Çok uzun yıllardır insanlar pekmezleri uzun uzun kaynatarak hazırlıyor. Son dönemlerde soğuk sıkım alternatifler çoğalsa da geleneksel yöntemlerde hazırlanan pekmezler hala devam ediyor. Peki saatlerce yüksek ısıda kaynatılan pekmezler başta olmak üzere konserve ürünler sağlıklı mı? Yeni araştırmalar özellikle uzun saatler kaynatılarak hazırlanan pekmezlerin kansere davetiye çıkardığını ortaya koyuyor.
#PekmezPekmez, enerji verici, tok tutucu, kan yapıcı özellikleri nedeniyle doğal olması nedeniyle yıllardan beri mutfaklarımızın vazgeçilmezlerinden biri. Şifa kaynağı olarak tükettiğimiz pekmez sizce sanıldığı kadar sağlıklı mı? Yeni araştırmalar özellikle uzun saatler kaynatılarak hazırlanan pekmezlerin kansere davetiye çıkardığını ortaya koyuyor.
#PekmezRamazan Bayramı’nda beslenme ve kalp sağlığına ilişkin bilgiler veren TOBB ETÜ Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bozbaş, ‘Bugün bayram, bugün bir şey olmaz’ algısının son derece yanlış olduğunu vurgulayarak “Ağır yemek sonrası kan şekerimiz aniden yükselir ve buna cevap olarak vücudumuzda yüksek oranda insülin salgılanır. Bu yaşanılan şekerdeki yükselme kalp sağlığımızı olumsuz etkiler” uyarısında bulundu. Prof. Bozbaş, şu bilgileri verdi:
#Ramazan BayramıGünümüzde ev yapımı nar ekşisi bulmak da en az yapmak kadar zor olmaya başladı. Salatadan, yemeklere gün içerisinde çokça kullandığımız nar ekşisini ev yapımı sanıp alıyoruz ama marketlerden alınanlardan daha sakıncalı olabileceğini biliyor muydunuz? Peki, hakiki nar ekşisi nasıl anlaşılır? İşte Evinizdeki nar ekşisinin gerçek olup olmadığını anlayacağız küçük bir test...
#Nar EkşisiBu haftaki konuğum, seneler önce yardımına ihtiyacımız olduğu dönemlerde her telefonumuzu anında açan, sorularımızı bıkmadan cevaplayan, olmadık saatlerde rahatlıkla arayabildiğimiz, yardımsever, kendini geliştirmeye adamış idealist kötü gün dostum, bir kız çocuğu annesi, Adanalı diyetisyen İlkay Aydın... Hem yeni açacağı ofisini, hem de meşhur Bodrum tabağını konuştuk...
#1Bulmaca severler zorlu bulmaca sorularını oldukça sever. Yeni ve değişik soru grupları ile karşılaştığında kelime haznesine yeni bir bilgi girmesi ihtimali dahi onları hoşnut etmektedir. Meyve şekeri de yeni bir harf bulmaca sorusudur. Peki meyve şekeri bulmaca cevabı nedir? Bulmacada harf harf meyve şekeri cevapları nelerdir sizler için derledik.
Elma pekmezi doğal şeker kaynağı olduğu için sağlıklı bir tatlı olarak kabul edilir. Elma pekmezi tüketerek günlük kalsiyum ihtiyacınızı karşılayabilir ve daha enerjik olabilirsiniz. Elma pekmezi içindeki vitamin ve mineraller sayesinde kan oluşumunu da destekler. Elma pekmezinin öksürüğe karşı etkisi ve faydaları ile ilgili ayrıntıları derledik.
#Elma PekmeziTükürük bezleri tarafından salgılanarak ortaya çıkan tükürük, yiyecekleri nemlendirme ve yutulmalarına yardımcı olması dışında hastalıkların teşhisi için de oldukça önemli. Hindistan’da yapılan araştırmaya göre tükürükteki maddelerin pek çok hastalığın tanısında yardımcı olabileceği ortaya çıktı. Peki tükürükten hangi hastalıklar teşhis edilebilir? Evde yapacağımız basit bir tükürük testi, hastalıklar hakkında bilgi verebilir mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSağlıklı bir bebeğin dünyaya gelme yolculuğu yumurtanın sperm tarafından döllenmesi ile başlar. Bunun için öncelikle spermin yumurtaya ulaşması ve arkasından da yumurtanın zarlarını geçerek genetik kargosunu içine bırakması gerekir. Bütün bu işlemler, yani spermin hareketi ve yumurtaya girebilmesi enerji isteyen bir süreçtir.
#ŞekerÜlkemizde bir halk sağlığı sorunu olan kronik böbrek hastalığı riski halen yaklaşık 13 milyon kişiyi doğrudan etkilemekte. Kronik böbrek hastalığına neden olan hastalıkların başında ise obezite ile şeker ve yüksek tansiyon hastalığı geliyor. Türk Böbrek Vakfı (TBV) Kurucusu ve Genel Başkanı Timur Erk, Dünya Sağlık Örgütü’nün bir yetişkin için en fazla günlük ortalama 6 gram tuz (bir çay kaşığı), 50 gram şeker (13 küp) tüketimi önerdiğini anlatarak, “Ülkemizdeki rakamları yürüttüğümüz kampanyalar ile tuzda 18 gramdan 12 grama ancak indirebildik. Şeker de ise sınıfta kaldık. On yıl çalıştık 10 gram azaldı hala olması gerekenin üç katı şeker kullanımı var,” dedi.
#Timur ErkGÜNÜMÜZÜN en önemli sağlık sorunlarından biri olarak karşımıza çıkan hastalıkların başında karaciğer yağlanması geliyor. Pandemi sürecinde hareketsizlik, stres ve sağlıksız beslenme gibi nedenlerle kilo alan kişilerde karaciğer yağlanması da arttı. Vücut için önemli görevleri olan karaciğer, zararlı maddelerin kandan süzülmesi gibi faaliyetleri yerine getiriyor. Fakat, karaciğer dikkat edilmediğinde alkol, stres, obezite gibi çeşitli nedenlerle yağlanarak eski etkisini sürdüremeyebiliyor.
#1Hindi fümeli bir sandviç yaparken ekmeğin arasına mayonez yerine süzme yoğurt sürebilir, yemek yapmak zor geliyorsa sebzeli smoothie’lerle günlük vitamin ve posa gereksinimini kolaylıkla karşılayabiliriz. Kahvaltılık gevrekler evet, yulaf içerikli ama bir o kadar da şekerli. O halde neden kendi yulaf kâsemizi yapmayalım? Daha sağlıklı bir yaşam için sizlere 9 pratik önerim var.
#Sağlıklı BeslenmeSene sonunda ülkeler bazında en çok aranan kelimeleri paylaşan Google, 2021 verilerini yayımladı. Buna göre Türkiye’nin en çok aradığı ilk beş yiyeceğin dördü tatlı... Listede güllaç, sufle, tulumba tatlısı ve soğuk baklavayla birlikte taco da var. Madem en çok onları merak ediyoruz, şeflerin pratik ve leziz tariflerini yapalım.
#Yemek TarifleriSoğuk algınlığından gribe, faranjitten bronşite... Havaların soğumasıyla birlikte hastalıklar sıkça kapımızı çalmaya başladı. Dolayısıyla virüs ve bakteri gibi hastalık yapan etkenlerin vücuda girmelerini önleyen bağışıklık sistemimizin güçlü olması bu dönemde ayrı bir öneme sahip. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en etkili yolu ise doğru beslenmek! Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#Bağışıklık Sistemini GüçlendirenBilimsel bilgi çok fazla kullanılmakta olan ve bu sebeple de sıklıkla karşılaşılan bir bilgi çeşididir. Bilimsel bilgi terimini duyduğunuz zaman siz de bu bilgi türü ile ilgili olarak bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Bilimsel bilgi nedir? Bilimsel bilgi kesin midir ve değişir mi? Bilimsel bilgi özellikleri ve örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bilimsel Bilgi Nedir?Ramazan deyince akla ilk gelenlerden biri de hurmadır. Potasyum, magnezyum ve kalsiyum olmak üzere birçok mineral ile vitamin içermesiyle sağlığımıza çeşitli faydalar sağlayan hurma aslında her gün öğünlerimizde olmayı hak ediyor. İşte hurma ile ilgili tüm bilinmesi gerekenler…
#Hurmanın Faydaları NelerdirAgave, anavatanı Orta Amerika olan bir bitki türü. Beyaz şekere göre daha tatlı olan agave şurubu, tatlandırıcılar yerine tercih edilebiliyor. Peki Agave şurubu nedir, nasıl kullanılır? İşte agave şurubunun kullanım alanları...
#Agave ŞurubuSızıntılı ya da geçirgen bağırsak sendromu gündemde yer alan hastalıklar arasında yer alıyor. Neslihan Atagül’ün hastalığının geçirgen bağırsak sendromu olduğu açıklanmıştı. Geçirgen bağırsak sendromunun belirtileri ve tedavisi merak edilen konular arasında yerini aldı. Hastalığın sık görülen belirtileri arasında sık sürekli halsizlik, yorgunluk ile giden kronik yorgunluk yer alıyor. İşte, Sızıntılı (Geçirgen) Bağırsak Sendromu hastalığı hakkında bilgiler
#Sızıntılı Bağırsak SendromuSızıntılı ya da geçirgen bağırsak sendromu gündemde yer alan hastalıklar arasında yer alıyor. Neslihan Atagül’ün hastalığının geçirgen bağırsak sendromu olduğu açıklanmıştı. Geçirgen bağırsak sendromunun belirtileri ve tedavisi merak edilen konular arasında yerini aldı. Hastalığın sık görülen belirtileri arasında sık sürekli halsizlik, yorgunluk ile giden kronik yorgunluk yer alıyor. İşte, Sızıntılı (Geçirgen) Bağırsak Sendromu hastalığı hakkında bilgiler
#Geçirgen BağırsakSağlıklı beslenmenin bir parçası olan salataların içerisine konan besinlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Gizem Gençyürek, “Sağlıklı yiyecek olarak adlandırılan salataların içine koyduklarımız maalesef sağlıksız bir hal alabilir” dedi.
#SalataNeslihan Atagül'ün diziyi bırakmasına neden olan geçirgen bağırsak sendromu hastalığı gündemde yer alıyor. Ünlü oyuncu Neslihan Atagül'ün geçirgen bağırsak sendromu hastalığına yakalandığı açıklandı. Atagül'ün Sefirin Kızı dizisinden ayrılacağını da duyurmasının ardından araştırmalar hızlandı. Bağırsak hücreleri arasındaki bağın bozulmasının sebep olduğu geçirgen bağırsak sendromu belirtileri arasında kronik yorgunluk, aşırı kilo ve kilo vermekte zorlanma, kabızlık ve ishal gibi sindirim problemleri yer alabiliyor. İşte, Neslihan Atagül'ün hastalığı beçirgen bağırsak sendromu ve tedavi süreciyle ilgili bilgiler...
#Geçirgen Bağırsak Sendromu Belirti