Ancak Houser ne yaparsa yapsın, bir türlü kilo veremiyor aksine kilo alıyordu. Üstelik yüzü de gittikçe yuvarlaklaşıyordu.
#Cushing Sendromu“Sürekli diyet ve spor yapıyorum ama hiç kilo veremiyorum!” şikâyetlerini çevremizde sıkça duyuyoruz. Bu durum “Aydede Yüzü” olarak da bilinen Cushing sendromu hastalığının habercisi olabilir. Bridget Houser’ın yaşadıkları da buna çok iyi bir örnek...
#Sağlıkİş yeri olarak kullanılan çok katlı yüksek binalar, çalışanlara sağladıkları olanaklar açısından çok konforlu gözükse de birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Klima kaynaklı enfeksiyonlar, açılmayan pencereler yüzünden sık yaşanan solunum yolu enfeksiyonları ve pek çok kişinin yakındığı migren ağrıları… ‘Plaza migreni’ olarak adlandırılan bu durumu hem konunun uzmanı ile hem de yaşayanlarla konuştuk.
#SağlıkMigren şiddetli ataklarla seyreden bir baş ağrısı.Türkiye Migren Raporu’na göre halkımızın yüzde 83’ü genel baş ağrısıyla migren arasındaki farkı bilmiyor. Bu nedenle bu ağrılara çare de bulamıyor. Neyse ki iyi bir haber geldi; yeni migren ilacı çok yakında Türkiye pazarına da girecek.
#Türkiye Migren RaporuMigren ağrıları yüzünden hayatı kâbusa dönenler çareyi Türkiye'de de kullanılmaya başlanan aşılarda arıyor. Aşılar migren için kesin çözüm mü? Aşı fiyatı ne kadar? Neler yaparsak ataklardan korunuruz? Aşılar ve migren ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlara sorduk ve A'dan Z'ye bir migren dosyası hazırladık.
#SağlıkBir yılı aşkın süredir tüm dünyanın başını ağrıtan Covid pandemisi migren hastalarının hayatını zorlaştırdı. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Yalınay Dikmen, pandemide migrene karşı alınabilecek basit ama etkili önlemleri anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#MigrenYemek yaptığı videoları Instagram'da paylaşan ve 1 milyon takipçi sayısına ulaşan Taha Duymaz, şarkıcılığa soyundu. Taha Duymaz’ın ‘Alayına’ Caz isimli rap performansı ve şarkıya çektiği klip sosyal medyaya da konu oldu. Peki, Taha Duymaz kimdir, kaç yaşında?
#Taha DuymazSağlık Bakanlığı, Türkiye’de her 5 kadından ve her 10 erkekten birini etkileyen migren konusunda harekete geçti. Türk Nöroloji Derneği - Başağrısı ve Ağrı çalışmaları Derneği ile Migren Klinik Protokolü hazırlanırken, migren tedavi algoritması da çıkarıldı. Protokole göre, başağrısı için hastaneye başvuran kişinin öncelikle migreninin olup olmadığı belirlenecek. Eğer ağrının nedeni migrense migrenin türü ortaya çıkarılacak. Kişiye ağır olmayan ataklar için tetikleyicilerden uzak durması ve yaşam şeklinin değiştirmesi önerilecek. Ağrılar çok şiddetli ise ilaçlı tedavi uygulanacak. Çocuk ve ergenler için de bölüm ayrılan protokolde, “Akupunkturun migrende kullanılması için bilimsel kanıt yok. Hacamat ve sülük tedavisinin ise migren tedavisinde yeri yok” denildi.
#Sağlık BakanlığıYıllık migren atağı oranı erkeklerde yüzde 6-8, kadınlarda ise yüzde 15-18. Yani kısaca ülkemizde her 6-7 kişiden birisi migren hastası. Kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha fazla görülen migren ağrısı mevsimlere göre farklılık gösterebiliyor. Özellikle kış aylarında soğuk havanın etkisiyle migren ataklarında artış olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Bazı kişilerde hava değişimine duyarlı migren olabilir ve kış aylarında soğuk hava, rüzgâr ve hava basınç değişiklikleri migren ataklarını artırabilir” dedi.
#Soğuk HavaDünyada 1 milyar, Türkiye’de ise 12 milyon kişinin hastalığı haline dönüşen migren için Türk girişimciler ezber bozan bir çare buldu. Vagustim adında kulaklığa benzer bir cihaz geliştiren girişimciler, migreni tetikleyen vagus sinirini uyararak migren ataklarını durdurmaya aday.
#GazetehaberleriGünümüzün önemli sorunlarından biri olan stres, hatalı beslenme, uykusuzluk ve yoğun bir tempoda çalışmak gibi etkenler migreni tetikleyen önemli faktörler arasında yer almaktadır. Bunlara bir de sıcak hava ve nem eklenince yaz aylarında migren atakları kaçınılmaz oluyor. Yapılan birçok çalışma gösteriyor ki diğer mevsimlerle karşılaştırıldığında yazın migren atakları daha fazla artıyor. Yine çalışmalara göre; sıcaklıktaki her 5 santigrat yükseliş migren atağının gelişme riskini yüzde 7,5 oranında artırıyor.
#Migren Ağrısı ÇözümMigren, sürekli olarak ve nöbetler halinde baş ağrısı oluşturan, hastaların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen önemli bir hastalıktır. Dünyada her gün ortalama 300 milyon kişinin yaşadığı migren, tedavi edilebiliyor. Peki ama 14 milyar dolarlık mali kayba yol açan migrenin tedavisi nasıl?
#Migren“İnsanı hayattan soğutan baş ağrılarıyla migren, günümüzde her 10 kişiden birinde mevcut. Bu hastalık özellikle hamilelik döneminde kişiye kabus yaşatabiliyor” diyen Beyin Cerrahı Doç. Dr. Tufan Cansever, tamamlayıcı tıp tedavileriyle hamilelik döneminde migrenle başa çıkmanın yollarını anlatıyor.
#GebelikMilyonlarca kişinin hayatını cehenneme çeviren migren krizlerini tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi geliştirmek için çalışmakta olan bir ecza firması, bu hastalığın etkisini önemli oranda azaltabilecek bir ilacı üç yıl içinde piyasaya sürmeye hazırlandıklarını duyurdu.
#Migren