Güncelleme Tarihi:
Migren kısaca; kafa içerisinde belirli bölgelerde var olan sinirlerin, kaslar tarafından sıkıştırılması nedeniyle oluşan kronik ağrı olarak biliniyor. Migren, artık insanları hayattan alıkoyan ve çözümü olmayan bir hastalık olarak görülmemelidir, çünkü tedavisi mümkündür. Uzmanlar uyarıyor: "Her baş ağrısı migren değildir." Migren ağrısını, diğer baş ağrılarından ayırt edebilmek aslında oldukça basittir.. Kişide halsizlik, esneme, ruh hali değişkenliği, dışarıdan gelen sese, kokuya ve ışığa aşırı hassasiyet gösterme gibi belirtiler yaşanır.
YAZA GİRMEDEN MİGRENE VEDA EDİN: TEDAVİSİ MÜMKÜN!
Dünyaca ünlü Prof. Dr. Bahman Guyuron’dan migren tedavisi ile ilgili çeşitli bilgiler edinen ve bu bilgileri uygulama fırsatı da yakalayan Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu, migren ağrısı yaşayan hastalar için, bu hastalığın tedavisinin mümkün olduğu yorumunu yaparak, “Migren ağrısı yaşayan hastalar, ilaçlı tedavi yöntemini uygulayabilirler. Alternatif tedavi yöntemi olarak biz cerrahlar botoks tedavisi ve kalıcı migren cerrahisini önerebiliriz.
Bu yöntemler, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’nin ardından, ülkemizde de onaylanan yöntemlerdir. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucu, kronik migren tedavisinde botoks uygulamasının etkili olduğu görüldü. Bu tedavide botoks; alın, şakaklar, ense ve boyun bölgesine uygulanmaktadır. Belirttiğimiz bölgelerde, belirli noktalarda deri altına botulinum toksini iğne ile enjekte edilir.
FATURASI KABARIK: 14 MİLYAR DOLAR
Konu ile ilgili toplumda merak edilen soruları yanıtlamaya devam eden Kayabaşoğlu, “Migren sözcüğü yunanca kökenlidir ve ‘yarım kafalı’ anlamına gelen
Amerika Birleşik Devletleri’nde migrene yönelik yapılan çalışmalarda nüfusun yüzde 28’inin migren hastası olduğu saptanmıştır. Kadın-erkek oranı 3/1 olan bu hastalığın, ekonomiye 112 milyon iş günü kaybı yaşattığı belirlenerek, kullanılan ilaçlar ile birlikte 14 milyar dolarlık bir maliyeti olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında sosyal hayatta beraberinde getirdiği zorluklar ve kişisel ilişkilere olan negatif etkisi de defalarca ortaya konmuştur. Genel atak sıklığının 6 haftada bir olmakla beraber, atak süresinin 24 saat sürdüğü, hastaların yüzde10’unda atakların her hafta yaşandığı yüzde 20’sinde ise atak süresinin 48 saat ile 72 saate kadar sürebildiği verileri açıklanmıştır” diyerek migren hastalığını matematiksel verilere dayanarak ele aldı.