Marmara Denizi'nde görülen müsilaj(deniz salyası) etkisini sürdürüken bir yandan da bölgede kaçak midye avcıları dikkat çekiyor. DHA ekipleri gece ve sabah saatlerinde teknelerle açılarak midye avcılarını görüntüledi. Doç. Dr. Muharrem Balcı ise, "Deniz salyası ile birlikte bazı özel mikroorganizma grupları ortaya çıkacaktır. Bu mikroorganizmalar oldukça zehirlidir. Midyeler bu zehirli maddeleri biriktirir ve soframıza kadar gelir. Bu midyeyi yediğiniz anda felç bile geçirebilirsiniz.’’ dedi.
#Marmara DeniziKaçak midye avcılığına yönelik mücadele kapsamında İstanbul Boğazı'nda denetim gerçekleştirildi. Denizdeki tekneler denetlenirken, karadan kaçak avcılık yaptığı tespit edilen kişilerin çuvallara doldurduğu midyeler tekrar denize bırakıldı. Denetim sırasında 8 kişiye toplam 30 bin 700 TL idari para cezası kesildi. Denetimler kapsamında 2020 yılının başından bu yana yaklaşık 42 bin ton kaçak midyeye el konuldu.
#İstanbul BoğazıKartal sahilinde benzerine filmlerde rastlanacak bir olay yaşandı. Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı bir bot devriye görevi yaptığı sırada kaçak midye avı yapan bir tekneye baskın düzenledi. Baskında içinde 4 kişinin bulunduğu tekne iskeleye bağlanarak midye avcılarının kimlik sorgusu yapılmak istendi. Teknedeki 4 kişi üzerlerinde kimlik bulunmadığını telefon açarak evlerinden getirtebileceklerini söyledi. Bunun üzerine telefon açılıp kimliklerin getirilmesi beklendi. Kısa bir bekleyişin ardından sahilyoluna bir otomobille kimlikler getirildi. Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı ekip kimlikleri kontrol ettiği sırada 4 kişi kaçmaya başladı. Üç kişi kimlikleri getirdiği belirtilen otomobille kaçmayı başarırken Mehmet Güneş ise denize atlayarak izini kaybettirmeye çalıştı. Mehmet Güneş iskelenin altındaki beton direklerin birinin arkasına saklanıp tam 1 saat buz gibi suyun içinde bekledi. Güneş bir müddet daha suyun içinde bekledikten sonra denizden çıktı. (Ramazan ALMAÇAYIR/DHA)
#HtvhaberKalamar haram mı sorunu en fazla merak edilen konulardan biri. Kalamar, Türkiye denizlerinde sıklıkla rastlanılan bir deniz canlısıdır. Kalamar, kalamar, fırında, kızartılarak ya da buğulama şeklinde hazırlanıyor. Ancak tüketimi, haram olup olmadığı konusu araştırılıyor. Peki Kalamar haram mı, caiz mi? İşte Diyanet'in konuyla ilgili açıklaması
#Kalamar Haram MıGranyöz balığı, görünüm olarak genellikle levreğe benzer. Bu nedenle de kaya levreği adı ile de bilinir. Lezzetli bir balık türü olması nedeni ile balık severler çok sık tarafından tercih ediliyor. Görünümü bakımından levreğe çok benzeyen bir özelliği bulunur. Granyoz Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Kışın hamsi, istavrit, mezgit, levrek, kalkanla başlayan sezon, havalar ısındıkça barbunya, tekir, kılıçbalığı, sardalya, lüfer, palamut, çipura ve uskumruyu tezgâha taşır. Bu tezgâhlarda tazesi dışında tütsülenmiş çirozu, salamura lakerdayı da bulmak mümkündür. Gelin balık pazarlarını turlayıp alışveriş yapalım...
#TazeUzaktan bakıldığında tablo gibi görünen, herkesin birbirini tanıdığı küçük bir ada... Bu adada yaşanan bir cinayet ve sonrasındaki bir dizi tartışma... Televizyon dizilerini aratmayacak gerçek bir gerilim hikayesine hazırlanın.
#Cinayetİslam dinine göre karides yemek haram mı vatandaşlar tarafından en çok sorgulanan dini konular arasında yer alıyor. Geçtiğimiz aylarda midye, karides, kalamar gibi deniz ürünlerinin yenmesi ile ilgili bilgilendirmede bulunan Din İşleri Yüksek Kurulu'nun konuyla ilgili açıklaması tartışma ve merak konusu oldu. Peki, kalamar haram mı, neden haram? İşte kalamar yemenin dindeki hükmü ile ilgili Diyanet açıklaması...
#Karides Haram MıDiyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, "Kur'an ve sünnette yenilmeyecek olan hayvanlarla ilgili bir liste verilme yönüne gidilmemiş, domuz gibi ismi belirtilerek yasaklananların yanında diğer hayvanlar için ilke ve ölçüler konulmakla yetinilmiştir." dedi.
#Abdurrahman HaçkalıÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Yaptığımız ilk çalışmalar çerçevesinde bugün itibarıyla müsilajın tehlikeli atık olmadığı veya toksik özellik göstermediği tespitini yaptık." dedi. Kurum ayrıca "Marmara Denizi'ne kirlilik taşıyan kaynakların tamamını kontrol altına almak için, tüm arıtma tesislerine Sürekli Atıksu İzleme Sistemi getiriyoruz." şeklinde konuştu.
#Murat KurumÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Yaptığımız ilk çalışmalar çerçevesinde bugün itibarıyla müsilajın tehlikeli atık olmadığı veya toksik özellik göstermediği tespitini yaptık." dedi. Kurum ayrıca "Marmara Denizi'ne kirlilik taşıyan kaynakların tamamını kontrol altına almak için, tüm arıtma tesislerine Sürekli Atıksu İzleme Sistemi getiriyoruz." şeklinde konuştu.
#Murat KurumDenizsalyangozları İstanbul Boğazı ve Karadeniz’i mesken tuttu. Ekonomik değerleri çok yüksek, toplamak da serbest olunca her gün onlarca tekne denizsalyangozu avı için İstanbul Boğazı’na açılıyor. Raf ömrü derin dondurucuda 540 gün olan salyangozların alıcısı da hazır.
#Gazetehaberleri