İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçılar Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak “Yarı işlenmiş ve bitmiş deri ihracatımız krize rağmen yükseliyor. Bu alanda dünyanın en önemli fuarlarından Milano’daki LINEAPELLE, Şangay’daki ACLE fuarlarına katılan firmalarımızın ürünleri dünyanın en büyük markaları ve alıcıları tarafından beğeniyle satın alınıyor” dedi.
#İstanbul Deri Ve Deri Mamulleri İhracatçılar BirliğiÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevlileri, rutin bir inceleme için İş Yatırım’a gittiğinde, "engelli eleman kotası"nı doldurmadıklarını gördü, uyardı: "Çalışan sayısı, 50’yi aştığında belirli oranda engelli eleman işe almak durumundasınız. Eğer almazsanız size ceza kesmek zorundayız."
TÜRKİYE Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) üyesi 23 üreticinin katıldığı Milano’daki Micam Ayakkabı Fuarı’nda İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Tekstil Teknolojileri ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Özipek’le karşılaşınca uzun süredir kafamı kurcalayan konuyu açtım:
TASD üyesi 23 ayakkabı üreticisi Milano’daki Micam Uluslararası Ayakkabı ve Deri Fuarı’nda vitrine çıktı. TASD Başkanı Ali Murad Kızıltaş ile AYSAD Başkanı Ender Yazıcıoğlu, İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Özipek’i fuara davet edip, Ayakkabı Tasarım Fakültesi kurulması çalışmasına hız verdi. Kızıltaş, "İyi tasarımla dünyada öne çıkarız" dedi.
İtalya’nın Milano şehrinde, gerçekleşen Ayakkabı fuarı Micam Milano ve deri fuarı Lineapelle’ye Türkiye’den toplamda 160 firma katıldı. Fuara katılan İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) temsilcileri, döviz bazında fiyatları yüzde 20 arttırmalarına rağmen talepte önemli bir artışın yaşandığına dikkat çekti.
#Deri60 ülkeden 800 sektör profesyonelinin alım için geldiği 4’üncü Eksposhoes İstanbul Ayakkabı Saraciye Moda Fuarı kapılarını açtı. 100 üretici firmanın katıldığı fuara, özel taşlarla üretilen 86 bin TL değerindeki ‘Diamond’ ayakkabı damgasını vurdu. Bir Türk üreticinin iki aylık tasarım çalışması sonrası ortaya çıkardığı ayakkabıyı Suudi Arabistan’dan fuar için gelen bir iş insanı satın aldı.
#AyakkabıAltmış ülkeden 800 sektör profesyonelinin alım için geleceği 4’üncü Eksposhoes İstanbul Ayakkabı Saraciye Moda Fuarı 7 Kasım’da başlıyor. EKS Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Demir, “Türkiye ayakkabı sektörü halihazırda 172 ülkeye ihracat yapıyor. Markalaşma ve özgün tasarım konusunda ciddi mesafe aldık. Sektörün ihracatı 1 milyar doları aşacaktır” söyledi.
#EKS FuarcılıkTürk ayakkabı üreticileri, 27-29 Ocak 2018’de, Messe Frankfurt’un düzenlediği ‘Primetime.Shoes’ Uluslararası Ayakkabı Fuarı’ndaki yerini almaya hazırlanıyor. Türkiye organizatörlüğünü TASD’ın üstlendiği, yetkili acentalık işlemlerinin ise EKS Fuarcılık tarafından gerçekleştirileceği dev etkinlik, Türk ayakkabı sektörünün Avrupa pazarındaki payının artması anlamında kritik öneme sahip.
#Uluslararası Ayakkabı FuarıTÜRK Telekom Grubu Bireysel İş Birimi CEO’su Erkan Akdemir, iPad’ini masaya koydu, FaceTime’dan “Günışığı Projesi” Koordinatörü ve Gazi Üniversitesi Görme Engelliler Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Turan Delimehmetoğlu’na bağlandı.
#Ziylan GrubuTÜRKİYE’de ayakkabı sektöründe üretimin yüzde 75’i KOBİ’lerin elinde. Özellikle ithalata getirilen ek vergilerle birlikte KOBİ’ler hızlı bir büyüme trendi içine girdi. Birçok destek ve teşvikten yararlanılabilen ayakkabı sektöründe yeni yatırım yapacak ya da işlerini büyütmek isteyen işletmelere, TASD Başkanı Hüseyin Çetin önerilerde bulundu.
#AyakkabıİZMİR Ticaret Odası (İTO) üyesi ayakkabıcılar, moda ve tasarım dünyasının merkezlerinden olan Milano'da düzenlenen "Micam Shoevent Ayakkabı Fuarı"na katıldı. Ekonomi Bakanlığı destekli Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi ve Desteklenmesi Projesi (Ur-Ge) kapsamında 29 kişilik heyet fuara katılırken, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in ayakkabıcılık sektöründe büyük rekabet gücüne sahip olduğunu belirterek, İzmirli firmaları dünya pazarlarına taşımak için çalıştıklarını söyledi.
Dünyada birçok ülkenin ilk tercihi olan Türk ayakkabı sektörünün İtalya’da düzenlenen MİCAM ayakkabı fuarında kullandığı ‘lokumlu ayakkabı’ görseli tartışma yarattı. Görselde Türk malı bir ayakkabı Türkiye'nin klasik lezzetlerinden lokumun üzerine basarken görülüyor. Şekerli Mamüller Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, "Keşke lokumu ayakkabının altına koymasalardı. Lokumun ayakkabı tabanında değil gönüllerin üstünde olması gerekir" dedi. Afişle ilgili olarak konuşan Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin ise afişin bir art niyetle hazırlanmadığını söyledi.
Milano’daki dünyanın en önemli ayakkabı fuarı MICAM’da Türk firmalar nedeniyle izdiham yaşandı. Türk firmaların standında uzun kuyruklar oluşurken, Inuova’ya sipariş vermek isteyen İtalyanlar arasında kavga çıktı. Bir İtalyan elindeki ayakkabıyı başka bir İtalyan çekiştirince sinirlenerek, elindeki ayakkabıyı fırlattı.
Türkiye Milano Ticari Ataşesi Cumhur Isbırakmaz, kriz nedeniyle İtalya’da deri ve ayakkabı firmalarının icradan satışa çıktığını, 30 milyon Euro’luk şirketin 4 milyon Euro’ya kadar satıldığını belirterek, Türk firmalarına fırsatları değerlendirmeleri için çağrı yaptı. Deri Tanıtım Grubu Başkanı Lemi Tolunay ise, ortak satın alma platformları kurulmasını önerdi.
Ferudun Kundura’nın patronu Ferzat Erdebil, 2001 krizinde çıkış yolu ararken, ’uçuk tasarım’a yöneldi ve ’gay’lere dönük ayakkabıyla çözümü buldu. Milano’daki Micam Ayakkabı ve Deri Fuarı’nda ürünlerini sergileyen Erdebil, Düsseldorf Fuarı’nın kataloglarına modellerini "gay ayakkabısı" diye yazdırdı. Ferudun Kundura, "uçuk ayakkabı" modelleri sayesinde ihracatta 54 ülkeye uzandı.
Türk Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) tarafından beşincisi düzenlenen Ulusal Genç Yetenekler Ayakkabı Tasarım Yarışması'na başvurular başladı. Yarışmada derece alan tasarımların ürüne dönüştürülmesi planlanıyor.