Yasak bitti, balıkçılar iş başında

Güncelleme Tarihi:

Yasak bitti, balıkçılar iş başında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2005 00:00

Balık avı yasağının 1 Eylül itibariyle sona ermesinin ardından, balıkçılar denizlere açılıyor.İstatistiklere göre, Türkiye'de avlanan balık miktarının yaklaşık yüzde 80'i Karadeniz'den elde ediliyor. Geri kalanı ise başta Marmara olmak üzere Ege ve Akdeniz'den sağlanıyor. Karadeniz'de 1 Mayıs'ta başlayan ve 1 Eylül'de sona eren av yasağı ile balıkçılar yeni sezonun heyecanını yaşarken, ilk günlerde Samsun, Sinop ve Ordu'da avlanan balık miktarı arzu edilenin altında kaldı. Trol yasağının 1 Ekim'de sona erecek olması nedeniyle gırgır, kıyı uzatma ve sürtme ağları ile avlanan palamut, kalkan, lüfer, istavrit ve mezgit yeniden balıkçı tezgahlarında görülmeye başladı. Samsun Balık Hali'nde palamutların çifti ağırlığına göre 2.5 YTL ile 7 YTL arasında alıcı buluyor. İstavritin kasası (yaklaşık 20 kilogram) 25-30 YTL, lüferin tanesi 8-10 YTL, kalkan balığının kilosu ise 25 YTL dolayında satılıyor. Samsun Balıkçılar Odası Başkanı Rasim Kademoğlu, hem trol yasağı, hem de hava koşulları nedeniyle istenilen düzeyde balık arzı olmamasının fiyatların yükselmesine neden olduğunu belirterek, buna rağmen sezonun bereketli geçeceğini umut ettiklerini bildirdi. AV YASAKLARINA DİKKAT EDİLMESİTrabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SÜMAE) Müdür Yardımcısı Muharrem Aksungur da, Türkiye'de balık miktarında dalgalanmalar meydana geldiğini, bunun esas nedeninin av yasaklarına dikkat edilmemesi olduğunu söyledi. Aksungur, denizlerden avcılıkla elde edilen üretimin kirlilik, ekolojik değişmeler ve aşırı avcılık nedeniyle son yıllarda büyük dalgalanmalar gösterdiğini belirtti.Türkiye'de 1974-2003 yılları arasında deniz balıkları avının 101 bin 596 ton ile 580 bin 701 ton arasında değiştiğine dikkati çeken Aksungur, “Türkiye'de balık miktarındaki dalgalanmaların esas nedeni av yasaklarına dikkat edilmemesidir. Avcılıkla elde edilen deniz balıkları miktarı 1974'de 113 bin 87 tondan 2003'de 416 bin 126 tona, diğer deniz ürünleri miktarı ise 2 bin 313 tondan 46 bin 948 tona yükselmiştir” dedi. AVLANAN TÜRLER VE DENİZLERTürkiye'nin balıkçılık bakımından en verimli denizinin Karadeniz, Karadeniz'in de en verimli bölümünün Doğu Karadeniz olduğuna işaret eden Aksungur, 2003 yılı balıkçılık istatistiklerine göre, Türkiye'de tüketilmeyen, ancak ihracat potansiyeli olan deniz salyangozunun Doğu Karadeniz, kum midyesinin ise Batı Karadeniz'de avlandığını söyledi. Karides, deniz anası ve tarağın Marmara Denizi'ne, midye, karides ve ahtapotun ise Ege denizine özgü olduğunu belirten Aksungur, “Tür bakımından zengin, ancak av verimi bakımından fakir olan Akdeniz'de midye, deniz anası, karides, mürekkep balığı ve kalamar ekonomik türlerdir” dedi. BÖLGELERE GÖRE TEKNE SAYILARIAksungur, avcılıkla elde edilen su ürünleri üretimindeki dalgalanmalarda, 1987 yılına kadar serbest giriş sistemi uygulanan balıkçılıkta tekne sayısının plansız şekilde artmasının etkisi olduğuna dikkati çekti. Balıkçı teknesi sayısının 1974'de 4 bin 294 adet olan tekne sayısının 1974-2003 yılları döneminde 3.32 kat arttığını belirten Aksungur, teknelerin bölgelere göre dağılımı incelendiğinde de 7 bin 321 tekneyle Karadeniz Bölgesi'nin ilk sırada yer aldığını, Karadeniz'i sırasıyla 6 bin 21 tekneyle Ege, 3 bin 7 tekneyle Marmara ve 2 bin 193 tekneyle Akdeniz Bölgesi'nin izlediğini bildirdi. BALIK STOKU TAHMİNLERİAksungur, denizlerdeki balık miktarının belirlenmesine yönelik detaylı stok çalışması yapılması gerektiğinin de altını çizdi. Karadeniz'de son yıllarda evsel atıklardan kaynaklanan kirlenmenin arttığına, ancak asıl kirliliği oluşturan ağır metallerden kaynaklanan kirliliğin ise azaldığına dikkati çeken Aksungur, söz konusu durumun da balık miktarlarında artış yaratacağına ifade etti. DOĞU AKDENİZ'DE BALIKÇILAR, 15 EYLÜL'Ü BEKLİYORDoğu Akdeniz'de ise balıkçılar, 15 Eylül'de başlayacak yeni sezon balık avı için hazırlıklarını sürdürüyorlar. Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Cahit Göktepeli ise açıklamasında, geçen sezon kötü hava koşulları nedeniyle, vatandaşlara ucuz balık sunamadıklarını hatırlatarak, “Vatandaşlara bu sezon ucuz balık yedirmeyi arzuluyoruz” dedi. Göktepeli, hedeflerinin, sezon boyunca bin ton balık yakalamak olduğunu belirterek, “Hükümetin uyguladığı ÖTV'siz mazot desteğiyle balıkçılar çok daha iyi avlanma imkanına kavuştular. Ucuz mazot, vatandaşa yansıyacak. 1 YTL ile 10 YTL arasında vatandaşlarımıza balık satmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu. İSKENDERUNLU BALIKÇILAR ATIĞIN ÇIKARILMASINI ARZULUYORHatay'ın İskenderun İlçesi'nde bulunan balıkçılar yeni sezondan umutlu olmalarına karşın, İskenderun Körfezi'nde batan M/V Ulla gemisindeki atığın en kısa sürede çıkarılmasını arzuluyor. İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Nihat Beyazıt, Ulla gemisindeki yükün çıkarılma çalışmalarının tamamlanmamasının halk üzerinde psikolojik etkisi bulunduğunu belirterek, “Dileğimiz Ulla gemisindeki atığın en kısa sürede çıkması, deniz suyunun zehirli olmadığının son kez açıklanması ve halkımızın güvenle bölgemizde tuttuğumuz balığı yemesidir” dedi. SAROS KÖRFEZİNDE SARDALYAEdirne'nin Enez İlçesi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Nevzat Kocataş da yeni sezonun iyi geçmesini beklediklerini söyledi. Saros Körfezi'nde en çok sardalya tutulduğunu belirten Kocataş, Enez civarında ise kefal, lüfer, mırmır, karagöz ve mercan balığı avlandığını belirtti. Keşan'ın Mecidiye Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Nizamettin Özçınar da, havaların biraz soğumasıyla birlikte, hamsi, kolyoz, lüfer ve palamut balıklarının tutulmaya başlandığını söyledi. Tekirdağ Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mümin Yazır ise balık sezonunun açılışıyla birlikte istavrit ve hamsi türünde bolluk yaşandığını, havaların iyi gitmesi durumunda ise palamut, lüfer ve çinakop miktarında artış yaşanacağını bildirdi. TÜRKİYE'DE BALIK TÜKETİMİEge Gırgırcılar Derneği Başkanı Osman Kurt, yeni av sezonunun 1 Mayıs 2006 tarihine kadar süreceğini İzmir'de bulunan 60 teknenin İzmir, Edremit, Güllük körfezleri, Bozcaada, SAROS ve askeri yasak bölgeler dışında avlandıklarını söyledi. Türkiye'de yeterli balık tüketimi olmadığını vurgulayan Kurt, tüketiminin teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Kurt, “Halka doğal besin kaynağı balığın mutlaka anlatılması gerekir. Biz balık yemiyoruz. Türkiye'de kişi başına 6.5 kilogram balık düşüyor, bu rakam Japonya'da 85, Almanya'da 45, İtalya'da 35, komşumuz Yunanistan'da bile 30 kilogram civarında. Bu rakamı artırmamız gerekir. “ 470 GIRGIR TEKNESİ VARTürkiye'de 470 gırgır teknesi bulunduğunu, bu teknelerde yaklaşık 10 bin kişinin çalıştığını belirten Kurt, “Her bir kişinin dört kişiyi beslediği düşünülürse ve öte yandan diğer nakliyeciler, ihracatçılar, fabrika çalışanlarını da koyduğumuzda yardımcı sektörlerde çalışanlarla birlikte 4 milyon kişi balıkçılıktan ekmek yiyor” dedi. Balıkçıların en büyük sorunun yetersiz limanlar ve balıkçı tekneleri olduğunu belirten Kurt, İzmir'de bir tek Güzelbahçe Barınağı'nın bulunduğunu, diğer sahil beldelerinde turistik tekneler ve yatlar nedeniyle balıkçı teknelerinin yanaşamadığını, Karaburun, Foça, Kuşadası gibi ilçelere ulaşamadıklarını dile getirdi. AV SEZONU ŞENLİKLE KUTLANACAKAntalya Yeni Liman Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cavit Tankuş, av sezonunu, 15 Eylül'de limanda Antalya Valiliği ve Tarım İl Müdürlüğü'yle ortaklaşa düzenleyecekleri şenliklerle kutlayacaklarını söyledi. Sezonun ilk günlerinde Antalya'da gırgır teknelerinin denize açıldığını belirten Tankuş, “Gırgır tekneleri bol miktarda izmarit, kolyoz ve sardalyayla dönmeye başladı. Geçen sezon iyi geçmişti. Bu yıl da başlangıç güzel. Barınağımızda herkesin yüzü gülüyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!