Mevsim Geçişleri haberleri sayfasında Mevsim Geçişleri hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 317 Mevsim Geçişleri haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Havaların soğumasıyla birlikte hastalıkların gün yüzüne çıktığı bu dönemlerde bağışıklık sistemini güçlü tutmak aslında bizim elimizde. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için farklı renkte ve farklı çeşitte sebze meyve yemek, farklı vitamin ve mineral içeriklerine sahip besinleri tüketmemize yardımcı oluyor. Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir, sonbaharda bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besinleri sıraladı.
#SonbaharMevsim geçişlerinde, ısı farkları olduğu için ilkbaharda hasta olma riski artıyor. Ağırlıklı olarak mevsim geçişlerinde ortaya çıkan polenler alerjiye sebep oluyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece “Alerjik bünyelilerin ve astım hastalarının özellikle bu dönemde ilaçlarını düzenli kullanmaları çok önemli. ‘İyiyim’ diyerek ilaç kullanımını asla kesmemeliler’’diyor.
#Ev TozuMevsim geçişleri insanları genelde olumsuz etkiler. Vücudumuz ve zihnimiz zaman zaman pes etme aşamasına gelir. Gripten korunmak için, ilaçların yanı sıra moralinizi de yüksek tutmanın büyük önemi var. Çünkü ancak zihninizin gevşediği anda mikropların vücudunuza girme şansı azalır. Bu durumu atlatmak için mevsim geçişlerinde ekstra özen göstermemiz gerektiğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ali Vardar, hastalıklardan korunma yollarını anlattı.
#HastalıkMevsim değişimlerinin insan bedeninde görülen fizyolojik etkilerine ek olarak psikolojik etkileri de azımsanamayacak kadar fazla. Güneş ışığı her canlı üzerinde etkili oluyor. Fiziksel olarak güneş ile doğadaki her canlı canlanıyor ve vücut birçok açıdan güç topluyor. Psikolojik olarak ise hormonlarımız ışığa bağlı olarak değişiyor, değişen hormonlar da psikolojimizde farklı etkiler bırakıyor. Yaz aylarında daha az olumsuz psikolojik etkilerle karşılaşırken, sonbahar ve kış aylarında havanın kararması ve soğumasıyla daha fazla olumsuz psikolojik etkilerle karşılaşıyoruz.
#Mevsim GeçişiMevsim geçişlerine bağlı olarak yaşanan ani sıcaklık değişimleri, vücudu olumsuz olarak etkiliyor. Özellikle bağışıklık sistemi güçsüz kişilerin hastalıklara karşı savunma mekanizması zorlaşıyor. Dr. Orçun Orhun, doğal yöntemlerle bağışıklık sistemini güçlendirmenin ve hastalıklara karşı korunmanın yollarını anlatıyor.
#HastalıklarMevsim değişikliği evrende yaşayan tüm canlılar üzerinde hem mental hem de fiziksel değişikliklere sebebiyet verir. Bu durumlardan etkilenenler arasında insanlar da vardır. Mevsim geçişleri türlü uyku ve yeme bozuklukları gibi sağlık sorunlarına veya depresif ruh haline neden olabilir. Bu mevsim değişikliklerinde meydana gelen değişimleri iyi bir şekilde anlamalı, tanımalı ve buna göre hareket etmeliyiz. Aksi takdirde hem biyolojik hem de mental olarak etkilenmemiz söz konusu olabilir. İşte öğrenmenizin büyük fayda sağlayacağı mevsim değişikliklerinin psikolojinize etkileri.
#Mevsim GeçişleriMevsim geçişlerinde, ısı farkları olduğu için ilkbahar ve sonbaharda hasta olma riski artıyor.Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece “Alerjik bünyelilerin ve astım hastalarının özellikle bu dönemde ilaçlarını düzenli kullanmaları çok önemli. ‘İyiyim’ diyerek ilaç kullanımını asla kesmemeliler” diyor.
#AlerjiMevsim geçişlerinde, ısı farkları olduğu için ilkbahar ve sonbaharda hasta olma riski artıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, “Alerjik bünyelilerin ve astım hastalarının özellikle bu dönemde ilaçlarını düzenli kullanmaları çok önemli. ‘İyiyim’ diyerek ilaç kullanımını asla kesmemeliler” diyor.
#AlerjiÇocuklarını soğuğa maruz kaldığında, soğuk içecekler içtiğinde ya da dondurma yediğinde boğazının şişmesinden, hastalanmasından endişelenmeyen ebeveyn yoktur sanırım. “Sakın soğuk su içme, terliyken soğuk su içme, dondurma yeme hasta olursun” gibi uyarılarla büyüdüğümüz için yetişkin birer birey olduğumuzda da bir çoğumuz soğuktan kaçarız, terliyken soğuk su içmekten kaçınırız, boğazımız şişken dondurma yemeyiz, soğuk içecekler tüketmekten kaçınırız. Peki, soğuk hava ve soğuk gıdalar gerçekten bizi hasta eder mi? Gelin bu soruların cevabını uzmanlardan dinleyelim…
#Sağlık“Soğuğa çıkma, terli terli su içme hasta olursun” ya da “Soğuk su içme, dondurma yeme boğazın şişer”... Hepimiz benzer cümlelerle büyütüldük ve doğruluğunu sorgulamadık bile... Büyüklerimizin akisine pek çok uzman soğuk suyun ya da dondurmanın boğazı şişirmediğini, terli su içmenin bizi hasta etmediğini, hatta şişen boğaz için buzun iyileştirici özelliği olduğunu söylüyor. Peki biz büyüklerimizi dinleyeceğiz yoksa uzmanları mı?
#DondurmaMevsim geçişleri ruh halimizi, enerjimizi ve günlük rutinlerimizi etkilediği gibi beslenme alışkanlıklarımızı da değiştiriyor. Bununla baş etmenin en kolay yolu dengeli öğünler planlayarak kan şekeri dalgalanmalarının önüne geçmek. Beslenme rutinimizde lif alımını arttıracak sebze, meyve, tam tahıllar ve kuru baklagillere mutlaka dengeli şekilde yer vermeliyiz.
#Berrin YiğitMevsim geçişleri, çevresel faktörler; sık yapılan fön, boya gibi işlemler hatta deniz tatili saçlarımızı yıpratıyor. Hasar gören, formunu kaybeden saçlarımızı kışa hazırlamanın tam zamanı... Uzman jürimiz en iyi saç bakım ürünlerini seçti.
#SaçHavadaki değişim hepimizi etkiliyor ancak ileri yaşlarda bu daha belirgin olabiliyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran “Mevsim geçişinin olumsuz yönlerinden korunabiliriz” diyor ve sağlık için alınması gereken önlemleri anlatıyor.
#YaşKuru mürdüm eriği, atıştırma çeşitleri arasında hemen hemen herkesin en sevdiği kuruyemişlerden bir tanesidir. Bunun nedeni ise hem içindeki lezzetinin hem de yararlarının bol olmasındandır. Öncelikle kuru erik bir hayli masum olan bir atıştırmalık türüdür. Sizin için evde mürdüm eriğinin nasıl kurutulduğunu, mürdüm eriğinin fırında nasıl kurutulabileceğini ve daha fazlasını derledik.
#Mürdüm EriğiNefes almada zorluğa neden olan astım, dünyada en sık görülen hastalıklardan biri. Obeziteden hava kirliliğine kadar birçok faktörden etkileniyor. Ayrıca mevsim geçişleri, viral enfeksiyonlar ve soğuk hava da astımın en önemli tetikleyicilerinden. Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve GSK Türkiye Solunum Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Tunçalp Demir bu hastalığa ilişkin sorularımızı cevapladı.
#Sponsorlu İçerikNefes almada zorluğa neden olan astım, dünyada en sık görülen hastalıklardan biri. Obeziteden hava kirliliğine kadar birçok faktörden etkileniyor. Ayrıca mevsim geçişleri, viral enfeksiyonlar ve soğuk hava da astımın en önemli tetikleyicilerinden. Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve GSK Türkiye Solunum Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Tunçalp Demir bu hastalığa ilişkin sorularımızı cevapladı.
#Sponsorlu İçerikMevsim geçişleri, viral enfeksiyonlar ve soğuk hava astımı tetikliyor. Ancak bu hastalık kişinin normal bir yaşam sürmesine hatta aktif bir spor hayatının olmasına engel değil. Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Tunçalp Demir: “Dünyada astım hastası olan birçok profesyonel sporcu var.”
#SAĞLIKYazdan sonbahara geçişte ani sıcaklık değişimleri ve okulların açılması bağışıklık sistemini etkileyen faktörlerin başında geliyor. Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Bürge Köker,“Mevsim geçişlerinde yapılan en büyük beslenme hataları kişilerin abur cubur gibi yüksek kalorili besin seçimi yapmaları ve gece yemek yenilmesi. Bu nedenle gün içinde doğru ve sağlıklı beslenmeli ve vücudunuzu aç bırakmamaya gayret etmelisiniz” diyor.
#Diyetisyen Bürge KökerIhlamur çayı cilt yüzeyindeki kırışıklıkları giderirken hücreleri de yeniler. Deri soyulmalarını önleyen ıhlamur çayının mideyi rahatlatıcı bir özelliği bulunmaktadır. Ihlamur çayı, yaraların iyileştirilmesi ve selülit tedavisinde de yoğun olarak kullanılır. Ihlamur çayının cilde, saça ve mideye faydaları nelerdir? Ihlamur ne işe yarar? Zayıflatır mı? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Ihlamur ÇayıEric Nichelson ile Zoom’da buluşuyoruz. Evde çocuklar varmış, daha sessiz olduğu için arabasından konuşuyor... Dokuz yıl sonra tekrar bir araya gelen Teksaslı Midlake’in vokali Nichelson, Joey McClellan, Eric Pulido, Jesse Chandler ve McKenzie Smith’ten oluşan grubun dönüşümünü anlatıyor. Midlake, 6 Eylül akşamı Zorlu PSM’de hayranlarının karşısına çıkacak.
#Eric NichelsonBoğaz ağrısına iyi gelen şeyler, sıkça araştırılan rahatsızlıklardan biridir. Özellikle de havaların soğuması ile beraber önem kazanan rahatsızlıklar arasındadır. Bu sebeple Boğaz ağrısına neyin iyi geldiğini araştırarak bu konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Boğaz ağrısına iyi gelen şeyler nelerdir? Boğaz ağrısına iyi gelen çaylar ve tarifleri detaylarıyla derledik.
#Boğaz AğrısıHamilelik gibi durumlarda da ortaya çıkan öksürük her yaş grubundan insanı ilgilendirir. Özellikle mevsim geçişleri ile birlikte meydana gelen hava değişimleri soğuk algınlığını da beraberinde getirir. Hamile kadınların ise böyle havalarda hastalığa yakalanmaları muhtemeldir. Herkesin bildiği gibi çoğu hastalığın belirtisi olarak öksürük gösterilmektedir. Anne adaylarının hamilelik sırasında antibiyotik ve ilaç kullanımları sınırlı olduğu için bu gibi durumlarda daha çok doğal ve bitkisel yollara başvurulur. Ancak bu yolları tercih eden hamile kadınların doktora danışması son derecede önemlidir. Hamilelikte öksürüğe ne iyi gelir? Gebelikte öksürüğe iyi gelen doğal çözümler ve bitkisel çaylar nelerdir tüm detayları ile derledik.
MEVSİM geçişlerinde saç dökülmelerinin normal olduğunu ve bu sürecin endişe yaratmaması gerektiğini belirten Yasemin Gülgör Clinic Saç Sorunları ve Saç Ekim Birimi Direktörü Yasemin Gülgör, genetik, stres gibi faktörlerin saç dökülmesini tetikleyebildiğini söyledi. Özellikle mevsim geçişlerinde saç dökülmelerine maruz kalan birçok kişiye rastladıklarını ifade eden Gülgör, “Mevsim geçişleri dökülmeleri hormonların değişime uğramasından kaynaklanıyor ve normal bir süreç. Kaygı ve endişe yaratmamalıdır. Strese girmeden bunun geçici bir süre olduğunun bilinmesi önemlidir. Dökülmeler yoğun ve şiddetliyse uzmanlara başvurarak gerekli destek tedavilere yönelebilirsiniz” dedi.
#1Nisan ayıyla birlikte etkisini göstermeye başlayan bahar alerjisi özellikle polene duyarlı kişileri olumsuz etkiliyor. Günlük yaşantıyı olumsuz etkileyen bahar alerjisi önlem alınmadığı takdirde kabusa dönüşebiliyor. Peki, bahar alerjisi nedir, hangi aylarda görürülür? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, bahar alerjisi belirtileri ve doğal tedavi önerileri hakkında bilgiler verdi.
#Bahar AlerjisiTARSİM Genel Müdürü Serpil Günal, kuraklıktan endişe eden çiftçilerin sigorta yaptırdığını, kuraklık sigortasına talebin yüzde 300 arttığını belirterek, “Geçen sene kuraklık sigortasında 60 milyon TL prim üretilirken, bu senenin ilk üç ayında üretim 250 milyon liraya çıktı” dedi.
#TARSİMKüresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileriyle buzulların erimeye başlaması üzerine dağcıların kullandığı kuzey tırmanış rotalarında değişikliğe gidilen Doğu Karadeniz’de, 3 bin 937 metre yüksekliğindeki Kaçkar Dağları'nda mevsim geçişlerinde hava sıcaklıkları ile birlikte çığ riskinin arttığı belirlendi. ürkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar “Kaçkarlarda doğa sporlarıyla ilgilenenler, avcılar, çobanlar ve o bölgede yaşayanlar çok dikkat etmeli" dedi.
#KaradenizKüresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileriyle buzulların erimeye başlaması üzerine dağcıların kullandığı kuzey tırmanış rotalarında değişikliğe gidilen Doğu Karadeniz’de, 3 bin 937 metre yüksekliğindeki Kaçkar Dağları'nda mevsim geçişlerinde hava sıcaklıkları ile birlikte çığ riskinin arttığı belirlendi. ürkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar “Kaçkarlarda doğa sporlarıyla ilgilenenler, avcılar, çobanlar ve o bölgede yaşayanlar çok dikkat etmeli" dedi.
#Çığ