Kumkapı Meydanı'nda bir basın toplantısı düzenleyerek festival hakkında bilgilendirme yapıldı. Toplantı'da konuşan Festival Komitesi ve Şehristanbul Derneği Başkanı Atilla Tuna "İstanbul'da balıkçılığın gelişiminde katkıda bulunması, balık tüketiminin teşvik edilmesi, Kumkapı'nın İstanbul'un balıkçılık merkezi olduğunun vurgulanması, balıkçılığın ileri ülkelerdeki seviyeye gelmesi, olta balıkçılığının teşviki, deniz yemeklerinin kalitesinin yükseltilmesi İstanbul Balık Festivali'nin başlıca amaçları" olduğunu açıkladı.
İstanbul Balık Müstahsilleri'nin vereceği balıkla Kumkapı'da bu yıl yaklaşık beş bin kişiye balık ekmek dağıtılacağını söyleyen Tuna "Bu Cumartesi saat 15.00'te İstanbul Halkı'nı bedava balık yemek için Kumkapı'ya davet ediyorum. Yapacağımız tüm etkinlikler ücretsizdir" diye konuştu.
İstanbul Balık Festivali'nin daha önce beş kez üst üste beş yıl boyunca Samatya'da yapıldığını kaydeden Tuna, "Festivalin yapıldığı meydan Fatih Belediyesi tarafından 2007 yılında yeniden düzenlendi; Samatya'ya gelen kişi sayısında belirgin bir artış oldu; yeni balık lokantaları açıldı; esnafta dayanışma ruhu canlandı. Şimdi ise yine Fatih Belediyesi hem Samatya hem de Kumkapı Meydanı'nda birer balık heykeli dikecektir. Bundan dolayıdır ki İstanbul Balık Festivali Samatya halkı arasında büyük kabul gördü. Gerek bilinirliği gerekse de turistik tesislere yakınlığı nedeniyle bundan sonraki festivalleri İstanbul'un en bilinen balık merkezlerinden biri olan Kumkapı'da yapmaya karar verdik".
Festivalin bu yılki Ana sponsoru Efes Pilsen. Yeni Rakı, Antonina Turizm ve Istanbul Walks Seyahat Acentesi'nin de sponsor oldukları 6.İstanbul Balık Festivali iki gün sürecek. Festivale Balıkçılığı Koruma ve Geliştirme Derneği, SYMBIOSIS Doğa ve Çevre Gönüllüleri Derneği, Bisikletsevenler Derneği'nin yanı sıra Coca Cola, Yunuslar Balık Ağı Şirketi, Mutfak Profesyonelleri Derneği, Rastgele-der, Kamader, Samader, Usobder, Olta Çevre-der, Avdoğa dergisi, Kısık Balıkçılık, Turaç Dış. Tic. Ltd., Yaşar Av Pazarı, Mogan Bıçakçılık, Remıxon Balıkçılık ve Kamp Malzemeleri, Avpar Spor-Hobi Center, Thermoform Termal İçlik ve Şehsuvar Bey Mahallesi Muhtarı Murat Hakverdi destek vermektedir. Balıkçılık Dergisi ve Gelibolu Balıkçıları festival münasebetiyle Kumkapı Meydanı'nda çeşitli hediyeler dağıtacak.
Balık Ekmek ve Balık Çorbasının yapımında kullanılmak üzere Balık Müstahsileri Derneği tarafından sağlanan toplam 2 ton balık halka sunulacaktır. İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği'nin sağladığı balıkla ve Kum-Der'in katkılarıyla 10 Ekim 2009 Cumartesi günü saat 15.00'de binlerce kişiye bedava balık ekmek ve 11 Ekim 2009 Pazar günü saat 14.00'te büyük bir Osmanlı Kazanı'nda pişirilmiş balık çorbası dağıtılacak.
Şehristabul Derneği'nin, tarihi eserleri sahiplendirme projesinin devamı olarak çocuklara İstanbul Balık Festivali'nin amaçları anlatıldıktan sonra, bunun onlarda neyi çağrıştırdığı sorusu sorulacak; cevap ise resimlerde aranacak
Bu yılın yeniliklerinden biri de Coca Cola'nın araç trafiğine kapalı Kumkapı Üstad Sokak'taki Çocuk Sokağı'dır. Rengarenk balonlar ve süslemelerle şenlenecek sokakta çocuklara bilgilendirici ve eğitici oyunlarla balık ve balıkçılık anlatılacak.
Sanat Tarihçi Atilla Tuna rehberliğinde "Kumkapı" adlı ücretsiz yürüyüş turu Cumartesi ve Pazar günü saat 14.00-16.00 arası yapılacaktır. Turun başlangıç yeri Kumkapı Meydanı olarak belirlendi.
SYMBIOSIS Sağlık ve Çevre Gönüllüleri Derneği doktorları Kumkapı Meydanı'nda ve Festival süresince halka ücretsiz sağlık taraması yapacak.
Festivali Yarışmalar Bölümü'nde geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da "Deniz Yemekleri Yarışması" yapılacak ve dört dalda ödüller verilecek. Kumkapı'da bulunan 35 restoran "En iyi balık çorbası", "En iyi deniz mezesi", "En özgün balık yemeği"ve "En iyi midye dolma" nödülleri için jüri önüne çıkacak. Başkanlığını ünlü gurmelerimizden Artun Ünsal'ın yapacağı jüri Atilla TUNA (Festival Direktörü), Ahmet BİLGİLİ (İl Kültür ve Turizm Müdürü), Kenji KUME (Suşi Ustası), Ümit SEVİNÇ (Ümit Usta), Yıldız SEVİNÇ (gurme), Özcan HAKCAN (Mutfak Profesyonelleri Derneği), Atilla ATASOY (sanatçı),Turhan TUNA ŞEN (Şehristanbul Derneği 2. Başkanı), Nasuhi ALBULAK (Araştırmacı yazar, festival komite üyesi), Suat ÖZDEMİR (Antonina Turizm), Kutsiye BEŞİROĞLU (Efes Pilsen)ve Bennan LİMAN (Yeni Rakı)'dan oluşuyor.
Festivalin diğer yarışma bölümü "Oltayla Balık Avı Yarışması"dır. 11 Ekim 2009 Yeni Galata Köprüsü üzerinde yapılacak etkinlik Balıkçılığı Koruma ve Geliştirme Derneği gözetiminde, Av Doğa Dergisi organizasyonunda ve Rasgeleder, Kamader, Samader, Usobder ve Olta Çevre-der desteğiyle; Avdoğa dergisi, Kısık Balıkçılık, Turaç Dış. Tic. Ltd., Yaşar Av Pazarı, Mogan Bıçakçılık, Remıxon Balıkçılık ve Kamp Malzemeleri, Avpar Spor-Hobi Center, Thermoform Termal İçlik firmalarının ayni katkılarıyla yapılıyor.
Oltayla Balık avı Yarışması jürisi şu isimlerden oluşmaktadır: Celal MAĞDENOĞLU (Başkan), Mete YANMAZ, Murat KARAHAN, Oral ATAK, Nihat AVCI, Engin UZTÜRK, İsmail ATALAY, Münip Can DENİZKURT, Yakup AKKAYA, Mehmet AKYÜREK, Ali Galip KAYA, Cem LİMAN, Ercan KOÇKAR, Ali ERDOĞAN, Kamil ÜÇBAŞ, Mehmet ALGUR ve Ferhat DİRLİK'ten oluşmaktadır. "En çok balık", "En ilginç balık" ve "En büyük balık"
kazanan yarışmacıların ödülleri aynı gün saat 16.00'da Kumkapı Meydanı'nda düzenlenecek bir törenle sahiplerine verilecek. Festivali iki günde yaklaşık 10 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor